måndag 3 juni 2019

Rapsgult runt Stentorp

Som utlovat kommer här det riktigt gula inslaget efter fredagskvällens promenad. Att det är gravt dominerat av färgen gult kan jag inte sticka under stol med. Man må hävda att gult är fult, men det gäller nog framförallt som bilfärg. Och snö.

Rapsfältet som ringar in hästgården Stentorp i utkanten av Stigtomta

Om man väljer att ta svängen runt Mårtenstorp, skroten och strutsfarmen så passerar man även den lilla idylliska gården Stentorp. Den ligger där ute på fältet, omringad av vad som för året odlas på åkern. Detta år är det raps (men om jag inte minns fel kommer det inte att vara så nästkommande år eftersom raps inte ska odlas på samma åkerareal två år i rad).







Jag visste att ett varmt och mjukt kvällsljus var vad jag behövde för att fotografera fältet med den faluröda ladan i bakgrunden. För den extremt morgonpigge skulle självklart den motsatta riktningen funka utmärkt, då får man även med boningshuset i ett behagligt ljus. Nu gick jag runt och hamnade till sist framför huset men det innebar ju ett lågt och svårhanterligt motljus. Inget fel med motljus i fotosammanhang men det är inte optimalt i alla sammanhang.

På väg att runda Stentorp för att brottas med skuggorna av ett kraftigt motljus
Den här typen av motljusbilder är i regel trevliga och funktionella
För att huset ska framträda i motljuset har jag tvingats lyfta skuggorna rejält
Och här ser man avigsidan med motljus där flares och annat elände gör bilden hopplös

Bilderna i detta inlägg är tagna med vidvinkelobjektivet på 28 mm, macroobjektivet på 100 mm samt mitt telezoom 70-200 mm. För en gångs skull hade jag med mig en fotoryggsäck på hemmapromenaden. Och visst blev det svettigt på axlar och rygg på grund av detta. Om det var värt det? Nja, det hade säkert funkat om jag nöjt mig med mitt macro-objektiv.

4 kommentarer:

  1. Härliga rapsbilder. Ingen riktig sommar utan rapsfotografi. Tre objektiv är vad jag får plats med i min kameraväska. Jag har en kameraryggsäck men föredrar den snabbare väskan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag åkte mellan idrottsevenemanget idag på nationaldagen så konstaterade jag att den gula färgen över rapsfälten mattats. Blomningen är definitivt på upphällningen. När det är så varmt som denna dag är det inget vidare att ha en ryggsäck på ryggen, jag borde nog skaffa en axelväska också som alternativ (jag har ju bara fyra olika ryggsäckar ...)

      Radera
  2. Man kan nog inte ha för många ryggor och väskor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, och ingen är "perfekt" utan alla har sina för- och nackdelar. :-)

      Radera