lördag 14 mars 2015

Vad är vår?

Vad är vår egentligen? "Inte er utan allas" skulle ett svar kunna vara. Det var inte så jag menade. Idag tänkte jag försöka beskriva vad våren kan vara. För mig, i ett ytterst subjektivt perspektiv. Efter den senaste tidens fotografiska äventyr i form av porträtterande av människor, filmning, produktbilder med hästar som aktörer och mingelbilder var det oerhört skönt (och tryggt) att hänga kameran runt nacken med det macro-objektiv som jag håller av så mycket. En riktig långpromenad som fick ta så lång tid den ville. Mini-äventyret jag skrev om igår blev avblåst sent under fredagskvällen då säljaren av objektivet ringde och berättade att han noterat att hans bank skulle ha systemunderhåll hela helgen och då skulle bl.a. Swish-betalningar inte fungera. Tack för det, bankusling. Ny träff bestämd på måndagskvällen i Strängnäs. Blir bra.

Min runda gick där jag gått så många gånger förut och redan hemma på gatan såg jag en stor förändring. Den trädridå som kantat Frubäcksvägen ner mot TGOJ-banan är nu skövlad på det mest fula sätt man kan tänka sig. Begåvningsreserven som jobbat med detta får inte godkänt på en enda punkt då de också stått i vägen både morgon och kväll på den smala gatan. Att de allt större lövträden behövt kapas kan förmodligen förklaras i att de inte ska behöva riskera att välta ner över tågledningarna. Det kan jag köpa även om jag kommer att sakna den naturliga trädridå som blivit allt vackrare med åren.

Schyssta stubbar... NOT.
Så här såg samma gata ut i höstas.

På ännu ett ställe såg jag en tydlig förändring. Det gamla ruckel jag fotat och skrivit om flera gånger i bloggen var nu nedbränd. Det förklarar också varför den gamla otjänliga halmen lagts framför den halvt rasade byggnaden i vintras.

Kvar av det gamla garaget (med kopplingar till flygfältet) finns nu bara aska
Så här såg det ut på julafton vid det gamla rucklet

Tro nu inte att jag tycker att allt ska vara som förr. Nej då, förändringar behövs för att vi ska komma någonstans här i livet. Just nu är det påtagligare än någonsin. Aldrig annars blir naturens förändring så tydlig som i skarven mellan vinterhalvårets kyla, vila samt mörker och sommarhalvårets frodiga, fryntliga och livsbejakande värmeyra.

Hemma på tomten är hortensians knoppar alltid mer eller mindre redo

För mig kan våren vara

 • promenader med uppknäppt jacka
 • fraset från tusentals myror när man lutar sig över en myrstack
 • gula små solar i dammtorra vägrenar
 • överlevande snöfläckar i trädens skugga
 • plöjda åkrar som går från fuktigt mörkbruna till torrt grå
 • knoppar som brister
 • trädhängen som ger allergibesvär
 • vinterfåglarnas glada vårkvitter
 • grusvägar som torkar upp

Kirskålen kan nu åter växa till sig
Hängen i alträdet
Den senaste tidens blåst har tagit knäcken på ett träd i kohagen vid Prästgården
Grusvägarna börjar torka upp
De mystiska buskarna börjar snart slå ut
Myrorna kryllar
Vägkäpparna ska snart samlas in
Tussilago i vägrenen
De kalla nätterna låter skuggornas vatten förbli fryst långt in på dagarna
Öppen ladugårdsdörr nära Stigtomta skrot
Kanadensiskt gullris framför snöfläckar
Videung mot klarblå himmel
Vintergäck vid Mårtenstorp
Snö i skuggorna och ett upptorkande gärde
Ladugårdstak vid Skillra

Nu är jag inne på andra dagen med en nackspärr sänd till mig från helvetet. Med tigerbalsam och Voltaren försöker jag råda bot på eländet. Kanske, kanske släpper det något till söndagens fotbollscup då fotbollstjejerna kommer att irra runt mig. Det är ju en fördel om jag slipper vända på hela kroppen om någon vill mig något...

Ha en fortsatt förträfflig helg!

4 kommentarer:

 1. Usch och fy för björkmarodörerna. snygg bild på videung, min var lite mer macro. Häftig bild på isen. Inte så många som ens skulle ha funderat på att ta en bild på vägkäpparna. Vår för mig är solens värme när jag avnjuter fika utomhus. Och att jag kan cykla en sväng uta att riskera förfrysning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade samlat ihop vägkäpparna och gjort små högar vid en stående käpp med jämna mellanrum. Jag tyckte det symboliserade årstiden ganska bra även om jag definitivt kan hålla med om det udda i att ta en bild på detta...

   Utomhusfika och cykelturer, vilken bra definition! Vi är ju i början av våren och det är lättare att hitta saker som hör årstiden till. Det är mycket knivigare att sätta en bortre gräns för när våren övergår i sommar. För mig är det väldigt flytande. :-)

   Radera
 2. Poetisk lista med vårkänsla i punktform. Passar mycket bra som illustration till fina vårbilder. Eller vänta, det är ju bilder som ska illustrera... ;)
  Hoppas det inte blir för kämpig allergi-vår. Lagom med sol och regn som rensar ibland? Eller massor av sol så att det åtminstone går över snabbt...?

  Nackspärr är en form av ryggskott lärde min kiropraktor mig för några år sedan. En femhundring kostade den lektionen, men nästa gång så får det värka ut av sig själv. Nog för att jag litar på min kiropraktor, han fixar min rygg med elegans, men när han knyckte nacken tillrätta kunde jag inte låta bli att tänka på vad som skulle hända OM han gjorde fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, att illustrera med ord är för mig eftersträvansvärt. Min gräspollenallergi läcker över lite på trädpollen men det handlar än så länge mest om vissa trötthetssymptom. Alltså överlever jag.

   Nackspärren har nog med dålig karma att göra. Jag ska bara komma på varför jag ligger på minussaldo. ;-)

   Radera