söndag 7 juli 2019

Räkmacka. Kungligt.

Att åka Stigtomta-Arlanda tur och retur är tämligen själsdödande. Fy fasen så aptrist E4:an är, usch. Nu var det ändå bestämt att vi skulle erbjuda vår äldsta dotter Emma skjuts till Arlanda under söndagsförmiddagen. Hon skulle ansluta till ett resesällskap som redan var på plats nere i Kroatien (efter att ha irrat runt i den grekiska övärlden samt Albanien (av alla ställen). Jag vet av egen erfarenhet hur otroligt vackert Kroatien är och Dubrovnik i synnerhet. Det blir nog bra för vår Emma. Vi får dessutom en lyxvecka med hennes hund Enzo, den lilla franska bulldogen med den stora personligheten.

Utflyktsmål på hemvägen från Arlanda

Det mesta flöt på som det skulle på vägen till och från Arlanda och vi (Anita och undertecknad) tyckte nog att vi kunde unna oss en avstickare på hemvägen. Enzo hade hundvakt på hemmaplan så vi hade inte bråttom. Vi åkte av vid Hölö-Mörkö-avfarten och tog gamla Riksettan söderut. Skönt att slippa motorvägens hets och stress.

Tullgarns Slottscafé
Rosor utanför entrén

Jag har varit vid Tullgarns slott en gång tidigare i mitt liv (vad jag vet). Det var ganska exakt 26 år sedan och det var dagarna innan vår förstfödde dotter (Emma) skulle se sitt första dagsljus. Kåken stod klar i sin nuvarande form år 1727 och ägs av svenska staten. Det gäller att se till vad skattekronorna går till ...

Svajigt väder gjorde att vi valde att sitta inomhus när vi åt vår lättlunch
Trots allt bröt solen igenom och vi hade kanske kunnat fika utomhus

Vi valde att äta var sin räkmacka och till det blev det kaffe i rejäla muggar. Nu måste denna lilla räkmacka ligga i Sverigetoppen vad gäller smörgåspriser men slottet är stort och parken kräver mycket skötsel så vi får väl betrakta 340 kronor för kaffe och smörgås som delfinansiering av det årliga underhållet av anläggningen.

Den som gillar alléer får sitt lystmäte vid Tullgarn

Vi tog ett varv runt slottet och konstaterade att solen mestadels sken. Det är ostadig väder just nu och temperaturen är i min värld helt perfekt, runt 18 grader. Perfekt när man vill vara någorlunda aktiv och inte bara sitta och flämta i skuggan och undra hur lite kläder man kan ha på sig utan att få anmälningar på sig om förargelseväckande beteende.

Tullgarns slott, framsidan (eller entrésidan)


Tullgarns slott, baksidan (mot vattnet)

Vi gillade det vi såg och tog oss tillbaka mot vår bil längs parkens slingrande stigar. Det var en hel del besökare vid Tullgarn denna tidiga söndagseftermiddag. Och kanske är det så man ska göra, turista i sitt eget landskap. Vi kommer denna sommar inte att fara iväg på något mer avlägset semesteräventyr (vad jag vet). Min semester börjar inte riktigt ännu och vår näst yngsta dotter sommarjobbar under hela vår gemensamma semesterperiod.

Solur med budskap
Park vid Tullgarns slott

Jag tyckte det var ett trevligt slottsbesök och är glad för att jag valde att ta med mig min kamera på denna roadtrip. Nu får jag leta upp fler sörmländska slott med caféverksamhet så vi har något att bocka av under de kommande sommarveckorna.

4 kommentarer:

  1. 340 spänn för en macka och en kopp kaffe. Jisses.
    Kunde du inte knackat på hemma hos Per Moberg istället :)

    Tullgarn är fint, men jag har aldrig ätit där och uppenbart tänker jag inte göra det heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu var det två mackor och två koppar kaffe för 340 spänn så då kanske det gör skillnad? ;-)

      Herr Moberg skulle jag enbart besöka under tvång. Har inte riktigt fattat storheten med att svettas och slabba när man lagar mat. Men det är kanske originellt och därmed lika lockande som barfotasnubben som inreder med humlor i bröstet ...

      Vi funderade både en och två gånger varför de hade så otroligt stora ytor redo för bilparkering. Inte kunde det vara för räkmackorna. Inte heller för midsommarfirande, antog vi. Sedan kom jag på att det brukar arrangeras vissa större event och om jag inte har fel kommer väl Diggiloo tillbaka till Tullgarn även i år. En mycket fin plats för denna typ av familjevänliga konserter.

      Radera
  2. Har funderat på att åka dit någon gång, det finns ju ett gäng slott att spana in i våra krokar. Shorts och t-shirt brukar väl funka flr set mesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog har vi mycket att upptäcka i vår del av världen. Jag är kanske mer benägen att leta utflyktsmål som har med naturen att göra men slott och herresäten är ju inte så tokiga de heller.

      Denna sommar tenderar till att kräva mer än bara kortbyxor och t-shirt som klädsel. Ifjol var den typen av lättare klädsel för varm. Kyla kan man alltid tackla genom att klä på sig fler lager på kroppen. Lagom är kanske ändå bäst, men vem definierar vad som är lagom ...? ;-)

      Radera