måndag 16 juli 2018

Återbesök dit rallyentusiasterna vallfärdar

Trots mitt löfte till mig själv har det inte blivit av under ett helt, långt år. När jag ifjol besökte Ericsbergs Slott, längst väg 52 mellan Nyköping och Katrineholm, var jag övertygad om att jag skulle återbesöka det vackra sörmländska slottet illa kvickt och se till att ha familjen med mig för en fika i slottskaféet. Så blev det tyvärr inte. Jag hamnade där för första gången en regnig lördag i början av juli eftersom Slottssprinten i Katrineholms MK:s regi avgjordes. En rallytävling som lockar en stor publik men allra mest tävlande från både när och fjärran. Arrangemanget är utmärkt och avslutas med en rejäl fest i slottsparken på kvällen när tävlingarna är avklarade.

Ericsbergs Slott

När Slottssprinten 2018 närmade sig var jag länge tveksam om jag skulle åka dit. Det som lockade var naturligtvis motorsportbevakningen (det har blivit alldeles för få tillfällen detta år) och självklart de mycket vackra omgivningarna. Det som avskräckte var dammet och den tryckande hetta. Annat var det ifjol då det regnade mer än vad det var uppehåll. Titta gärna tillbaka på mitt blogginlägg efter den tävlingen så ser du både vätan men också närapå identiska bilder som jag tog runt slottet.

Genom mitt fisheye-objektiv fick jag en förvrängd verklighetsbild

Jag började fota ekipage redan på den dammiga grusvägen på väg från publikparkeringsplatsen till tävlingsområdet bakom slottet. Jag riggade min 7D Mark II med mitt fisheye och tog flera av bilderna från höften när bilarna åkte till eller ifrån depåområdet i sakta mak. Transportsträckorna i ett rally är ju enbart för att i laglig fart ta sig mellan de olika specialsträckorna där själva tidtagningen och tävlingen avgörs.

En härlig gammal Volvo Amazon rullade förbi på väg mot depån
Här ställde jag mig på en stubbe i allén för att komma upp och få med speglingarna i sjön

Jag finner ett visst nöje att gå genom depåområdena när det är motortävlingar. Trots att det kan råda febril aktivitet för att få fordonen i körbart skick så vilar en chill och relaxad stämning bland de team som huserar bland presenningar, servicebussar och fikabord. Mitt mål denna gång var dock odefinierad men formades till en plan när jag fått snacka mig till några tips om var det kunde tänkas bli lite action inom promenadavstånd på den femte och sista specialsträckan.

Fredagskvällens uppvisning inför rallytävlingen inkluderade monstertruckkörning över personbilar

Jag tog mig fram till en punkt några hundra meter från målgången där det fanns ett höghastighetshopp som skulle komma att bjuda på en hel del att fotografera. Tyvärr lite för brutalt för något enstaka ekipage som hade allt för hög fart innan hoppet. Det var otroligt många i publiken men jag hittade några alternativa platser som blev min utgångspunkt när jag fotograferade den första halvan av det kvarvarande startfältet. Det är ju så att inte alla tar sig igenom ett helt rally (fem specialsträckor denna gång) utan diverse motorras, mekaniska fel och kanske dikeskörningar sätter käppar i hjulen. Eller grus i maskineriet, om du föredrar det uttrycket.

När hoppet blir liiite för långt och bilen vrider ner nosen för långt innan landningen

Jag valde att fota med min 1D Mark IV och mitt 70-200 mm-objektiv. Vid min första fotoposition var jag ganska långt från hoppet och använde min telekonverter. Då fick jag trots allt fördelen att få mer av fordonen snett framifrån än om jag varit i höjd med hoppet ovh fotograferat. Jag valde kort slutartid i själva hoppet men sedan vred jag på bländarhjulet för att få en mindre bländare och därmed längre slutartid. På så sätt hann jag panorera de flesta fordon när de passerade mig längst vägen in mot målet.

Panorera är ju något jag borde öva på varenda dag. Men när det sitter är det belönande.
En nästan oredigerad bild med sensordammfläckar, plastband och klena färger
Några minuters retuschering och bilden fick lite mer oumpf (men det är inget jag gjort till bildgalleriet efter tävlingen)

Jag ville få några avslutande alternativa bilder så jag tog mig till hoppet, gick över vägen och fotade några bilder i olika vinklar samt när de dök upp från skogsbrynet där borta i fjärran. De omgivande sädesfälten fick också bjuda på lite för- och bakgrund.

Innan jag gick över vägen tog jag en bild bakifrån på en bil som var på väg att landa
Med en svans av damm rusade bilen fram emot det stundande hoppet
Låg fotograferingsposition fick med mer av det böljande sädesfältet
Och i höjd med axen såg man inte mycket av bilarna som passerade

Jag gick tillbaka mot målet och min parkerade bil. Innan jag packade ihop kamerautrustningen tog jag några bilder från en position där man kan se de sista meterna av raksträckan efter hoppet. En 90-graderssväng och målportalen fanns 100 meter bort.

Snart dags att bromsa och förbereda den sista svängen till höger och målgången

Jag lämnade ifrån mig en bloggtext på SN-bloggen om tävlingen och du hittar den HÄR >>> Bildgalleriet fylldes med 255 bilder som du hittar HÄR >>>

Nu är det nog sportpaus ett tag framöver. Andra fotomotiv får locka och pocka på uppmärksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar