måndag 5 september 2016

Provtur med ångbåten Munter

Jag har skrivit om Munter någon gång tidigare här i bloggen. Framförallt har jag visat många bilder från Pilgrimsbo i Vrena där den gamla ångbåten ligger förtöjd under sommarmånaderna. Det går inte att förneka att platsen har en naturskönheten på den övre skalan. Likaså gäller den lilla ångbåten, fridfullt och lågmält tar den plats i Hallbosjöns kant och dess smäckra form och rena linjer är en fröjd för ögat. Den sista detaljen som gör Munter till en absolut fullträff är att den är ångdriven.

Från den gamla landsvägsbron i Vrena ser man Munter vid sin brygga

Redan ifjol väcktes tankarna om att någon gång bege mig ut på Hallbosjön och Yngaren då båtturerna med Munter arrangerades. Det har inte blivit av. Många gånger har jag tänkt att det är så sjukt många som är intresserade och att bokningen måste göras väldigt långt i förväg. Vem vet vilket väder det är den dagen man bokat sin tur. Och när denna semesters intensiva schema började göra sig gällande var inte någon av de övriga i hushållet särskilt pigga på att hänga med ut på sjöarnas vatten.

Jag passerade det lilla caféet vid Pilgrimsbo
Munter låg tryggt vid sin brygga och värmdes upp inför lördagens provturer
Från andra sidan Munter kan man se både caféet och den gamla landsvägsbron
Munters rundade akter med Vrenaån i bakgrunden

Mitt besök till Vrena under det att Vrenadagen arrangerades i lördags blev en upplevelse rikare när jag chansade på att gå ner till Pilgrimsbo vid 10.30. Tanken var att fotografera Munter, caféet och de fina omgivningarna. Kanske titta på allt folk som köade för att ta plats på båten. De körde 40 minuter långa provturer med start klockan 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00. Till min förvåning var det ingen jättekö och jag kunde köpa mig biljett nummer 5 på dagens första tur.

Nu har skylten målats faluröd
Information om biljettpriser och avgångar under Vrenadagen

Intresset var inte svalt för Munter under Vrenadagen, däremot var folk lite morgontrötta och kom inte förrän senare. Straxt före avgången klockan 11 fick nyinkomna intressenter finna sig att boka platser i kommande avgångar. Jag hade själv inte trott att jag skulle åka Munter denna gång eller överhuvudtaget någon gång detta år så för mig var det en ren bonus att få kliva upp på fördäcket någon minut innan avgången klockan 11.

Dagens första 12 passagerare klev ombord på Munter via fördäck
Smalt och lite trångt men gemytligt

Det sades att sjösystemens vattenstånd var rekordlågt. Nästan en meter grundare än normalt. Den mycket torra sommaren sätter sina spår. Vi var alla tvungna att sitta snällt och fint inne i båten när den lade ut från bryggan och vände ut mot djupare vatten. Nu är Hallbosjön inte djup någonstans, ett problem i kombination med övergödning, och sjön är ju orsaken till att vi i Stigtomta haft vår världsberömda utekissardag för ett par decennier sedan.

Vi lyssnade andäktigt på historien om Munter
Lättservad motor i all sin genialiska enkelhet

Det smäckra båtskrovet mådde nog bäst av att vi satt på plats när de grundare partierna i sjön passerades. Om alla 12 passagerare hade ställt sig på akterdäck samtidigt hade nog aktern, och därmed propellern, riskerat att slå i botten. Nu fick vi istället lyssna på det lågmälda och behagliga ljudet från ångpannans drift av propelleraxeln och detta utgjorde också bakgrundsljud åt den historiebeskrivning som gavs. Vi fick höra om Munter från tidernas begynnelse, via den nybildade föreningens övertagande och renovering, till dagens turverksamhet i våra närliggande sjöar.

Ångan från pannan släpptes ut i vattenlinjen på styrbords sida och skapade en lätt dimma längst sidan på skrovet
Aktertampen omsorgsfullt placerad på relingen

På 40 minuter hann vi bara gå en liten runda i Hallbosjön. Vi passerade Vrenas fina badplats Näset och gjorde en lov ute i Hallbosjön innan vi vände åter mot Pilgrimsbo. Jag skrev några rader i båtens gästbok, gick upp på akterdäck och njöt av utsikten samt fotade och filmade lite. Tyvärr var det en synnerligen gråmulen dag så det riktiga skimret infann sig inte på bilderna. Man kan inte få allt...

För den som oavsiktligt hamnar i vattnet
Den vedeldade ångpannan släppte ifrån sig en försynt rökplym

Väl tillbaka vid bryggan klev vi passagerare av en efter en och jag gjorde raskt i ordning min kamera för nästa event på schemat under Vrenadagen. De beridna bågskyttarna lät som ett lockande fotomotiv och till det krävdes teleobjektivet. Mer om detta i ett kommande blogginlägg.

Vår försiktiga framfart gav inte några svall och knappt en krusning från propellern

Jag har redigerat ihop en kort filmsekvens från båtfärden. Den visar egentligen inget som inte syns på bilderna men filmens viktigaste egenskap är att den kan förmedla det härliga ljudet från ångpannan. Bara det är värt att lyssna på, tycker jag.


Over and out!

2 kommentarer:

 1. Vrena som ort har jag inga erfarenheter av, men Vrena har något som många mindre orter i kommunen saknar, inklusive Stigtomta och Tystberga.

  De har en sjö i direkt anknytning till samhället och där det finns vatten, finns också möjligheterna.

  Denna Munter är säkerligen något som drar besökare från när & fjärran.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen historik tillsammans med Vrena och egentligen ingen aktuell relation heller. En stark sammanhållning och bygd-känsla verkar råda bland de som bor där. Och geografiskt ligger Vrena riktigt fint mellan Långhalsen och Hallbosjön. Jag kan till viss del känna sympatier med orten då bruket är nedlagt och Vrena IF:s tidigare fotbolls- och bandyverksamhet näst intill dött ut.

   Munter är en magnet som är värd uppmärksamheten. Jag åker gärna på en längre tur nu när jag testat och vet vad båten "går för".

   Radera