onsdag 31 oktober 2018

När sista matchen är spelad

Jag åkte till Tunavallen i Eskilstuna under lördagseftermiddagen för att bevaka Eskilstuna Uniteds sista match i Damallsvenskan för säsongen. Att jag gjorde det berodde först och främst på att jag sett alldeles för lite av det sörmländska elitlaget under året. Det fanns ytterligare ett starkt argument för att åka norrut och det uppdagades någon vecka tidigare. United-spelaren Annica Svensson meddelade att hon i och med Damallsvenskans sista omgång skulle avsluta sin fotbollskarriär.

Annica Svensson i Eskilstuna United DFF

Det händer givetvis med jämna mellanrum (läs "ofta") att spelare lägger av med fotboll. När det gäller profiler med stark lyskraft inom damfotbollen är de värda att uppmärksammas. Dessa karaktärer behövs fortfarande för att bryta mark för sin sport. Så länge det finns knoggångare bland oss män verkar det som om damfotbollens fana måste stöttas, hållas upp och försvaras. Oavsett om spelaren tar striden eller inte är hon viktig för damfotbollen.

Annica Svensson kom till Eskilstuna United säsongen 2014, här mot Jitex den 27/4 -14

Jag ska och kan inte skriva Annicas fotbolls-CV. Hon har funnits med på landets högsta nivå i 17 år och även spelat i landslaget där VM- och OS-deltagande hunnits med. I Eskilstuna United bidrog hon med sitt kantspel i ett 5-mannamittfält till att laget var snubblande nära en ligatitel under klubbens andra säsong i Damallsvenskan. Annica drabbades av en svår knäskada och kämpade länge för att komma tillbaka denna säsong och efter sommaren kunde hon matchas in i laget igen. Att hon valde att lägga av när hon precis gjort comeback handlar säkert om att hon rehabiliterat sig till bästa skick och själv kan styra och kontrollera när det är dags att lägga skorna på hyllan.

Lisa Dahlkvist och Annica Svensson på Tunavallen den 27/10 -18
Lagkaptenen Petra Johansson ger Annica ett minnesvärt avsked...
...och Petra verkade i alla fall extremt road av tilltaget

Min ambition var att före, under och efter matchen fånga så mycket som möjligt som handlade om att det var Annicas sista match i karriären. Det innebar bl.a. att klubben ordnat med lagbilder i samband med lineup före matchen. Något som togs emot med hyfsat förvånade ansiktsuttryck hos motståndarlaget IFK Kalmar eftersom det normalt sett inte görs vid allsvenska matcher. Om du tycker att bilderna är tagna ur ett lite snett perspektiv beror på att vi fotografer under inga som helst omständigheter fick gå ut på konstgräset i samband med match och lagen samlade ihop sig framför sina respektive avbytarbås.

Eskilstuna United DFF:s startelva den 27/10 -18
IFK Kalmars startelva den 27/10 -18

När matchen var slut och laget samt Annica tackade publiken och klacken hade mörkret börjat lägga sig. I ljuset från de låga reklamskyltarna på bortre långsidan fick jag "hjälp" med belysningen vilket gav hyfsat trevligt porträttljus.

Lagkapten Petra Johansson

Jag satte ihop ett bildgalleri till Annica efter matchen med ett 90-tal bilder som förhoppningsvis dokumenterade hennes sista match på ett rättvisande sätt. Med åren har hon förhoppningsvis glädje av dessa bilder.

Jag har haft förmånen att närvara vid ytterligare ett annat tillfälle då en damfotbollskaraktär avslutat sin karriär. Den 11/10 2015 tackade Linköpings FC:s Charlotte Rohlin för sig och inför hemmapubliken på Linköping Arena tog hon ett känsloladdat farväl när skorna lades på hyllan. Charlotte var och är en Linköpings-ikon (hon finns kvar i staben runt deras allsvenska lag).

Många tårar när Charlotte Rohlin lade skorna på hyllan den 11/10 -15

Jag avslutar detta damfotbollsrelaterade blogginlägg med ett par bilder på en spelare som fanns med i IFK Kalmars startelva i lördags. Ibland har jag glädje av äldre bilder i min samling av sportbilder. Extra kul blir det när jag har gamla bilder på spelare som sedan tagit steg uppåt i sin karriär. Mathilda Johansson Prakt dök första gången upp i min kamerasökare den 19/1 2013 då IFK Nyköping mötte IFK Norrköpings damer i ett regionalt SM-kval i futsal. Några år senare spelar hon i Damallsvenskan. Kul.

Mathilda Johansson Prakt till höger försöker få bollen förbi Patricia Kaldoyo och Sofia Sandström 
Mathilda Johansson Prakt gjorde IFK Kalmars tröstmål på Eskilstuna United den 27/10 -18

Ibland kan jag gräva i mitt bildarkiv och hitta saker som går att koppla till nya händelser jag tagit del av. Kanske är det värt de där extra kronorna för större hårddiskar och molnbaserade backup-lösningar?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar