tisdag 20 september 2016

Onödigt dyrt eller alldeles för billigt?

För några år sedan köpte jag ett par riktigt billiga studioblixtar. Svag effekt, plast som nu spruckit och allmänt rangliga. De kostade ett par tusenlappar och det har absolut inte varit bortkastade pengar trots att jag inte använt dem så mycket de senaste två åren. Mycket experiment och testande inledningsvis har i alla fall givit mig ett hum om hur det funkar med studioblixtar. Under de senaste två åren har jag haft avsevärt bättre studioblixtar på mitt jobb där produktfoton och ibland miljöbilder tas regelbundet.

Jag är långt ifrån någon mästare på att använda studioblixtarna på jobbet. De tillhör i alla fall det övre skiktet i Elinchroms produktlinje. Fyra blixtar med tillbehör har vi köpt in och de har två olika effekt. Nu har jag efter mycket funderande köpt ett par nya studioblixtar med tillbehör till mig själv. Delvis inspirerad av det jag lärt mig på jobbet men också med tanken att jag kan ha glädje av egna blixtar vid diverse tillfällen. Jag köpte Elinchroms enklare modell D-Lite RX 4. I ett set med två blixtar, stativ, softboxar, transportväskor m.m. Tyvärr är blixtarna i plast (till skillnad mot jobbets metallblixtar) men av otroligt mycket bättre kvalitet än de jag ursprungligen köpte till mig själv.

ISO 400, f/2.8, 1/800 s, 135 mm

Jag fotar ju lagbilder ibland och de två blixtar jag köpt bör vara tillräckligt starka för att täcka en större grupp med ljus. Dessutom har de blixtar jag köpt möjlighet till Hi sync och då blir det plötsligt riktigt intressant! Istället för den normala snabbaste slutartiden runt 1/200-dels sekund kan jag använda mig av mycket snabbare synktider. I bilden ovan har jag 1/800 sekund. Till detta måste man dock komplettera blixtpaketet med Elinchroms Skyport Plus HS (för Canon i mitt fall).

Kortare slutartid kan vara intressant för två olika scenarier. Dels om jag vill frysa snabba rörelser (kanske inte vid riktigt sportfoto då det ju inte är lämpligt att slå en blixt i ögonen på idrottaren) och dels när en stor bländaröppning önskas (eftersom bilden annars kan bli överexponerad med en slutartid på 1/200 sekund).

ISO 100, f/3.5, 1/200 s, 50 mm

Jag har än så länge bara packat upp studioblixtarna men ville i alla fall kolla att de fungerade och inte gått sönder i leveransen. Jag testade ett par olika fjärrstyrningsenheter på ett par av mina kamerahus. Bilderna i dagens inlägg är verkligen inget särskilt utan bara vad som råkade stå i vägen när jag testblixtrade med en blixt och ett paraply framför. Helt utan någon direkt riktning eller noggrann inställning av blixtstyrkan m.m.

Nu har jag fler saker att leka och experimentera med!

7 kommentarer:

  1. Hej Lasse!
    Det är riktigt kul att plåta med studioblixtar, även om det för egen del har blivit alldeles för sällan den senaste tiden. Detta trots att jag har ägt studioblixtar och dess tillbehör i många år nu...måste bli bättring där. Ska bli roligt att följa dig i ditt experimenterande med de nyinköpta blixtarna.
    Ha det gött / André

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej André!

      På min arbetsplats har jag utrymmet som krävs för en "studio". Inget ströljus eller konstiga ljuskällor som inte går att kontrollera. Hemma är det trängre... Hur som helst så kommer jag redan ikväll att få nytta av mina nyinköpta studioblixtar då ett ishockeylag ska fotas, både spelarporträtt och lagbild. Nu har jag gjort det en gång tidigare (inför förra säsongen) då mina superenkla blixtar användes vid porträttbilderna (tagna i en liten skrubb). Lagbilden ute på isen fick jag ta helt utan blixtljus vilket gick men inte utan vissa problem. Jag hoppas att mina två 400 Ws-blixtar ska räcka till för att täcka laget denna gång.

      Det är kul men riktigt lurigt att använda blixtljus. Jag skulle vilja testa även Canons kamerablixtar mycket mer så det får också stå som ett framtidsprojekt. Inspirerad av en Nyköpingsfotograf vid namn K-G Z Fougstedt som utöver kamerablixtar är en mästare i att använda LED-belysning när har fotar modeller m.m. :-)

      Radera
    2. 400 Ws-blixtarna borde räcka bra för att täcka laget. Torde bli bra tryck i dessa bilder med 400-Wattarna, då det inte brukar behövas sådär hiskeligt mycket blixtljus för att lyfta fram objekten/personerna.
      Alla har vi våra inspirationskällor vad gäller fotografer, och jag ska kolla upp om jag kan finna några alster ifrån fotografen du nämner :)
      Lycka till ikväll Lasse!
      Mvh / André

      Radera
    3. Jadå, 400 Ws-blixtarna funkade bra till lagfotograferingen. Om du har Instagram ska du kolla K-G Z Fougstedts konton @kg.fougstedt och @kgzfougstedt. Om du prenumererar på tidningen "Fotosidan Magasin" kommer du i ett kommande nummer att få veta vem Fougstedt är! :-)

      Radera
    4. Härligt!
      Hittade hans hemsida...mycke schyssta bilder där.
      Har tyvärr inte tidningen nu längre, men man får väl köpa lösnummer när det är dags. :)

      Radera
  2. Jag blir lite avundsjuk på din egna hemmastudio. Något jag saknar, men inte har möjligheten att skaffa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Platsen hemma har jag egentligen inte men jag har det senaste året haft mer och mer nytta av ett par ordentliga blixtar ute "på fältet". Inte för att jag har något annat än kostnader för detta men tillfredsställelsen i att kunna ta bättre bilder får jag i alla fall på pluskontot.

      Radera