torsdag 19 mars 2015

Repris på tisdagen

Jag tycks har varit den ende i hela världen som inte kände till att natten mellan tisdagen och onsdagen skulle erbjuda goda chanser till iakttagelser av norrsken. Somnade som en stock ovanligt tidigt och missade därmed chansen att för första gången få se detta mäktiga himlafenomen. Som sörlänning är man inte bortskämd med det som norrlänningarna tar för självklart. Lite småsint har jag också gått omkring med känslor av avundsjuka på de som kunnat fotografera detta. Nu har jag ansträngt mig med att vifta bort de tankarna då jag ju inte är någon vidare nattfotograf och dessutom landar i andra sorters motiv när jag fotar.

Dagens fotografier är i mångt och mycket en repris på tisdagens. På lunchen gick jag till Stora Berga, igen, och fotade med macro-objektivet. Denna gång försökte jag variera mig genom att gå ifrån konceptet "kortast möjliga skärpedjup". På några blombilder funkade det, på andra blev det mest oroligt och virrigt med alla grässtrån och annat som också hamnade i fokus. Syftet var att visa lite mer av blåsippornas omgivningar i ekbacken.

Kaprifol som tagit som upp längst nyponrosens taggiga gren
Påfågelögat satt snällt helt stilla när jag fotade
Vintergäcken är snart utblommad men påskliljorna är på väg upp runt den

Tussilago i vägrenen utanför kontorets fönster

Efter jobbet, och ackompanjerad av en solnedgång bakom moln, tog jag ut mitt 300-kanonrör igen. Denna gång var det dags att testa det på min 5D Mark II. Det korta skärpedjupet på ett tele med 2.8 som största bländaröppning blir ännu kortare med en s.k. fullformatskamera. Jag hoppas givetvis på att kunna fota med objektivet i vettigt ljus någon gång i framtiden...

Ett litet torp som tillhör Åsby gård utanför Stigtomta
Alen blandar och ger med både kottar och hängen
En av hästarna vid Åsby var mycket nyfiken på mig och min kamera
Snödroppar på järnvägsbanken bredvid TGOJ-banan

Idag gällde att passa på att fota när sol och värme fortfarande satte sin prägel på marsklimatet. Regn på fredag och därefter uppklarnande men en tämligen svinkall helg. Synd, jag som tänkte fota lite fotboll med 300 mm-objektivet.

Peace out!

2 kommentarer:

 1. Det nyinköpta objektivet verkar funka fint. För många år sedan stod det ett litet torp i närheten av mitt träd och där brukar jag hitta årets första påskliljor. Jag får sätta på mig vinterkläderna och trava dit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rent tekniskt tycks det nya objektivet felfritt. Nu är det jag som ska slipa mitt användande av gluggen, förstå dess styrkor och svagheter på de olika kamerahusen och framförallt vänja mig vid brännvidden. Det sistnämnda, alltså vad man får för utsnitt, är det knepigaste att vänja sig vid när ett nytt objektiv införskaffas. Tycker jag.

   Vinterkläder, tyvärr är det så. Snöhot från midnatt till imorgon förmiddag. Inte vad jag hoppats på... :-/ Och visst har du rätt i att vid gamla husgrunder och liknande kan de mänskliga spåren leva länge i form av växter (träd, lökväxter m.m.)

   Radera