lördag 17 januari 2015

En liten snöfläck räcker

Det behövdes inte mycket snö för att ändå framgångsrikt arrangera en slalomcup för ungdomar i Ålbergabacken tidigare idag. Nyköping-Oxlelösunds Alpina Klubb lyckades med konststycket att få till 4 åk för de deltagande ungdomarna och det tävlades både i Sörmlandscupen och den s.k. Lilla Världscupen.Eftersom jag aldrig tidigare varit på en slalomtävling kan jag inte bedöma svårighetsgraden. Men med tanke på hur enormt hårt och isigt det verkade vara i backen så imponeras jag av deltagarnas förmåga att ta sig ner utan större problem.

Snökanon i Ålbergabacken

Jag har haft lite koll på den utlysta tävlingen men trodde knappt att den skulle kunna genomföras med tanke på den senaste veckans mildväder och ösregn. Snökanoner i all ära men de behöver minusgrader för att producera iskristaller.En tidigare oprövad sport som ska fotograferas kräver öppna sinnen. Jag befann mig huvudsakligen i närheten av backens topp där jag själv upplevde ljuset som finast. Eftersom Ålbergabacken ligger i nordligt läge så badar den knappast i solljus. Förmiddagen bjöd annars en del solglimtar och uppe på toppen kunde detta ljus i alla fall smitta av sig på bilderna. Lite.Att jag överhuvudtaget kom fram till backen var förunderligt. De sista kilometerna innebar bilfärd på en smal grusväg som till 100% bestod av svallis. Jisses så halt det var. Och inte förrän jag kom fram till backens botten fick jag bevis för att tävlingen verkligen skulle gå av stapeln.
Bilderna var osedvanligt tungjobbade i efterbehandlingen. Ju längre ner i backen jag fotade desto mer blåstick fick jag i bildfilerna. Som vanligt när jag fotar sport är det JPG som gäller. Mycket trixande bara för att få bort blåsticket.En hel del ansträngning också för att ljusa upp ansikten som mot det ljusa underlaget har en tendens att bli underexponerade. Jag har nu gjort iordning bilder för ett blogginlägg på lokalsporten.se samt ett bildgalleri. Totalt ett 90-tal bilder är bearbetade. Sånt tar sin tid.Nu tycker jag ändå att det var extra kul eftersom det handlar om bilder på en sport, och i omgivningar, som jag aldrig fotat tidigare. Då finns ett större tålamod än vid t.ex. fotbollsfoto-redigering.
Min egen erfarenhet av utförsåkning är minimal. Jag har visserligen haft en traditionell fjällsemestervecka en gång men då var jag 20 år. Utöver detta har jag ett par-tre åkdagar på mitt samvete. Senaste gången borde vara minst 20 år sedan. Tror jag.

Slalomskidor nere vid målhanget

Jag träffade för övrigt ett par likasinnade. Alltså fotointresserade. Den ene av dem passade jag på att fota eftersom han då och då läser min blogg och jag läser hans två bloggar, Kontraster och Strike Out.
Grattis Jimmy Steen, nu fastande du på bild igen!

Jimmy Steen i Ålbergabacken

Mycket till promenad blev det inte idag. Men jag blev i alla fall svettig av att trampa upp till toppen av Ålbergabacken... :-)

4 kommentarer:

 1. Sådärja, du både kom därifrån helskinnad och fick till ett fullödigt inlägg också, pålitligt som vanligt! Själv har jag 1150 bilder som ska påbörjas här o nu...
  Min version kommer under söndagen, men dock utan bild på dig Lasse.
  Jag har en innestående där. ;-)
  Kör hårt, ner kommer man ju alltid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lyckats klämma ur mig två blogginlägg och det nämnda bildgalleriet. Men så har det tagit hela eftermiddagen och kvällen... Mina 675 exponeringar rensades ner till ca 280 keepers. Huruvida de egentligen är keepers eller inte kan man säkert ha åsikter om. Det ska bli grymt kul att se dina bilder så småningom Jimmy. Du har i alla fall försprånget att ha fotat i backen vid tidigare tillfällen.

   Det var kul att ses och pratas vid! :-)

   Radera
 2. Jimmy utan skidor i en skidbacke...Hmm..

  Ser ända bort till Ryssbergsbacken från vårt vardagsrum och där tillverkas snö för fulla muggar. De får nog kämpa hårt, men vi får hoppas att det åtminstone ligger snö i backen när ungarna har sportlov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All tid som läggs ner på att göra konstsnö och sedan motarbetas av naturen. Även stackarna här i Stigtomta som gjorde sig ansträngningen att spola upp en is. Bortsmält efter en vecka... Man måste vara optimist som vågar tro på stabil vinter med ihållande kyla nuförtiden.

   Radera