onsdag 20 mars 2019

Snabbrunda på Tunabergshalvön

Det var inte förrän någon timme in på onsdagseftermiddagen som molnen sprack isär och den utlovade vårvärmen smekte våra kinder. Dessförinnan var det fulvår, svinkallt, rått och tråkigt. Självklart var det under den sämre delen av dagen som jag valde att ge mig ut på en miniexpedition.

Klocktornet vid Tunabergs kyrka i Koppartorp




Jag grubblade mer än ett varv under onsdagsmorgonen vad jag kunde ställa in siktet på för att ha som utflyktsmål. Fantasin tröt och jag kom liksom inte på något nytt som kunde utforskas. Det blev en favorit i repris. Tunabergshalvön där jag övergav Nävekvarnsvägen vid Buskhyttan och tog mig till Koppartorp.





Jag gick runt den fina träkyrkan och tog mig till baksidan där minneslunden finns. Därefter upp genom den äldre delen av kyrkogården för att titta till gravplatsen där mina morföräldrar funnit sin sista vila. Med tanke på hur gråtråkigt vädret var så valde jag att fota med mitt 70-200 mm teleobjektiv och kunde tajta till bilderna utan att få med allt för mycket blyfärgad himmel.

Kyrktaket sett från baksidan nere i sänkan på väg mot de nyare gravplatserna



Skiftat fokus

När jag huttrat klart i omgivningarna runt kyrkan tog jag den oerhört krokiga grusvägen från Koppartorp till Nävekvarn. Det var ett bra tag sedan jag var i Nävekvarn och då var det nog för att titta på fotboll på Hyttvallen. Nu ville jag ner till småbåtshamnen och kanske gå ut till Skäret.




Det där med en promenad ut till Skäret avskrev jag fortare än kvickt när jag kände hur oskönt det blåste vid Bråvikens kant. Nu blev det istället en mycket kort promenad runt båtklubbens fina klubblokal. Jag snirklade mig fram bland alla stora segelbåtar som fortfarande väntar på bättre tider. Sjösättningen brukar vara i skiftet mellan april och maj, då är det bättre tider.

Fiskebåtarna var ensamma om att uppta bryggplatser

Hamnområdets gissel har hittat tillbaka efter vintern

Bättre än så här blev det inte idag. Men det var verkligen inte det sämsta. Söder om Nyköping känner jag att jag har mina hoods trots att det är väldigt länge sedan jag växte upp där.

2 kommentarer:

  1. Fina bilder från den spännande landsbygd som finns runt Nyköping.
    Lite längre upp i skogarna finns kulturskatter och fina stigar på Sörmlandsleden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var länge sedan men jag har gått några av etapperna på Sörmlandsleden ute på Tunabergshalvön. Jodå, det finns en hel del att se i denna del av Södermanland. :-)

      Radera