söndag 22 november 2015

Frost vid Ålspånga Säteri

Du vet de där gångerna då man blir som uppslukad. Tagen av naturens skönhet. Förnöjd över utomhusvistelsen och det solen och den friska luften har att erbjuda. Så var det för mig idag. Och jag är tacksam för det. Dessutom blev det tredje gången jag besökte Ålspånga Säteri, den fantastiska plats i Södermanlands innersta där min yngsta dotter Alva rider.

Ålspånga Säteri
Grind, så som de "ska" se ut
Grindstolpe vid Ålspånga

Jag blev utsedd till chaufför inför dagens ridlektion. Jag var inte svårövertalad. Dessutom passar det mig utmärkt att Alva numera rider på söndagarna istället för tidigt på fredagskvällarna. Helgens väder har varit toppen men också vintrigt kallt. Lördagens tillbringade jag inomhus, fotograferande futsal-spelare i Rosvallas innanmäten. Det är bara att konstatera att höstmånaden november övergått till att bli vintermånaden november. Vare sig jag vill eller inte.

Taket på Ålspångas ridhus
Ridhusets gavel i bakgrunden

Jag gjorde inte Alva särskilt mycket sällskap under ridlektionen. Istället för att stå och titta i ena änden av ridhuset så tog jag stora kameraryggsäcken och gick ut på mini-äventyr under den timme vi var vid Ålspånga. Kylan och frosten bidrog till mängder av motiv. Och ett välkommet motivskifte från gråmulet höstrusk till krispigt vintrigt.


Härliga gamla kittade fönster
Intressant vattentunna på en vagnskonstruktion

Jag har valt att konvertera dagens bilder till svartvitt (med ett undantag). Tycker att det passar. Och det är kul att dra i de spakarna också, för att ge mig själv variation under bildbehandlingen. Jag fotade med min Canon 5D Mark II och mitt macro (100 mm) samt det suveräna 300 mm-objektivet.

Även på längre avstånd har 300 mm-objektivet ett visst skärpesläpp

Detta blogginlägg visar bilder tagna med båda dessa objektiv. Många bilder. Jag kommer att följa upp inlägget med ytterligare ett, men då fokuserar jag mer på verksamheten och framförallt hästarna. De förtjänar lite eget utrymme :-)

Frostiga löv på marken #1
Frostiga löv på marken #2 (nedtonad i färgerna men ej svartvit)
Frostiga löv på marken #3
Frostiga löv på marken #4
Frostiga löv på marken #5

Jag går inte in på vilka av bilderna jag tagit med vilket objektiv. Faktum är att det går att ta snarlika bilder med de två nämnda gluggarna. Närgränsen skiljer sig dock en hel del, allra helst som 300 mm-objektivet har en närgräns på 2,5 meter...

Iskristaller i barrväxt vid Ålspångas stallbyggnad
Frosten har den torra växten i ett stadigt grepp


Tistel på väg ner mot sjön

Vid sjön kunde jag konstatera att de lugna delarna av vattnet frusit. Tittade jag längre ut mot mitten av sjön guppade vattnet fortfarande i den svaga vinden. Oavsett fruset eller öppet vatten lockade det inte till bad.

Isen har fått grepp om en vattenväxt
En liten brygga vid Ålspånga Säteri

Jag ber att få återkomma med fjordingar, hästtjejer och lite mera färger under de kommande dagarna.


Ha en härlig söndagskväll!

2 kommentarer:

  1. Grymma frostbilder. Vi är nog lite oense om vädret den här helgen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Njao, jag kan egentligen inte med kyla och vinter. Men hellre sol och frost än tre plusgrader och duggregn. Typ. :-)

      Radera