lördag 4 april 2020

Det spirar och spritter

Vilken tröst det är att ha naturen inpå knuten. I svåra och prövande tider är det extra lätt att uppskatta naturens rogivande förmågor. Som extra boost står vi just nu med båda fötterna i vårens explosionsartade utveckling. Märkligt att mänskligheten med sitt sätt att leva ändå är beredda att skjuta klimat, ekobalans och grundförutsättningar i sank. Den ena krisen efter den andra.

Scilla hemma i rabatten
De små miniatyrpåskliljorna är nästan i fas med påsken detta år

Det blev en kort tur med kameran och macro-objektivet under fredagskvällen. Efter ett ytterst blåsigt dygn kom solen fram men molnslöjor svepte över himlavalvet och tyvärr ville inte solen hitta ner när solnedgången närmade sig.

Det spirar i grannens häck

Just nu är sippornas tid. Den otroligt milda vintern har gett möjligheter till rejäl skjuts på vårens framfart. För mig har det tyvärr inte varit nära att spana efter blåsippor på de kända ställena. I mina hoods finns dock vitsippor som tycks trivas med livet.




I det snäva perspektiv som macro-objektivet ger finns inga bekymmer. Riktar man gluggen mot växt-skotten och blommorna är allt som vanligt. Trösterikt på något sätt. Liv som spirar obekymrat och strävsamt.

Stararna i alsnåret och halvmånen i bakgrunden satte stämning på fredagskvällen

De senaste två veckorna har jag noterat alla nyanlända. Tofsviporna, lärkorna, tranorna och bofinkarna har kommit i en strid och välkommen ström. Ytterligare fler arter är här men ännu har jag inte sett någon sädesärla (vilka definitivt kommit hit enligt andra som haft ögonen på skaft). Ljudmattan har i och med detta blivit tät och den skänker många fler dimensioner till pilfinkarnas, blåmesarnas och talgoxarnas vintermelodier.

Allén upp mot Åsby gård
Druvflädern är på väg att knoppas

Nu när våren är kommen är också de vanliga vinterpipen utbytta mot mer ivriga och entusiastiska locktoner från trädens och buskarnas kvistar. "Jag är här och jag vill gärna ha sällskap" är melodin som gäller.



Nu på lördagsförmiddagen går jag ut och fortsätter att klippa fruktträden. Vissa saker ska tydligen tuktas för att bli bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar