tisdag 21 juni 2016

Söndagens olympiska dag i Stigtomta

Söndagen den 19:e juni genomfördes en prova-på-dag för sportsugna barn och ungdomar på Stigtomta Idrottsplats. Konceptet Olympic Day har SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) bakom sig och de åker med tidigare olympier land och rike kring och arrangerar prova-på-dagar tillsammans med lokal idrottsföreningar.

Olympisk flagga vajar intill Stigtomta IP:s björkar

När den olympiska glansen kom till byn såg OK Hällen och Stigtomta IF till att arrangemanget landade så bra det bara kunde. 110 barn från närområdet (inklusive Nyköping) hade föranmält sig. En grej med hela konceptet är att det ska vara kostnadsfritt för deltagarna.

Straxt före kl 09.30 ringlade registreringskön lång vid Stigtomta IP

Jag fick tyvärr inte någon av mina två yngsta barn att nappa på deltagandet men kände att jag skulle göra en grej av detta som bloggare på Lokalsporten. Lokalt förankrad sport och gärna den oftast undanskuffade barn- och ungdomsidrotten är mer än välkommen att berättas om.

Fem tidigare olympier ledde inmarschen på idrottsplatsen med fanan emellan sig

Jag valde att hänga med från början av arrangemanget och försökte med bilder och filmsekvenser ge en så bra täckning som möjligt. Lokaltidningen skickade ut en representant som dök upp efter någon timme och det blev en blänkare i måndagstidningen (samt på deras webb). Jag känner att jag kan ge en betydligt bredare bild av händelsen med mina bilder och färdigredigerade film eftersom min närvaro var längre (och styrd av mitt personliga intresse och engagemang).

Den olympiska elden brann tillfälligt på Stigtomta IP

Med så många barn på plats gäller det att tänka till och planera noga. Det var dessutom många närliggande idrottsföreningar närvarande med representanter för att demonstrera sina sporter och hjälpa deltagarna när de testade. Fantastiskt bra jobbat av alla enligt min bedömning. Den svenska folkrörelsen med mestadels ideella insatser kring idrotten är speciell och värd att skydda och bevara.

Anna Malmquist och Lina Pettersson var två av Stigtomta IF:s kuggar under Olympic Day

Barnens ögon var stora och det lyste om dem när de tillsammans marscherade in på fotbollsplanen för att därefter sätta sig tillrätta på läktarna och lyssna på när olympiern Johan Röjler (skridsko) pratade. Den olympiska elden tändes efter att en fackla transporterats in på arenan med hjälp av fyra deltagande killar. Nationalsången sjöngs och därefter rasslade alla i god ordning ut på de 11 stationerna där de med bra ledning av funktionärer kunde testa både nya och bekanta sporter. Jag fotade och filmade lite kort vid alla stationer.

Många föräldrar fanns på plats för att stötta och nyfiket titta på

Jag fotade med min Canon 1D Mark IV och filmade med min Canon 7D Mark II (med extern mikrofon och placerad på enbensstativet). En del sporter var inomhus och där tycker jag båda kamerorna skötte sina respektive uppgifter med beröm godkänt. Det blir lite "varken hackat eller malet" när det både ska filmas och fotas men förhoppningsvis lyckades jag dokumentera någorlunda bra. Inget material som blir någon kioskvältare men de vackra bilderna och filmsnuttarna får jag spara till något mer konstnärligt tillfälle...

Fäktning i gymnastiksalen på gång för dessa tjejer
Parkour var fränt att testa för dessa killar
Dans med schyssta moves och glädje på Loftet (Stigtomta IF:s klubblokal)
Golf testades ute på fotbollsplanen
Fotbollstaktik innan match

När jag mödosamt gick igenom filmklippen kom jag på att det kunde vara bra med ingressbilder för varje sport som skulle presenteras. Jag redigerade 11 bilder i rätt storlek och såg till att lägga till en rubrik för att avslöja vilken sport det kommer att handla om. Vet inte om det var ett bra grepp men jag tycker i alla fall att det funkar ihop med filmsnuttarna.

Höjdhopp var en av friidrottsgrenarna som kunde testas
Handbollen på grusplanen var populär

Det tar en väldig massa tid att sammanställa allt material. Jag har redigerat ett 20-tal bilder till blogginlägget på Lokalsporten, 50 bilder till Stigtomta IF:s hemsida samt ett 80-tal bilder till ett bildgalleri där jag brukar lägga mina sportbilder. Dessutom en i mina ögon skitbesvärlig redigering av en film som landat på Youtube. Givetvis hoppas jag att mitt material ses och uppskattas men det finns naturligtvis inga garantier... Rimligtvis borde det i alla fall vara tekniskt bättre än mobilmaterialet som de flesta föräldrar fått ihop. ;-)Jag tackar för att jag fick ta del av en riktigt väl genomförd Olympic Day där barnens glädje och alla ledares och funktionärers insatser är de mest bestående minnena jag tar med mig i efterhand.

2 kommentarer:

 1. Man blir ju lite avis på kidsen av idag. Nynäshamn har sin Olympiska dag lite senare i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det en del godbitar att välja på för dagens barn. Samtidigt tror jag att vi var bättre på att aktivera oss själva när vi var små, i alla fall om man menar fysiska aktiviteter.

   Den olympiska dagen var faktiskt i Nynäshamn dagen innan Stigtomta. Regnet och annat bidrog till ett lågt deltagarantal den gången.

   Radera