lördag 19 oktober 2019

Lördagsutflykt till Bärbo

Jag ger definitivt mig själv rätt när jag i söndags utropade att det var höstens höjdpunkt. Idag har solskenet och värmen varit generösa men under veckan har lövfällningen accelererat och allt fler grenar gapar tomma på lövträden. Minsta vindpust gör det omöjligt för de gulnande löven att hänga kvar på sin födelseplats.



Mitt på lördagen drog jag iväg med bilen längs Täckhammarsvägen för att i slutänden hamna på en av våra trakters vackraste platser. Innan jag nådde fram till slutmålet Bärbo blev det ett par stopp och alléerna innan Tista slott fick agera fotomodeller.

Allén upp mot Tista slott


Bärbo är värt ett eller annat besök om året. Idylliskt, naturskönt och med både kyrka och gravkapell som är värda att ägna en del uppmärksamhet. Redan vid Tista är det mycket att titta på men där har jag hittills inte stannat för att fotografera.

Utskikten mot Näs bortom Bärbogården

Jag sparar bilderna med kyrklig anknytning till ett kommande inlägg. I detta inlägg blir det höstpräglade bilder i ett landskap som är på väg att slå om till vinterdvala.




Bärbo är allt positivt som jag redan skrivit men också en smula ... märkligt. Lite Twin Peak på något sätt. Luggslitna byggnader och mer än lovligt chanserat på sina håll. Jag gillar detta även om jag inte kan strössla med bilder som bevisar mitt påstående denna gång.




Efter att ha parkerat bilen på parkeringen vid Bärbogården gick jag tillbaka längs landsvägen för att fotografera bokdungen som jag fotograferat flera gånger tidigare. Det är mer storslaget avseende bokträd strax efter Tista men där går det liksom inte att stanna med bilen på något bra ställe.







Jag håller på att bli vådligt förtjust i mitt ultravidvinkelobjektiv från Sigma. Dess 14 mm vidsynthet levererar och jag vänjer mig allt mer för varje gång jag tar chansen att använda gluggen. Den var dock helt oduglig när jag stannade för att genomföra dagens enda djurfotografering. En 12 cm lång huggorm på oljegruset var liksom inte det optimala motivet för en ultravidvinkel när man inte vågar komma riktigt nära det man fotograferar.

Kraftigt beskuren bild på den pyttelilla äspingen

Jag återkommer med fler bilder från Bärbo, garanterat ormfria, men med fortsatt höstfärgade toner.

2 kommentarer:

  1. 14mm är lite väl mycket vidvinkel i mina ögon, men smaken är ju som baken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 14 mm på fullformatskamera är ungefär som mitt fisheye-objektiv på min crop-kamera. Det blir väldigt speciellt, närapå extremt, och bör användas med måtta. Särskilt praktisk brännvidd är det inte och i så fall skulle jag istället ha köpt en av de vidvinkelzoomar som jag också tittade på.

      Det är troligt att denna vidvinkelglugg kommer att följa med i sportsammanhang för att få någon enstaka udda bild som förhoppningsvis sticker ut ur mängden.

      Radera