lördag 18 maj 2019

Spelarporträtt och lagfoto

Nu är tiden inne att fotografera lagbilder och spelarporträtt. I alla fall för mig. Och åtminstone vad gäller inom fotbollen. En kär försommartradition. Jag har inte fått frågan från särskilt många lag och föreningar men några återkommande önskemål brukar dyka upp varje vår. IK Tun, Hargs BK:s damlag samt emellanåt Stigtomta IF:s herrlag är de jag kan komma på. Därutöver har det hänt att jag på eget initiativ fotat flicklagen där mina döttrar spelat.

En sabla röra innan allt är riggat och klart

Nyköpings större klubbar hyr in fotofirmor för att fota sina lag inne i Rosvallas stora foajé. Det blir ett koncept som i mångt och mycket liknar den traditionella skolfotograferingen som de flesta barn och ungdomar utsätts för. Jag har troligtvis studioljus så att jag skulle kunna lösa denna typ av bilder men jag saknar någon enorm bakgrund för denna storlek på grupper. Och jag skulle definitivt inte vilja administrera individuella bilder, beställningar, returer m.m.

Dottern Lovisa fick agera provmodell för de individuella bilderna

Jag tycker ju att det är riktigt roligt att hjälpa föreningarna med detta. Och jag gör ju detta helt utan ersättning, förstås. När de individuella bilderna tas är det ett av otroligt få tillfällen då jag använder stativ. Jag behöver ju ha kameran och spelarna på exakt samma position vilket också innebär att jag behöver markera var spelaren ska placera sina fötter. I år var det mitt paraply som fick agera markör.

Så där ja, nu börjar det ta sig

För spelarporträtten använde jag mitt ypperliga 135 mm-objektiv. Det är inte meningen att det ska vara helkroppsbilder eftersom lagets hemsida då kommer att visa ett knappnålsstort huvud på spelaren. Lagbilderna tog jag med mitt 50 mm-objektiv och då skippade jag stativet.

Två av IK Tuns pojklag dök upp för lagfotografering 
Ledarna passade på att fota sina adepter

När den organiserade fotograferingen verkade vara slut väntade jag i redo-läge tills klockan skulle bli 19.00. Tanken var någon slags dropin-verksamhet där fler av föreningens ungdomslag eventuellt kunde dyka upp. Jag roade mig med att fota damlagets trän ing och använde 135 mm-objektivet för detta. Och jag kan konstatera, om någon skulle få för sig det motsatta, att Canon 5D Mark IV definitivt inte är en actionkamera. Den tar för lång tid på sig att sätta skärpan. Punkt.















Jag har nu det dryga arbetet kvar att redigera spelarporträtten. Damlaget hade 36 spelare närvarande samt fem ledare och bilderna levereras i en lite mer högupplöst variant samt en mindre som är anpassad till hemsidan. Blir bra.

Peace out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar