söndag 15 mars 2015

Månadens bild: Mars

Jag ber så mycket om ursäkt. Månadens bild var ju tänkt att presenteras den 1:a varje ny månad och denna månad glömde jag alldeles bort mitt outtalade löfte. Förvisso hör motivet denna gång till i bortre delen av månaden, men det är ingen hållbar ursäkt.

Mars

Den ljuvaste av vårblommor. Blåsippan lockar mig mer än någon annan vårblomma och framförallt gör den det då jag tycker den gör sig så bra på bild. Månadens bild är tagen den 30:e mars 2014 vid Harhålet där det visade sig finnas den mest häpnadsväckande blåsippsbacke. Överallt där vi satte våra fötter riskerade vi att trampa ner en eller annan blå skönhet. Jag fotade blåsippor på fler ställen ifjol, bl.a. vid Stora Berga på Skavsta och vid Linudden men kullen bortanför Harhålet slår dessa ställen med god marginal.

Bilden är tagen med min Canon 5D Mark II, macro-objektivet Canon EF 100 mm/2.8 USM. Ytterligare teknisk fakta: ISO 200, slutartid 1/1000 s och bländare 3,5. Bilden är beskuren.

6 kommentarer:

 1. Den ljuvaste, absolut! Har du läst Tomas Tranströmers dikt "Blåsipporna", han slår huvudet på spiken om man inte har kamera för att beskriva skönheten förstås. Eller lyssna, om du googlar träffar du direkt på ett youtube-klipp där han läser upp sin dikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag tar till mig det tipset! Eftersom jag inte kan påminna mig att jag läst dikten har jag något att se fram emot :-) Och Tranströmer borgar för kvalité.

   Radera
 2. Vill meddela att frugan och dotterdotter plockade blåsippor i Vagnhärad igår. Det är på G.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för "förvarningen"! Då får jag definitivt hålla korpgluggarna öppna, allra helst som Vagnhärad är norr om oss och borde ha vinter fortfarande ;-)

   Radera
 3. Svar
  1. Tack, ganska representativ och vacker mars-symbol. Ett dammigt dike och en tussilago fanns med bland finalisterna men räckte inte hela vägen... ;-)

   Radera