lördag 13 juni 2015

Nr 2 är nu flygfärdig

Jag är stolt fader till fyra döttrar. Visst bidrar de till bekymmer och huvudvärk ibland men jag anser mig synnerligen lyckligt lottad att ha dessa töser i mitt liv. När nu barn nummer 2 i skaran tagit studenten får hon betraktas som flygfärdig. Vi är ingen nomadfamilj så hon kanske låter bli att flytta söderut när vintern kommer...

Fredagen var skolavslutningsdag i Nyköping. I alla fall för de kommunala skolorna. Och så var det ju studentdags också. Hustrun och jag har sedan många år prenumeration på Stigtomta Skolas avslutning. Låg- och mellanstadieskolan har sett oss på avslutningarna sedan milleniumskiftet och vi hänger kvar några år till. Minsann. Årets avslutning skedde i strålande solsken och dallrande värme.Bakom scenen vid skolavslutningen på Stigtomta Skola 2015

Att det i år var dags för näst äldsta dotterns student har inte gått obemärkt förbi på hemmafronten. Allra mest och bäst har hustrun slitit. Det var tre år sedan äldsta dottern tog sig ur gymnasieskolan, och det har gett oss nyttiga erfarenheter. Att det sedan dröjer 7 år innan dotter nummer 3 tar steget ut i vuxenlivet känns på sätt och vis bra men jag bävar för hur jag ska orka då även jag blivit 7 år äldre.

Anita väntar
Lättnad, glädje och en bamsestor mamma-kram

Givetvis fotograferar jag såna här familjehögtider. Helt utan ambitioner annat än att ge min dotter några bilder att minnas dagen med. Obönhörligt solsken, stenhårt ljus och mycket annat som inte alls gör fotograferingen lättare.

Dåtidens och nutiden på bild. Och blicken ser in i framtiden.
Ida med storasyster Emma som vet precis hur det känns att stå där på studentdagen

Extra kul under Idas studentdag var hennes kompisar som kom och gratulerade. Hon har många vänner men de som hade tid att söka upp henne är minst ett år äldre och hade alltså inga egna studentbestyr att hantera.

Maria, Ida & Ellinor
Gruppbild på vallarna utanför Tessin

Som brukligt vandrar stadens studenter från sina respektive skolor till stadshustrappen där de radar upp sig och jublar ikapp. En eufori som värmer och glädjer långt in i hjärteroten. När grabbarna och tjejerna höjt stämningen tillräckligt mycket går de sedan vidare till den närliggande Nicolaiskolan där kortege-fordonen står och väntar.

Många tar del av studenternas lyckliga skanderande på stadshustrappan
Skyltar, konfetti, tutor och visselpipor. Inget för vänner av ordning och reda...
Lokaltidningen SN:s eminente bildskapare KG Z Fougstedt filmade bl.a. min dotter på stadshustrappen
Att det är stor glädje går inte att ta miste på

Kortegen ja, den är en källa till diskussioner och oro både här och där i Sverige. Jag kom ifrån övriga familjen och försökte hitta det flak som möjligtvis tillhörde klassen min dotter gått i. Sket sig. Därför gick jag längst kortegevägen en bit bort där jag kunde fota utan att ha 10 personer precis framför kameran. Nackdelen med att inte stå och titta tidigt under kortegevägen är att energin går ur studenterna ju längre väg de åkt. I fredagens värme fanns det en också en laglig ursäkt till varför tröttheten skulle göra sig påmind...

Studentkortegen har sin start vid min gamla högstadieskola i Nyköping
Längre ner på Ringvägen stannade jag för att titta på de passerande fordonen
Tre systrar Jansson och hustru Jansson traskar bredvid Idas flak
En pigg och glad Ida i slutet av kortegen
Vid Tessinskolan tar kortegen slut och studenterna kliver av sina flak

Som vanligt blir det fullkomlig trafikinfarkt i Nyköping när alla bilar ska ta sig bort från stan samtidigt. Vi Stigtomta-bor har inte mycket att välja på utan får sitta i ändlösa köer med allt mer stressade blickar på klockorna för att komma hem. Bråttom är det för att alla matgäster väntar vid dörren. Det gäller att passa på under de få timmar den nybakade studenten är hemma innan kvällens festligheter med klasskompisarna tar vid.

Mat ska serveras och intagas
Presenter ska överlämnas och öppnas

Så här dagen efter är studenterna säkert helt slut. Det gäller nog baske mig även oss "drabbade" familjer. Det hade varit skönt med en slappardag med lite städning och diskning men för mig blev det fotbollsmatch uppe i södra delarna av Södertälje i egenskap av ledare. Vi laddar nu om inför söndagens studentbal som självklart måste ses och fotograferas också. Öster Malma, here we come!

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Studentdagen är värd att minnas. Det gäller bara att se till att man är i tillräckligt bra skick för att komma ihåg. En sommardag med värme som i fredags ger hur som helt en perfekt inramning till festligheterna.

   Radera
 2. Mycket glädje i bilderna. Många av de som tog studenten i fredags går en ljus framtid till mötes, andra en något dystrare. Besvikelser hör till vuxenlivet, så också ljusämnen. Hoppas det fina vädret på studentdagen varslar om en ljus framtid för din dotter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, nog hoppas jag på en framtid kantad av ljus för alla mina döttrar. Ska man tolka fredagsvädret så följer även en helvetisk värme henne genom livet... ;-)

   Radera
 3. Härligt Lasse! Det jag saknade bland mina egna studentbilder var lite mer "runtomkring" (tyvärr ganska vanligt där jag fotar...) men räknade med att få det av dig, och det fick jag ju! Festligt att både jag o Z fotade din dotter, men att även du gjorde det var ju lite lägre odds på. Ser nu fram emot dina bal-bilder från Öster-Malma, för dit åkte jag inte alls!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt kul att Ida frontat ett av filmklippen i ett par dagar på SN. Och att det är Fougstedt som filmat. Jag har 366 sparade bilder från studentdagen att ta hand om men just nu sitter jag och knåpar på ett bildgalleri från balen. Ett par bildalbum på nätet, ett par till min dotter som inte blir "offentliga" och ett stundande blogginlägg från Öster Malma står på min "att-göra-lista". :-)

   Radera