onsdag 13 mars 2019

Då går man på museum

Vad gör man när luftrummet fylls av snöblandat regnblask en onsdagmorgon i mars? Går på museum! Allra helst när det är ett nyöppnat och fint museum i centralorten. Nyköping har ju begåvats med en fantastiskt fin anläggning som invigdes i november 2018 och som går under namnet Sörmlands Museum.





Jag var inte riktigt på plats till klockan 10.00 då museet slog upp sina portar. Jag hade tänkt mig någon timme för att titta på någon utställning och bekanta mig med lokalerna. Det är gratis entré, utmärkt!, och museet ligger i mitt närområde så jag kan ju åka dit ofta och inte känna att jag måste gå igenom allt på en gång under en mastig 8 timmars-insats. Som det oftast blir när man går på museum i Stockholm. Jag visste inte att de hade guidade turer även under förmiddagarna så jag valde att följa med när den startade klockan 11.00. Iklädd tossor på fötterna och vit laboratorierock, fniss, följde jag ett sällskap på 20 personer för att under en timme lära oss allt om kläder genom historien från medeltiden och framåt.

Hamnområdet var mindre inbjudande denna dag. Museet ligger bakom den ombyggda silon.


Jag är inte ung längre men jag kände mig definitivt yngre i sällskap av de övriga som guidades genom de berättande magasinen som utställningarna finns i. Det lilla jag hann se av de öppna utställningsytorna lockar till fler besök. Lokalerna är mycket fräscha och det finns säkerligen mycket spännande att se både i de låsta magasinen (som bara går att komma åt via de guidade visningarna) samt i utställningslokalerna som är tillgängliga för vem som helst.

2 kommentarer:

  1. Ett besök på ett nytt museum i tristvädret låter ju helt okay. Får lägga stället på minnet. Måste vara en typisk Sörmlandssäl det där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där sälen var ganska tung i gumpen, en riktig betonghäck faktiskt. Det är ju gråtrist väder och nederbörd var och varannan dag just nu så jag får försöka besöka museet snart igen (om jag har tid).

      Radera