fredag 10 januari 2014

Indirekt sportfotograferande

När jag möter idrottsintresserade, och allra helst lokalt engagerade sport-"fånar", brukar jag förklara att jag har skygglappar på mig. Jag fotar förvisso en del olika sporter för att jag tycker det är fotografiskt utmanande men mitt enda riktiga intresse och den mesta av min tid lägger jag på damfotbollen. Framförallt inom herrfotbollen är man van vid (ja, nästan förutsätter) att få all uppmärksamhet i styrelserummen, på tidningsredaktionerna och hos folket på gatan. Fine for me, men de bör nog inte förvänta sig att jag ska bidra med mitt fotograferande (mer än i undantagsfall) eller blogg-skrivande. Jag avsätter däremot mer än gärna tid och det lilla kunnande jag har på damfotbollen.

Jag åkte under torsdagskvällen till Rosvalla där Nyköpings BIS har sitt fotbollskansli. Deras inomhusfotbolls-arrangemang Gästabudsbollen är nu två veckor bort och det skulle lottas bland de anmälda lagen för att de olika grupperna (och därmed spelordningen) skulle utkristalliseras. Vilken grupp skulle bli Dödens grupp...? Denna lottning drar intresse till sig! De flesta lokala föreningarna finns representerade och så även media. Jag tänkte att det kunde vara kul att skriva några rader på min fotbollsblogg om denna tillställning, och då ville jag naturligtvis ha några bilder att illustrera texten med.

Bissarnas kansli och inledningsanförande inför media och ledare.

Jag har skrivit på min blogg Nyköpings Damfotboll om detta tillfälle, och du kommer till det inlägget via denna länk. Jag väljer nu att ändå publicera några av kvällens bilder här i bloggen då de ändå innehåller en viss del fotografiskt utmanande moment. Och de är långt ifrån några sportbilder i egentlig mening (även om anledningen till samlingen definitivt berörde idrotten.)

Det handlar om att mata de sociala medierna (Facebook, Twitter och Instagram.)

Jag tog med mig en ryggsäck med 3 objektiv (varav ett som aldrig användes) och lite annat smått och gott. Min Canon 5D Mark II fick följa med då den klarar dåliga ljusförhållanden bäst av mina kamerahus. ISO ställdes på 3200 och det räckte med nöd och näppe om objektiven ställdes på största bländaröppning (i mitt fall 2.8 respektive 2.0) och jag inte darrade för mycket på handen.

En pokal fick hysa lotterna med lagnamnen.

Min fotbollsblogg ligger sedan i höstas hos lokalsporten.se som är en "hemsida" som drivs av Martin Brunelius och Kalle Eriksson. De lägger ner ett enormt jobb på att videofilma främst den lokala sporten i Nyköping och har allt oftare övergått till att göra livesändningar under matcherna på hemmaplan (och även regelbundet på bortaplan.) Vi finns under samma tak även om jag själv håller mig till stenålders-teknik som blogg och stillbilder...

Martin gör en s.k. prata till ett inslag om lottningen.
Kalle sköter kamera, ljud och ljus.

De två bilderna här ovan är tagna med mitt senaste objektivköp Canon EF 135/2.0. Jag hade Martin och Kalle precis utanför närgränsen för objektivet och fick lite hjälp med ljuset tack vare den belysning som de satte igång för sitt inslag som senare visats på lokalsporten.se.

När jag lämnade den ombonade inomhusmiljön för att gå till bilden på Rosvallas stora bilparkering konstaterade jag att det ösregnade ute. Eftersom fotbollslagen är i full utomhusträning på konstgräsplanerna tog jag chansen till ett par vidvinkelbilder över denna kärva träningsmiljö.

Rosvallas gamla konstgräsplan med de "två tornen" i bakgrunden.
Hargs BK:s damlag tränade på en av de nyare konstgräsplanerna i ösregnet.

Både jag och kameran var genomsura när jag väl nådde bilen. En timme senare snöade det och jag var glad över att åter sitta inne i hemmets trygga vrå. Så även om detta inlägg var idrottsrelaterat blev det inte mycket till sportfotografering. Men jag kan hålla med de som eventuellt är kritiska till att det inte är några direkta naturbilder vilket underförstått är denna bloggs huvudsakliga tema. :-)

2 kommentarer:

 1. Bilden med de två tornen gillar jag skarpt.
  Varifrån är den tagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den är tagen högst uppe på den temporära gångbro som byggt för att komma till den gamla konstgräsplanen (den går över en del av byggområdet till den nya hallen.) Jag tog stöd med kameran på ett stag för att slippa skakningsoskärpa. Containrarna i nederkant är väl lite trista men de står ju där de står...

   Radera