måndag 29 juni 2015

Atjo

Nästan oavsett väder inträder den stora atjo-perioden vid midsommar. Varje år. Jag äter mina allergipiller, tar del av den positiva sidan med mindre kliande myggbett, och uthärdar. Tröttheten är det enda som är riktigt jobbigt med pollenallergin.

Gräs av allehanda slag blommar nu
Mer gräs i sommarkvällens motljus

Efter en dust med gräset hemma på tomten, det låter jag inte gå i blomning, så hann jag med en promenad på måndagskvällen. Solen behagade hålla sig fri från molnen en stund i alla fall.

Molnkant och måne ovanför taken vid Skillra

Så härligt att gå ut i kortbyxor och tisha när klockan passerat 20.30. Lite sommarvärme har kommit och sånt noteras eftersom vi inte skämts bort med den varan hittills i år.  Helgvärmen var förvisso helt OK men då var jag för upptagen av fotbollscupen i Finspång för att riktigt uppskatta den.

De röda vinbären hemma på tomten mognar så sakteliga

Ett par arbetsveckor återstår innan semestern tar vid. Några måsten finns att åstadkomma dels innan ledigheten men också i samband med den. Sedan får det gärna vara några lugna dagar, de längtar jag verkligen efter i år. Även stunder som denna måndagskvällspromenad på 45 minuter är osannolikt värdefulla och sätter faktiskt guldkant på min tillvaro. Kanske för att det varit så mycket att stå i de senaste 6 veckorna.

Vattenmåra? Någon sorts måra är det hur som helst!

En prövning de närmaste dagarna blir häckklippningen. Den ena av tomtens två häckar har växt ifrån mig. Den är tät, hög och fin samt ger ett bra insynsskydd men nu når jag inte riktigt ens om jag står på översta stegpinnen och vinglar med elsaxen... Jag funderar som bäst på vad jag ska använda för redskap för att kapa de grövre grenarna en halvmeter ner i häcken. Tänker nog testa att ta ner den på det sättet eftersom jag inte vill kapa ner den ända ner till marken. Inte ännu, den är fortfarande för ung för det.

Blåelden är väldigt vacker

Om inte sommaren slår om till en extremt torrsommar blir det mycket päron i år. Synd, jag kan ju inte äta dem utan att få rejält ont i magen... De är ju så vansinnigt goda. Krusbärsbusken dignar av ludna bär men de är inte riktigt framme vid tidpunkten då de går att äta. Fortfarande lite för kärva.

Fodermajsen växer fort men har långt, långt kvar till skörd

Det har hänt väldigt mycket både i trädgården och ute i naturen denna försommar utan att jag riktigt hunnit ta del av det. Jag tänker inte försöka hinna ta ifatt det jag missat men ska försöka njuta av det som bjuds framöver. Lite sol och värme innebär garanterat att hängmattan kommer att knytas upp mellan två av björkstammarna på tomten. Det är nog en av favoritställena att läsa en bok på och blunda några minuter. Solen som hittar ner då och då bland de rasslande och vajande löven. En och annan irriterande fluga att vifta bort 300 gånger. Någon geting som man inte vet var den tänker ta vägen.

Jag tar det lite lugnt i sommar. Ingen brådska med någonting.

Vi har en dag kvar av juni. Sommarsolståndet har passerat och mörkare tider är att vänta. De nordiska sommarnätterna är på sitt sätt magiska och kommer att vara det i år också. Det är jag övertygad om. Inte tusan kommer det att fortsätta vara så uselt väder med den dominerande kylan som årets försommar bjudit på.

En av Skillras kvigor framför Stigtomtas kyrka

Jag tar sikte på nya äventyr och ber att få återkomma!

4 kommentarer:

 1. Häckklippning låter inte kul alls. Jag har fått mitt livs första allergi och det sprutar snor ur näsan där jag far fram! Vädret bättrar nog på sig. Jag träffade en kille för ett par somrar sedan som alltid hade sin hängmatta med sig. Min gräsmata bakom huset växer vilt sedan några år. Där finns det mycket att jaga med kameran nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag klipper hellre häckarna en eller ett par gånger om året än målar staketspjälor med några års mellanrum. Det är lite spännande, hur skevt är ögonmåttet och hur ojämnt klipper jag denna gång?

   Den hängmatta jag fastnat stenhårt för är en sydamerikansk nätvariant som är hur skön som helst att ligga i. Jag är inne på andra mattan. Tyvärr är trådarna lätta att fastna i med byxknappar eller liknande och då sliter man av dem. Den tar inte mycket plats när den inte sitter mellan träden.

   För mig är trädgårdsskötseln mest terapi. Inget ambitiöst projekt. Det finns vissa saker som jag inte kan låta bli att göra regelbundet, t.ex. klippa gräsmattan. :-)

   Radera
 2. Vackert ljus på den lilla snigeln.

  Vinbär...sommar...äntligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den lilla snigeln fick agera i motljus. Det är ett beprövat knep. :-) Det mognar smultron, jordgubbar och annat gott just nu. Krusbären står på lut inom kort och det tycker jag är ruskigt gott. Tyvärr har vi ingen svartvinbärsbuske kvar, de bären är både goda och väldigt nyttiga.

   Radera