lördag 17 augusti 2024

Landväga resa till Oxelösunds gästhamn

Tidigare i veckan föll jag för infallet att åka till Oxelösund för att äta lunch på Camilla & Puttes etablissemang. En hamburgare av högre kvalitet än vad snabbmats-restaurangerna har att erbjuda kan väl aldrig vara fel? Med all tid i världen kunde jag dessutom ta mig från Stigtomta till grannkommunen via Nävekvarnsvägen och en 90-graderssväng i Bränn-Ekeby så att resan tog mig förbi barndomshemmet, Palmtorps Allé och Stjärnholm. I bilens baksäte låg min kamera med det lilla 40 mm-pannkaksobjektivet, bra att ha och lagom brännvidd för omgivningsdokumentation om foto-lusten skulle infinna sig.




Att jag hamnat i Oxelösund blev tydligt när jag satt mig tillrätta på restaurangens uteservering. Vid flera av borden satt hamnarbetare och dryftade arbetsrelaterade funderingar och konstateranden. En dagledig öldrickare kunde också noteras.


När jag ätit min hamburgare satte jag mig i bilen och styrde mot gästhamnen. En kort resa från restaurangen och nu i efterhand är jag också tacksam att jag inte åkte till fiskehamnen på Femöre eftersom rökeriet vid denna tid stod i brand ...


Gästhamnen var glest befolkad och endast enstaka båtar var förtöjda vid bryggorna. Några parkerade bilar avslöjade att det fanns besökare från kontinenten på plats och de har väl fortfarande semester kan jag tro. Ett par foodtrucks finns placerade nere vid gästhamnen men till dem var det ingen kö trots att det var lunchtid.




Jag tog ett varv i gästhamnen och fotade exakt samma sorts bilder som jag gjort vid alla andra tillfällen då jag besökt denna plats. Med självkritisk granskning inser jag att det är lätt att gå i sina egna fotspår och bli statisk i bildseendet.



Det är inte osannolikt att jag får fler tillfällen i närtid att besöka Oxelösund och därmed ta exakt likadana bilder som jag redan tagit. Min förhoppning att börja jobba igen nu i augusti har kommit på skam och jag får finna mig i att vara sjukskriven ytterligare en tid. Efterdyningar och komplikationer tack vara försämrat immunförsvar behöver mer tid och närmast på tur är väl bakterieinfektionen i höften som jag med vårdens hjälp måste komma tillrätta med.

Fortsättning följer ...

4 kommentarer:

  1. Bara att beklaga bakslaget, me snart är du där.
    Oxelösund kan man besöka hur många gånger som helst och ändå komma hem med bilder man inte redan tagit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oxelösund bjuder på flertalet fotografiskt tilltalande pärlor, redan vid Stjärnholm börjar detta pärlband och fortsätter ända ut i kustbandet. För egen del tenderar det till att bli repriser på många motiv och vinklar, tyvärr, och jag skulle behöva gå i nya fotspår när jag besöker grannorten.

      Radera
  2. Alltid bra med pannkaksobjektivet. En kompis som aldrig ägt en kamera ville ha en till sin badmingtonklubb. Både foto och video, så jag googlade fram en billig Canon eos 1300. Och så ger jag honom ett par objektiv som mest ligger och samlar damm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pannkaksobjektivet är smidigt men med ett kamerahus likt 5D blir utrustningen ändå lite klumpig. Ännu konstigare blir det om det monteras på ett 1D-kamerahus. Min R6 är mindre men då behöver jag även använda adapter till objektivet vilket bygger på runt en centimeter. Den stora fördelen med pannkaksobjektivet är att det är lätt att ta med som extraobjektiv eftersom det knappt tar någon plats i ryggsäcken (eller i en jackficka).

      Radera