onsdag 27 november 2013

Lunchrunda på Skavsta

Skavsta flygplats utanför Nyköping var på väg att bli ett renodlat industriområde på 90-talet. Flygflottiljen F11 lade ner i början av 80-talet och kvar fanns en anständig flygraka och ett vikande intresse för flygfrakt. Förutom något plan då och då som flög Ericsson-telefoner till omvärlden så hade Nyge Aero (numera Saab Nyge Aero) verksamhet på flygfältet och även något mindre flygbolag för persontrafik. Till denna samling bör även Nyköpings Flygklubb adderas.

När min arbetsgivare i mitten av 90-talet etablerade sig på Skavsta var det ett lugnt område några kilometer utanför stan. Industritomter fanns till salu och företagsetableringar var välkomna. Även om de inte hade med flygbranschen att göra. Idag är Skavsta Sveriges tredje största flygplats och det är ett himla surrande av lågpris-flyg tillsammans med Kustbevakningens plan och även de tidigare nämnda planen hos Saab Nyge Areo och flygklubben. Mycket märkligt och småroligt finns att berätta om de förvirrade resenärer som rör sig på området, oavsett om de är tyska älgskyltsfantaster, Wizz Air-passagerare med tillhörande felparkerande polacker och balter, handbagage-trimmande Ryanair-resenärer med tre lager ytterjackor på sig genom incheckningen eller fulla svenskar på väg till fotbollsmatch i England som stannar till och snor våra svenska flaggor på stängerna utanför kontorsfönstren mitt framför ögonen på oss...

Min arbetsgivare Lundbergs Produkter AB flyttade ut till Skavsta 1995.

De senaste veckorna har jag tagit en halvtimmeslång promenad runt flygplatsområdet på min lunchrast. Detta för att få lite frisk luft men också dagsljus på kinderna. Jag har fotat med mobiltelefonkameran vid några tillfällen men idag när solen sken tänkte jag att det kunde vara trevligt med några bilder på flygplatsområdet med systemkameran. Det är inte alltför vackert och jag har inte fotat in mot flygplatsen då det är skyltat med "Skyddsobjekt" på stängslet som löper runt hela flygfältet.

Flygflottiljens dagar är svunna och en del byggnader borde gått i graven för länge sedan.


Bakom den plomberade idrottshallen ligger det ett båtskrov som ändå ser rätt fint ut. Varför det ligger där bakom kan säkert någon svara på, men jag är inte den personen. (Idrottshallens tak har varit på väg att rasa in två gånger under de snörika vintrarna 2010/-11 och 2011/-12 så nu har de gamla träbjälkarna i taket bedömts som opålitliga och ingen har råd att byta dem vilket är synd på en annars väldigt fin träningsyta för fotboll, handboll m.m.)

Som en båt på torra land ligger den där.

Bredvid F11-museet finns den lilla utsiktskulle som är så populär att stanna till vid för att se flygplanen starta och landa. Varje lunch har det varit en ständig rörelse av bilar till och från kullen.

Utsiktskullen vid landningsbanan ute på Skavsta.
F11-museet är värt ett besök!

Promenaden stryker nederkanten på utsiktskullen och här är naturen hyfsat representerad. Småfåglar håller till här och idag fångade kameran lite växtlighet (med mitt 50 mm-objektiv.)
Bortanför museet står en gammal jetmotor med en noskon från ett flygplan på toppen. Kanske är noskonen placerad där för att det inte ska regna in i motorn (vad det nu spelar för roll.) Hur som helst ser det inte helt anständigt ut...En sak som aldrig funkat bra ute på Skavsta sedan det blev en stor och etablerad lågprisflygplats är trafikflödena och parkeringslogistiken. Parkeringar finns det, både flygplatsbolaget och privata aktörer erbjuder lång- och korttidsparkeringar, men bilar hamnar ta mig tusan precis var som helst. Och framför terminalingången är det absolut inte tillåtet att ens stanna till för att lämna av eller hämta upp passagerare. Jo jo, om man ska bedöma trafikanarkin efter hur regler och trafikskyltar framgår är detta kaos inte konstigt. Betänk att biltrafikanterna sitter och kör i sina bilar när de ska se och hinna läsa nedanstående skyltar:

