måndag 16 mars 2015

Min årspremiär för blåsippor

Idag hade jag med mig ett par kamerahus och två objektiv till jobbet. Jag skulle ha åtminstone en kamera att testa ett objektivköp med direkt efter jobbet, därav släpandet. Synd att jag inte hade med mig mitt macro-objektiv när blåsipporna i ekbacken vid Stora Berga äntligen tittat fram ur marken.

Lunchpromenaden tog mig till Stora Berga på Skavsta. Som vanligt. Och denna gång var jag väldigt nyfiken och lite, lite hoppfull om att få se en blåsippa eller två. Först stannade jag för en bild på vintergäcken som oförtrutet blommar vidare.

Vintergäcken still going strong

Nu blev det så att herr Jansson låg på alla fyra och försökte komma så nära de nyutslagna blåsipporna det bara gick med 135 mm-objektivet. Närgränsen är 90 cm och jag kan ha passerat den på ett par av bilderna med någon centimeter. Tyvärr. Skärpedjupet med bländare 2.0-2.2 är inte kaxigt...
Jag valde medvetet att inte "städa" runt blommorna innan jag fotade. Det var så här det såg ut och det var så jag ville ha bilderna denna gång. Kanske tar jag ett tillsnyggat blomporträtt någon annan gång där inga pinnar eller lövkanter stör.

Innan jag lämnade Stora Berga fick jag även en nässelfjäril att fastna på bild. Den satte sig en kort sekund på eternitväggen och då hann jag ta några steg mot den för en endaste bild innan den fladdrade vidare genom vårluften.

Nässelfjäril på eternitvägg

Direkt efter jobbet satte jag mig i bilen för att ta mig upp till Strängnäs där det objektiv jag längtat efter fanns till salu. En kort stund hos säljaren och begagnat-affären var avklarad. Några testbilder på takåsarna ner mot vattnet och inne i säljarens vardagsrum hann jag ta, mest för att kolla så att fokusmotorn funkade som den skulle. När jag väl kom hem blev det några testskott ytterligare, mest av nyfikenhet. Nu längtar jag efter att få använda gluggen "på riktigt", vilket lär dröja till helgen.

Alva kom ivägen... ISO 6400, 300 mm, f/2.8 och 1/250 s (med min 7D Mark II)

Nu kan jakten på fler blåsippsbilder fortsätta! :-)

2 kommentarer:

 1. Först med blåsipporna, igen! Vad kan det vara för objektiv då? Jag vet ju att du redan har ett gäng. Kanske den här? Canon EF 300mm f/4L IS USM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev värre än så, ett 300 mm/2.8 IS (alltså inte senaste generationen men näst senaste). Som någon uttryckte sig för länge sedan på Fotosidan.se:
   "Dyra grejor gör ont att betala men är sedan till glädje varje gång man tar fram dem medan billiga saker är en kort glädje när man köper dem men är till plåga varje gång man använder dem". (Inte exakt ordagrant uttryckt men det var andemeningen.)

   Nu har jag förvisso några objektiv som inte är särskilt dyra men väldigt bra ändå. 50 mm/1.8 och 85 mm/1.8 är exempel på väldigt bra objektiv trots en ringa peng.

   Nu hoppas jag innerligt att jag inte köpt ett dåligt exemplar. En stor risk med begagnat-köp.

   En fördel med objektivet är att det funkar bra med telekonvertrar. Jag äger inte något sådant så här har jag en utvecklingsmöjlighet, inte bara till det nya objektivet utan även till ett par andra.

   Radera