tisdag 5 november 2013

Nävekvarns hamn på Alla helgons dag

Efter mitt regniga besök i Koppartorp tog jag mig ner till småbåtshamnen i Nävekvarn. Ett besök som även skulle sträcka sig ut till Skäret eftersom vädret plötsligt blev åtskilliga snäpp bättre när jag nådde Bråvikens norra kant. Det blev till och med så bra att solen kunde märkas. För den minnesgode klingar det måhända bekant med Nävekvarn och dess hamnområde. Jag gjorde ett besök där i början av mars och skrev om det här på bloggen.  För den utan fotografiskt minne och med mer teflonbelagda minneskammare går det bra att följa denna länk till mitt tidigare inlägg.

I kameraväskan denna dag hade jag mitt vidvinkelzoom (17-40 mm/f4) och ett nyinskaffat lätt teleobjektiv, Canons EF 135 mm/f2.0. Ja, och ett kamerahus också förstås! I detta fall min 5D Mark II. Nu utan damm på sensorn :-) Jag började med en vandring vid hamnen och då fick vidvinkelobjektivet göra lite nytta.

Nävekvarns småbåtshamn med Skeppsviksbryggorna i bakgrunden.
Tamp. Inte "snöre", "rep" eller något annat landkrabbeuttryck!
Några större båtar borta vid fiskarbryggorna.
Fiskebåt med Skäret och spången till Skäret i bakgrunden.
Bråvikens vatten breder ut sig. T.h. del av Skäret.

Jag riggade om och satte igång att leta motiv med det kortare teleobjektivet. Jag har erfarenheten att det tar tid att vänja sig vid ett nytt objektiv. Särskilt en ny brännvidd. Nu skiljer sig mitt äldre macroobjektivs 100 mm inte så mycket från 135 mm, kan man tycka, men jag har lite svårt ändå att "hitta rätt" med den för mig nya brännvidden. Det handlar om att fota, fota och fota för att vänja sig och hitta styrkorna samt svagheterna med utrustningen. (För övrigt måste jag skriva att jag köpte objektivet begagnat, det är på tok för dyrt för mig att köpa nytt!)

Fiskarens nät på tork.
Jag gissar att det är ett strömmingsgarn. Men jag är ingen specialist...
På väg ut till Skäret.
Större båt på stora farleden i Bråviken. På väg ut från Norrköping.
Fartygets svallvågor slog in mot strandlinjen.
Vattnet bröts mot stenarna i kanten av Skäret.
Vass på insidan av Skäret.

Jag hade lite tur med vädret då jag kom fram till Nävekvarn. Dels för att det sprack isär en aning på himlavalvet men också för att det var vindstilla de första minuterna av min vistelse vilket räckte till några stämningsfulla bilder där vattenspeglingarna blev tydliga.

Jag tackar för uppmärksamheten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar