tisdag 14 maj 2019

Problemlösning

Den senaste tidens stora orosmoln har varit mitt 70-200 mm-objektiv. Jag vet att det är ett utomordentligt fjuttigt problem. Ett i-landsproblem. Men det gäller mitt kanske nödvändigaste objektiv, en glugg jag inte klarar mig utan i sportfotosammanhang. En reparation kan lätt dra i väg till stora summor.

Prydnad i trädgården när inte gräsmattan klipps

Jag kanske har ropat att vargen kommer lite för tidigt och någon gång för mycket sedan objektivproblemet visade sig första gången. Efter en delvis förstörd nattsömn i helgen insåg jag att ett av problemen med objektivet pekade på att inte skärpeplanet var korrekt. (Störst problem har jag haft med att gluggen inte hittat skärpan överhuvudtaget i 70 mm-läget på långt håll.)

Päronträdets blomning är i full gång

Jag plockade fram mitt objektiv på söndagseftermiddagen för att undersöka det. Rädd för att ett linselement inne i dess djup skulle ha lossnat. En yttre inspektion i kombination med en förnimmelse om att objektivet glappat lite när det varit monterat på ett kamerahus avslöjade en uppenbar brist.

Äppelträdets vackert färgade blommor är på väg att slå ut

Den nedersta delen av objektivet består av kontakter och en bajonettfattning för fäste mot kamerahuset. Denna ring är fäst med fyra skruvar. Tre av dessa skruvar satt så löst att de nästan trillade bort. Inte konstigt att det glappat när jag använt det. Och med tanke på hur exakta och små toleranser det är för att uppnå skärpa så är det rimligt att anta att felet med objektivet nu äntligen var funnet.

Drygt jobb att hålla ett solur över sitt huvud

Med lite tur har jag löst problemet. Kostnad noll kronor. Jag for ut i trädgården och fotade de testbilder som du ser i detta inlägg. Jag testade att fokusera på olika brännvidder och olika avstånd med framgång. Gött mos, hoppas jag.

2 kommentarer:

  1. Grattis! Ibland så löser sig problemen på enklaste tänkbara vis. Jag har ett gäng objektiv som strular, får gå igenom dem nu och se ifall jag kan fixa felen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att skruvarna sakta men säkert skruvats upp när jag burit kameran i nackremmen med detta objektiv monterat. Det blir säkert en viss belastning även om jag kan tycka att det inte är så förskräckligt. Denna typ av objektiv har ju en stativfot där jag skulle kunna fästa min Black Rapid-rem men då måste jag å andra sidan montera bort nackremmen vilket är ett sabla pillande (fram och tillbaka beroende på vilket objektiv som för stunden sitter på kameran).

      Radera