tisdag 6 januari 2015

Nytt försök i vinternatten

Jag var alldeles nyligen ute igen med min kamera och stativet för att försöka fånga vinterhimlen. Denna gång gick jag inte längre än ut på den egna tomten. Nästan tillräckligt långt borta från huset för att slippa visst ströljus. En viss skillnad mot bilderna härom natten men inte så att det blev några kioskvältare. Den här gången heller.

Månsken över Stigtomta

Jag fortsatte nöta med 30 sekunders exponeringstid. Måttligt ISO (400) och bländare 5,6. Jag är ändå inte riktigt nöjd eftersom jag inte lyckas få till skärpan riktigt. Denna gång tog jag i alla fall till mig att det inte är någon idé att eftersträva så svart himmel som möjligt för att stjärnorna ska framträda så tydligt som möjligt. Nej, mer omgivande miljö och synliga detaljer.

En vy över det egna hustaket i sydvästlig riktning

Jag borde söka mig till intressantare omgivningar för att fånga natthimlen. Å andra sidan verkar chanserna rinna ut i sanden, imorgon kväll hotas det med snö. Och då lär man inte se några stjärnor...

En smygtitt in igenom uteplatsen och det Janssonska vardagsrummet

Jag kämpar vidare :-)

11 kommentarer:

  1. Snö? Det var det värsta, mitt i vintern! Jag tänker också försöka mig på lite nattbilder, men måste inhandla ett bra stativ, de två jag äger håller på att lämna in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, här snöar det nu för fullt. Frågan är hur länge den överlever. Det är trots allt vinter enligt kalendern så den kan få ligga någon månad. Som omväxling.
      Stativ är en av de knepigare utrustningsfrågorna tycker jag. Det jag äger är stadigt men alldeles för tungt och otympligt att ta med ut i fält. Skottkärra i så fall... Å andra sidan använder jag stativ utomhus så sällan att jag inte kan motivera ett köp av smidigare modell just nu.

      Radera
  2. Att fota natt / stjärnhimmel med kameran inställd på bulb-läge är roligt. Om jag inte minns helt fel brukar jag köra på bländare 11 nånting, och typ 3-5 minuters exponeringstid (kameran riktad bort ifrån stadens störande ströljus som ljusar upp himlen). Då brukar det bli rätt så bra. Det går dock att köra ännu längre exponeringar för att få stjärnspår av jordens rotation. Skoj att laborera och exprementera med slutartider :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog riktigt att jag borde köra bulb och även mindre, mycket mindre, bländaröppning. Ströljus har jag insett att det är ett problem att se upp med. Tyvärr kringgärdas man av ljus från städer, vägar m.m. i allt större utsträckning nuförtiden. Obygden blir allt mer avlägsen...Nattfoto är hur som helst ganska lockande utifrån det faktum att det är effektfullt och inte allt för exploaterat. Jag har dock bara testat ett par, tre gånger och har lång väg att gå till lyckade slutresultat.

      Radera
    2. Precis som du skriver, så brukar det vara svårt att slippa undan ströljuset. ..men man får helt enkelt försöka rikta kameran...eller ta sig till en plats som är mörk nog. På'et igen bara :)

      Radera
  3. Inga spår av kometen?
    Jag försökte inte ens...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det slog mig när jag stod ute på tomten att den där kometen borde finnas där ute någonstans. Problemet är att himlen är ganska stor och kometen väldigt, väldigt liten på det aktuella avståndet. Särskilt när man inte vet å vilket håll man ska titta. Bredvid "Orion" eller vad de skrivit kunde lika gärna varit "leta efter nålen i höstacken" för mig... Kan möjligtvis Stora Karlavagnen men i övrigt är jag nollställd vad gäller himlafenomen. (Solen och månen är dock undantagna och de kan jag nog peka ut på ett ungefär.)

      Nu borde jag kanske anstränga mig och läsa på lite samt sätta dit teleobjektivet om det råkar bli en molnfri natt i helgen. :-)

      Radera
  4. Nattfoto är ju inte helt lätt, men väldigt roligt. Mycket kloka ord i ovanstående kommentarer men vill lägga till att i förväg fundera ut var man ska ta sig för att (i vissa fall) få en intressant förgrund. Ser fram emot dina nästa mörkerbilder, så nu får vi hoppas på lite molnfria och månfria kvällar framöver så att vi alla kan skapa nåt stort i grannskapet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet inte Jimmy. Helst skulle jag vilja vara i ett landskap som är inbjudande även i dagsljus om och när jag ska testa nattfotografering på nytt. Jag är dessutom inte säker på hur allt beter sig i mörkret. Det ska släpas stativ m.m. I kolsvarta natten och i mörkret ska man plocka med fler grejor än vid vanligt dagsljusfotografering. Och som du antyder, den här årstiden ska det helst vara både snö och ett gäng minusgrader. Lite bökigt. Kanske belönade men då måste jag ha både koll på vad jag gör och en plan över vad jag vill åstadkomma. Eller ren och skär tur :-)

      Radera
    2. Inte brukar det bli perfekt på första försöket, men; ev. komponera om, ev. justera skärpan, för mörkt? dubblera tiden, för ljust? halvera tiden.
      Svårare är det ju inte egentligen, ens i mörkret!

      Radera
    3. Nej, det klart att de fotografiska principerna är desamma även om det är en smula mörkt. Men allt ska göras med stelfrusna fingrar och utan att man ser vad man gör... ;-)

      Radera