Minimal text på trafikskylt framför Flyg- och fordonstekniska gymnasieskolan.
Ännu en stor och tydlig skylt framför Tullverkets och Polisens hus på Skavsta.
Ett tredje exempel på läsvänlig skylt utanför långtidsparkeringen på Skavsta.
Vad då "Stoppförbud"? Den där skylten betyder väl Av- och påstigning?

För några år sedan byggdes ett lågprishotell på Skavsta. En ganska spännande hotellbyggnad som består av 5 huskroppar som är placerade som i en solfjäder och deras gavlar möts i mitten av en stor glasfasad där entrén är.

Entré till Connect Hotel på Skavsta.

För ett par år sedan gjordes en ny väg upp till flygplatsområdet. Detta har gjort att trafiken utanför våra kontorsfönster minskat rejält vilket är befriande. Inte lika många bilar ner i dikena och på lyktstolparna när vintern och halkan nu kommer, men den underhållningen kan jag klara mig utan. I änden av den nya vägen placerades tidsenligt en rondell. Rondellhunden är i detta fall ett konstverk som faktiskt är ganska snyggt!

Rondellkonst på Skavsta.

Så mycket roligare blir det inte i dagens blogginlägg. Inte särskilt naturfoto-nära, kanske inte ens intressant men likväl en liten nutidsdokumentär om Skavsta flygplats anno 2013. Kanske har just du rest därifrån ut i världen? (Själv har jag på alla år endast flugit från Skavsta med Ryanair EN gång trots att det bilvägen bara tar mig 12 minuter att ta mig till flygplatsen...)


8 kommentarer:

 1. Härligt Lasse! Har haft i tankarna länge o väl att knalla runt i detta området för det finns mycket detaljer och patina att föreviga, men du hann först. Jag gillar gamla miljöer före de nybyggda men det är alltid kul att se kontraster(!)-na i ett expanderande område. Hoppas att du sparade lite motiv så att jag fortfarande kan åka dit utan att kallas härmapa... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lovar dig Jimmy att det finns gott om motiv kvar att plåta! Jag färdades med lätt packning på min lunchrunda då jag endast hade med mig 50 mm-objektivet. Hade jag haft teleobjektivet med mig kunde jag fångat några domherrar och en stjärtmes häromdagen, så även småfåglar finns i omgivningarna! :-)

   Radera
 2. Wow, vilket jätteinlägg. Mycket information om Skavsta och fin blandning bilder. Älgskyltstyskar är ett udda släkte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under flera år hade vi en älgvarningsskylt precis utanför kontorsfönstret. Många var de som kom gåendes fram till skylten för att ta bilder av varandra. Bäst var killen som riggade kameran uppe på sin väska och sedan sprang fram till skylten för att få till ett bra självporträtt. Till sist blev skylten snodd en gång för mycket och ingen ny skylt har blivit uppsatt. Synd, det var underhållande!!

   För övrigt har älgskylten varit befogad. Senast för någon vecka sedan har en älgko med två kalvar sneddat över vägen för att ta sig från den ena skogsdungen till den andra.

   Radera
 3. Alltid lika spännande med reportage och bilder från en svunnen tid och inte minst från vår egen kommun.
  Det finns otvivelaktigt platser i vår omedelbara närhet som lockar till närmare betraktelse. Många tänker man inte på, andra har man inte funnit än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt fall är Skavsta en "påtvingad" närmiljö men om man bara tittar nyfiket finns det alltid saker att upptäcka. Jag håller med dig fullt ut! :-)

   Radera
 4. Mycket trevligt reportage!

  Steffe

  SvaraRadera