lördag 14 november 2015

När färgerna försvinner

Min lördagspromenad runt Skillra, Stigtomtaskroten och strutsfarmen var välgörande. Inte bara fysiskt utan också för att ge mig själv tiden att reflektera och smälta intryck. Jag behöver dessutom stimulera mina ögon och mitt seende efter några veckor vid skrivbordet på jobbet då jag enbart jobbat med ord. Det kostar på att försöka sig på att skriva katalogtexter, allrahelst som jag aldrig sysslat med det tidigare.

Dagens enda färgbild

När det mesta är "olika nyanser av brunt" är det läge att ikläda sig den svartvita kostymen. Sagt och gjort.

Så outgrundligt novemberfult. Majsfältet är plöjt.

Regnet som föll under morgontimmarna gjorde promenaden på grusvägarna problemfylld. Att inte titta var man satte fötterna straffade sig hårt då vattenpölarna avlöste varandra. Den senaste veckan har det regnat en hel del och den här årstiden tål inte marken någon nederbörd överhuvudtaget utan att bli vattenmättad.

Frekvent fotat motiv #1 på vägen mot Prästgården och Skillra
Frekvent fotat motiv #2, Prästgården

Jag hade med mig mitt 50 mm-objektiv på dagens runda. Jag bestämde redan innan jag spatserade ut i Stigtomtas omgivningar att jag skulle uppfylla mitt löfte om en svartvit period av fotografering. När färgerna tonat ut återstår faktiskt bara ljuset karaktär och motivets struktur och former.

Gångjärn på det som en gång varit en fällbar port vid det gamla ladvärnet
Främmande fågel i våra trakter
Mer svartvitt än så har blir det inte under vinterhalvåret

Jag hade med mig en mellanring. Den tar inte mycket plats i byxfickan och erbjuder möjligheten till macrofotografering även med ett normalobjektiv. Tyvärr blåste det ganska elakt vilket försvårade närbilder väsentligt.

Jag var tvungen att hålla i kvisten för att den skulle vara stilla
Nere vid marken var det lite lä i alla fall

Jag bjuder inte på några kioskvältare till bilder idag. Det brukar jag inte göra. Men de är svartvita och bildbehandlade i all hast för att åtminstone vara någorlunda representativa för denna blogg. Jag avslutar med en bild på en stor magasinsbyggnad ett par stenkast från vårt hus. Jag skulle väldigt gärna vilja veta mer om när det uppfördes och vad det använts till genom åren. Kanske vet någon Stigtomtabo mer om detta. Mitt medlemsskap i hembygdsföreningen kanske skulle kunna komma till nytta i detta fall, men då behöver jag åtminstone gå på något medlemsmöte...

Med åren allt mer sliten. Precis som för oss alla.

Söndagen innebär lövräfsning. Igen. Någon gång borde väl ändå de sista löven lämna fruktträden, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar