onsdag 25 juli 2018

Semesterhäng i Mälarhusen

I mina öron klingar Mälarhusen som något som borde återfinnas vid Mälarens strandlinje. Icke alls, vi hittar den lilla hålan längst, längst ner i Sverige. Och jag läser på Wikipedia att ordet "mälar" kommer från uttrycket melar som betyder sandbank eller dyn. Japp, det är lätt att intyga att det är enorma sanddyner i botten av Österlen.

Mälarhusens badplats på Österlen

Till skillnad från 2015 när vi var på Österlen första gången är det högtryck och varmt i både luft och vatten. Då åkte vi runt i jackor och utforskade hela Österlen under en vecka, detta år är det mer frågan om vad man pallar med att göra som inte har att göra med ett svalkande bad i Östersjön.

Vårt boende vid Mälarhusens stugby
Fyra ladusvalor var inackorderade på stugans altan. Ett halvt dygn senare var de utflugna ur boet.
Alva hittade en studsmatta
Lovisa och Anita har nagelinspektion
Vid stugbyns reception står dessa skrämmande tingestar

Efter ankomst och uppackning fick vi den goda idén att gå ner till badstranden för ett uppfriskande dopp. Lätt desorienterade och med en miljard grusvägar att välja bland så tog den 15 minuter långa promenaden till vattnet ungefär 45 minuter. Jo man tackar. Och hur många mördarmyggor ryms det i en genomsnittlig skånsk lövträdskog?

Vi gick och vi gick
Stugor och hus passerades i myllret av småvägar
Grusvägar blev till skogsvägar med grön mittremsa
Äntligen ute ur skogen och framme vid stranden

Vilken strand det är! Och hur lång den är! Vi gick och imponerades av detta för några år sedan och fascinationen kring Österlenstränderna sitter kvar. Vårt kvällsbesök på stranden bjöd dessutom på det fina kvällsljuset som bidrog till ett ännu starkare intryck.

Alva hittade ett monument med gamla fiskeredskap
Anita, Lovisa och Alva uppställda på stranden
Strandstrosande
Lovisa, Alva och Anita samspråkar på Mälarhusens badstrand







Solen var på väg ner och vi gick en genare och snabbare väg tillbaka till stugan. Reströtta men nöjda med starten på vår Österlenvistelsen. Skånelandskapet låg vidsträckt och öppet, precis som jag vill att det ska se ut.

Solnedgång över Österlens bördiga mark

More to come!

4 kommentarer:

  1. Jag har besökt Österlen och kusten runt Ystad många gånger. Härliga bilder från ett Sverige med sandstränder man bara hittar i utländska turistorter.

    Jag har sett dina bilder från Kåseberga på Instagram och misstänker/hoppas att de dyker upp här.
    Ett besök på Kåseberga och inköp av rökt makrill hat varit givet under alla våra besök i Ystad.

    Dina bilder får mig att längta dit igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo tack, det kommer ett inlägg med kvällsbilder från Ales Stenar. Jag har ännu inte lagt någon tid på Kåseberga mer än att gå närmaste vägen från parkeringen till kullen med fornminnet.

      Trycket på Österlens badstränder är galet högt när vädret är så bra. Stränderna är enorma och kan ta emot otroligt många besökare. Tyvärr har ingen av dem plats för särskilt många bilar vilket leder till trafikanarki och kaos. Trist.

      Radera
  2. Inget kvällsbad för fotografen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag passade självklart på att bada. Det blev många kvällsbad under veckan i kanten av Skåne. Jag är inte överdrivet förtjust i att sola så kvällsdopp passar mig utmärkt. Och så ljumma kvällar med varmt havsvattnet får givetvis inte gå till spillo. :-)

      Radera