måndag 1 januari 2018

Smidig övergång

Är verkligen tid absolut? Jag tycker den är relativ och med tilltagande ålder swoschar den förbi i allt snabbare takt. Tiden mellan nyårsfirandena går allt fortare på något sätt. Därmed inte sagt att jag ser något negativt i detta, det är som det är och det är inget oöverkomligt att förhålla sig till.Någon summering av 2017 kommer inte att ske från min sida. Varken i denna blogg eller för mitt sportbloggande. Nyårshälsningen till allt och alla anser jag att jag gjorde i och med det utskickade julkortet där både jul- och nyårshelgen nämndes. I de sociala medierna har spridda hälsningar tagits emot och det tackar jag så hjärtligt för. Instagramflödet har svämmat över av "bestnine" som innebär att kontots mest gillade inlägg under det passerade året samlats ihop i en liten yttepyttig mosaik via en onlinetjänst. Nej, jag förstår inte detta annat än att det handlar om en egoboost (vilket i och för sig inte behöver vara fel). Hur som helst har inte högtiden gått obemärkt förbi trots att jag intagit en återhållsam inställning denna gång.

Nyårsförfriskning

Delar av familjen (två av döttrarna hittade andra sätt att roa sig) firade nyår på traditionellt sätt tillsammans med nära släktingar. Väldigt trevligt och uppskattat från Stigtomta-falangens sida eftersom det oftast är bekvämt att inte behöva stå för värdskapet.

Anita
Alva
Kasper och Emma

Nyårsaftonen började med ett besök på Södermanlands Nyheters redaktion. De hade kommit på att det skulle vara trevligt att öppna upp för allmänheten och markera starten på deras 125-årsjubileum. Det bjöds på tilltugg och tipspromenad och jag tog chansen att hälsa på några av de personer jag under åren blivit bekant med. Nu när jag bloggar på tidningens webbsida känns det som jag har ännu fler anledningar att bygga vidare på den relationen. Jag hade dessutom alla rätt på tipspromenaden!Inför 2018 har jag inte låtit trycka upp någon vägalmanacka till nära och kära. De får vackert finna sig i att hämta en ICA-kalender eller liknande för att hålla koll på dagarna. Min tid har inte räckt till för att göra ett urval av bilder och jag är inte heller säker på att någon verkligen vill ha mina bilder hängandes på väggen. Vad som ska hända med mina "Månadens bild"-inlägg här på bloggen ska jag fundera på. Kanske gör jag ett urval och fortsätter med temat även detta år.

Två exponeringar som blivit till en bild

Under nyårskvällen hade jag kameran redo och varvade tre olika objektiv för att ta bilder. Mitt 50 mm-, 85 mm- och 70-200 mm-objektiv fick tjänstgöra. I ett hem som mestadels hade mysbelysning innebar det att jag hade stora bländaröppningar och ISO 6400 för att gå iland med slutartider som inte gav skakningsoskärpa. Många bilder från kvällen förblir ovisade och ligger på hårddisken i tryggt förvar. Jag vet t.ex. inte hur min svägerska och hennes familj förhåller sig till att visas upp i bloggsammanhang. "Familjealbumet" finns ju inte i fysisk form längre (i alla fall inte hos oss) men om jag vill kan jag alltid gå tillbaka till bildfilerna och titta på dem på datorskärmen.Regnet tilltog under nyårsaftonskvällen och mina planer på att rigga stativet för att ta "riktiga" bilder på fyrverkerierna skrinlades. En uppåtriktad kameralins blir snabbt täckt av regnstänk och det var bara att ge upp de ambitiösa planerna.

Nyköpingshimlen vid midnatt
Rakt över våra huvuden

Plusgraderna vid ingången till januari ger inte förutsättningar för de typiska vinterbilder som jag skulle vilja ta. I detta avseende är jag tvehågsen, jag gillar ju inte snö och kyla i allmänhet. Men som fotointresserad vill jag ha omväxling och trevliga vinterbilder. De kommande veckorna kan komma att bjuda på vinter, vi väntar och ser. Längre än så ställer jag inte in siktet för stunden.

Ha ett riktigt bra 2018!

4 kommentarer:

 1. God fortsättning på det nya året Lasse. Följer dig med samma spänning, dock inte på SN som jag slutat läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag märker att min minskade frekvens med inlägg här på bloggen ger en negativ utveckling när det kommer till besöksstatistiken. Å andra sidan är detta hobbyprojekt enbart på skoj så jag tänker inte övervärdera detta. När det kommer till sportbloggandet så är det en separat historia, både till innehåll, läsekrets och plattform. Där har jag ingen aning om ifall det är 5 stycken läsare eller 500 läsare i månaden. Jag har inte haft koll på detta sedan 2013 då jag började blogga hos Lokalsporten och det är lika okänt för mig nu sedan jag flyttade bloggen till SN.

   Radera
 2. Gott nytt Lasse. Det regnade när jag var ute och tog fyrverkeribilder så jag ställde stativet på bordet på altanen och knäppte därifrån. Vore inte helt fel med lite riktig vinter, i alla fall för någon vecka eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gapar inte över för mycket, någon veckas kyla räcker utmärkt. Som det är just nu är det bara som fulnovember och det slipper jag gärna! 🙂

   Radera