torsdag 23 maj 2019

Väderrelaterad naturavvikelse

Redan för någon vecka sedan bubblade en riktig snackis upp i Nyköpingsområdet. Styvmorsviolerna på Lindbacke är så rikliga att var och varannan Nyköpingsbo har varit där och fotograferat samt njutit av blomsterprakten. Jag är inte Nyköpingsbo så jag har inte varit där ... Hur som helst så har de senaste dagarna uppvisat ett annat fenomen som hamnat på allas läppar. Bokstavligen.

Asparna ger ifrån sig enorma mängder ludd som landar likt snö på marken



Båda fenomenen förklaras med att fjolåret var knastertorrt och varmt. Jag har under mina 54 år inte varit med om något liknande och nog sjutton är jag bekymrad över torkan som fortsatt även under vintern och våren. Allvarsamt även om det är lite häftigt när naturen uppvisar lite spännande reaktioner som i sig inte är oförklarliga utan har sin självklara och logiska bakgrund.

Asphängen med ladan vid Grindäng i bakgrunden
Asphänge med ludd som snart ska släppa

Torsdagsmorgonens åskregn över Stigtomta gjorde att det vita täcket på marken försvann. Nej, det smälte inte såsom snö men luddet blev väl mindre luddigt, kan jag tro. Och de få millimeter nederbörd som hittills kommit räcker knappt till en rotblöta.

Fotbollsfotografering under onsdagskvällen

Jag riktade min kamera och mitt 300 mm-objektiv mot aspluddet under onsdagskvällen. Jag "slöfotograferade" vår yngsta dotter Alvas match med Stigtomta IF F05-06 mot Oxelösunds IK på Stigtomta IP. Kamerautrustningen är väl inte optimerad för detaljbilder på aspludd men det var vad jag hade med mig när jag kom på att jag borde fota åtminstone ett av vårens fenomen.

Oxelösunds-tjej i bollduell mot Alva (i svartgult matchställ)

Om du vill se fotbollsbilderna så har jag gjort i ordning ett galleri som du kan hitta HÄR >>> Jag lade även in bilderna på lagets hemsida men där visas de i så hysteriskt pluttigt format.

3 kommentarer:

  1. Aspluddsveckan. Ett av årets nyord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har även sett ordet "fnugg" användas. Tvingades googla det för att vara säker på att det var ett ord ... :-)

      Radera