måndag 9 november 2015

Sverigecupen i handboll 2015

Den nyligen passerade helgen bjöd på rätt ruttet väder i mina trakter. Nu gjorde det inte ett skvatt eftersom jag sett till att vara mer eller mindre inlåst från fredag kväll till söndag kväll. Orsaken till detta "frihetsberövande" var ett helt frivilligt åtagande att hjälpa till med livesändningarna av den stora ungdomscupen i handboll som spelades på Rosvalla.

Rosvallas samtliga inomhushallar var klädda i handbollsattribut

Svenska Handbollsförbundet arrangerar årligen Sverigecupen där landets samtliga distrikt ställer upp med lag bestående av flick- respektive pojkspelare i 15-årsåldern. I år kom 19 flicklag och 18 pojklag till spel. 109 matcher totalt. Samtliga matcher livesändes av Lokalsporten, den hemsida där jag normalt sett sportbloggar. Klart som korvspad att jag ställde upp när de frågade.

Denna typ av torn för filmning fanns uppbyggda i hallarna

Jag kan inte påstå att jag bidrog med jättemycket. De 8 matcher jag filmade var inte särskilt mycket i jämförelse med vad flera andra frivilliga ställde upp och bidrog med. Vi var trots allt rätt många som filmade och kommenterade handbollsfesten. Mitt huvudbry cirkulerade mest runt det faktum att man skulle vingla upp och ner i det förbaskat vingliga "TV-tornet".

Rosvallas A-hall, fotad uppifrån genom en inte helt kliniskt ren fönsterruta
Banderoll över en del av läktaren i A-hallen

Ett annat bekymmer jag hade på grund av filmandet fredag, lördag och söndag var när jag skulle få tid att ta mina stillbilder. Visst är livesändningarna bra för alla handbollsintresserade och anhöriga som inte kunde vara på plats i Nyköping under helgen. Men rörligt material är inte det enda sättet att dokumentera ett liknande storarrangemang. Fotografierna har ett värde över en längre tidsperiod och även fler användningsområden. Så tycker jag i alla fall.

Spelar du inte handboll ska du undvika att nudda dessa bollar, fulla av handbollsklister!

Jag tycker givetvis att det är hemskt roligt att bevaka sport, annars skulle jag inte göra detta. Actionbilder uppskattas av många. Det finns även bilder från fjolårets Sverigecup som jag vet att en av arrangörerna haft nytta av. IFK Nyköping har fått ett flertal bilder som de funnit användbara och av tillräcklig kvalitet. Som arrangör (tillsammans med Handbollsförbundet) har de haft bildbehov till informationsblad m.m. som går ut i distrikten. Kan jag med något i detta sammanhang så är det givet att jag ger dem det.

IFK Nyköpings handbollssektion är stor

I år ville jag fortsätta ta bilder på arrangemanget, lokalerna m.m. som jag både tycker är inspirerande att ta men också vet kan uppskattas som alternativ till de rena sportbilderna. Förhoppningsvis får IFK Nyköping fortsätta arrangera denna jättecup kommande år och då kanske de får nytta av något ur min bildsamling.

Sekretariatet under finalpasset på söndagen
En bild som placerar handbollsspelet geografiskt tack vare bakgrunden

Att leta motiv runt om i lokalerna och kanske lyckas fånga det oväntade eller udda är hur kul som helst. Jag använde mitt fisheye-objektiv ganska flitigt, som du kan se på bilderna här ovan, men även mitt vidvinkel-zoom. Även när det korta telezoom-objektivet satt på kameran gick det att fånga ögonblick som inte hade med själva spelet att göra.

Lineup innan finalen i pojk-klassen. Ingen oväntad bild men bra för att beskriva tillfället och lokalen.
Lite roligare var tillfället när ledarna i Bohuslän/Dalsland ställde upp laget för en lagbild

Och så var det känslorna. Jag kan erkänna att jag inte riktigt fångade så många som jag önskat. Mest givet är glädjescenerna, de vill man gärna få med på bild. Förra året fick jag även finalförlorarnas besvikna och ledsna miner. Å andra sidan innehöll inte finalerna i 2015 års upplaga någon tät och oviss utgång utan de som förlorade i år gjorde det rejält. En utveckling som inte kom som ett slag i ansiktet vid slutsignalerna.

Stockholm Röd vann bronsmatchen efter s.k. shoot out. Oväntat men välkommet.
Göteborg vann både i flick- och pojkklassen
Ledaren i Västergötlands pojklag visade Jack Nicholson-likt engagemang
Linus Eriksson Lilja, Skåne, har precis satt sitt avslut under matchens slut mot Stockholm Röd

Tyvärr fanns det väldigt lite Nyköpings-anknytning i flick- och pojklagen från Södermanland. Flicklaget bestod till huvuddelen av tjejer från GUIF (Eskilstuna) medan det ändock fanns lokal representation i pojklaget. IFK Nyköping hade med fyra spelare och med lite tur stötte jag ihop med dem i Sporthallen under lördagen då Södermanland mötte Dala-Gävleborg. Jag fick mina bilder även på alla fyra lokala handbollskrigare.

IFK Nyköpings Olle Röken i Södermanlands P15-lag

Handboll är ganska trångt och brötigt. Spelarna gör allt de kan för att stå i vägen för varandra. Ändå gäller det att försöka få spelare hyfsat ensamma i bild. Praktiskt att ha vid spelarpresentationer m.m.

En s.k. "singel" på Felix Askenberger i Stockholm Röd

Jag rundar av med några bilder på spelsituationer. Handboll är hård kamp ända in i kaklet. Alltid. De ärliga tagen, det tuffa fysiska spelet och engagemanget tilltalar mig. Tänk om fotboll alltid kunde vara så...


Om du inte ledsnat totalt på handbollsbilder hittar du alla mina redigerade bilder från Sverigecupen 2015 HÄR och HÄR. I de båda gallerierna hittar du bilder av olika karaktär, precis som i detta inlägg.

Nu vet du vad jag gjorde i helgen. Vad gjorde du? ;-)

2 kommentarer:

 1. Du har blivit en duktig Handbollsfotograf. Bra actionbilder här. Imponerande med alla livesändningar, är det någon som tittar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var en Nyköpingsbo som via Instagram framförde att jag temporärt borde döpa om mig från Fotbollslasse till Handbollslasse under Sverigecupen. :-)

   Tyvärr har jag ingen aning om hur stort intresset var att titta på livesändningarna. De sändes via Solidtango och kostade 99 kr/dag eller ??? för alla tre dagarna. Upplägget var det samma ifjol så jag misstänker att mina kollegor som driver Lokalsporten gjort kalkylen att det lönar sig. (Kostnaden för deras del ligger i kamerorna, internetaccessen och Solidtango-avgifterna. Vi frivilliga tillsammans med Lokalsportens två personer gör detta helt utan ersättning.)

   Radera