tisdag 21 april 2020

Slottet som är en herrgård som är ett slott

Lördagsutflykten norrut i länet innebar att en packad picknickkorg fanns med i bilen. När vi hade avverkat gravfältet och de ljuva backsipporna var kaffetermosen och bullpåsen fortfarande orörda. Vi befann oss på Selaön och nog borde där finnas mer att se än Åsa gravfält? Jag hade googlat innan vi åkte hemifrån och Mälsåkers slott dök tidigt upp bland tipsen. Det fick duga.

Där borta skymtade Mälsåkers slott





På Wikipedia inleds texten om Mälsåkers slott med texten "är en slottsliknande herrgård..." och därefter benämns byggnaden som slott hela texten igenom. Slott eller herrgård, en fin byggnad är det sannerligen. Och läget skäms liksom inte för sig heller.

Team Jansson redo för fika framför Mälsåkers slott

För den som åker till slottet/herrgården under sommaren så erbjuds också visningar. När vi besökte området fanns det några få pandemi-flyktande besökare men vi var lätträknade. Att huset är byggt på en senmedeltida stenhög var inget vi visste när vi tuggade på våra bullar och inte ens varsin banan gav oss insikten att nuvarande byggnad började uppföras på 1660-talet.

Mälarens vatten framför Mälsåkers slott (Björkfjärden)


Kaffe smakar alltid bäst ute av någon anledning. Och en kanelbulle eller två slinker ner utan att man tvångsmatas. Vi satt nere på piren nere vid Björkfjärden och slottsparken. Fint ska det vara.

Sothönsen for runt tämligen planlöst

Vi åkte över Marifred och Södertälje på vägen hem. E4:an är inte den roligaste men man äter mil utan problem. Allra helst när det knappt är någon trafik. En lördag vid 18-tiden brukar det inte vara glest på E4:an söder om Stockholm. Det är märkliga tider vi upplever just nu, usch.

Selaön är definitivt värd fler besök men det vore praktiskt om någon kunde flytta ön närmare Stigtomta. Tack.

2 kommentarer:

  1. Tack för tips och fina bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, det kan vara bra att samla på sig utflyktsmål i dessa tider. Som det verkar kommer en ev. sommarsemester att behöva tillbringas inom landets gränser.

      Radera