tisdag 6 oktober 2015

Brytpunkt

Vad gäller årstider är vi mitt i hösten. Tveklöst. I skrivande stund är vi ändå i en brytpunkt, inget dramatiskt men likväl en brytpunkt. För mig som fotbollstok är säsongen för de lokala lagen i det närmaste över. Som sportbevakare och intresserad sportfotograf återstår dock en del fotboll innan inomhussporterna tar över. Kanske är det så att det har infunnit sig en viss mättnad på fotbollen nu men å andra sidan är det allra bästa kvar. Nu ska det avgöras, serierna ska ha sina segrare och kvalmatcherna ska skilja ut vilka som ska upp och vilka som får kliva ner.

Stigtomta kyrka långt där borta

Givetvis är jag nyfiken på flera av de lokala lagen som utövar sport inomhus och som precis startat sina tävlingssäsonger. Jag lockas dock inte av att fota sport inomhus då det kräver ljusstarka grejor och lik förbaskat blir det så att jag (och alla andra) tvingas fota med höga ISO-värden. Nja, inte lika snyggt slutresultat som att fota när sommarljuset sprider sitt varma och vackra sken över tävlingsplatserna.

Den nya skylten syns men är inte lika charmig som den äldre

Den passerade helgen skulle ge en fotbollsmatch att bevaka men istället blev det ingenting. Flicklaget där jag utgör en liten och inte så betydande del av ledargruppen spelade sin avslutande match under söndagseftermiddagen. Kommande helg ska förhoppningsvis innebära ett litet fotouppdrag långt från sportens värld men även ett par fotbollsmatcher med stor betydelse för de inblandade lagen.

I all sin ensamhet och enkelhet

På lördagseftermiddagen spelar IFK Nyköpings division 1-damer den första av två kvalmatcher för att försöka ta sig vidare uppåt till Elitettan. En historisk match för den lokala damfotbollen. Som motståndare står Holmalunds IF från Alingsås. På söndag kväll, klockan 18.15, möts Linköpings FC och Eskilstuna United DFF i Damallsvenskan på Linköping Arena. Dit har jag sökt och fått ackreditering och mycket mer avgörande match kan man inte hitta i näst sista omgången av Damallsvenskan. För båda lagen.

Referensbild för att asparnas färg i bakgrunden ska finnas dokumenterade :-)

Tyvärr kommer jag inte att kunna följa Oxelösunds IK:s herrar som ska försöka kvala sig upp till division 3. De spelar på söndag hemma på Ramdalen men jag kan ju inte vara på två ställen samtidigt. Synd. Jag gillar både Ramdalens IP och OIK.

Björkdungen vid Mårtenstorp, vacker som alltid

Inomhus hittar vi innebandyn som är intressantare än på länge i Nyköpingsområdet. Hårdsatsande Onyx i division 1, nystartade FBC i division 3 och även Oxelösunds IK har ett nystartat division 3-lag. IFK Nyköpings handbollsherrar, tyvärr i division 2, har framtidstro och möjligheter till en bra säsong. Hårdsatsande ishockeylaget Gripen HC som spelar i division 3 denna säsong har goda möjligheter att kliva rakt genom trean för att nå division 2 till nästa säsong.

Aspen i spetsen av skogsdungen är en bra höstmarkör

Sprider jag matchbevakningarna över tiden blir det en eller max ett par matcher per lag och under vintern utan att det blir särskilt körigt. Lagom är gott nog och eftersträvansvärt för mig. Det roligaste är dock möjligheten till nya kontakter och goda relationer med sportutövare och föreningsmänniskor i Nyköpingsområdet.

De unga nötdjuren går nog inte och betar så länge till i hagarna utanför Stigtomta

En rolig detalj som är inplanerad är en fisketur till Nävsjön om ett par veckor. Förhoppningsvis har det inte blivit vrålkallt ännu. Och förhoppningsvis ösregnar det inte. Inför denna sommar hade jag hoppats hinna flugfiska någon gång ibland men så har det inte blivit. Men än är det inte försent och hela stora familjen ska hänga med. Så är det tänkt.

Idyll! En av de finaste vyerna vi har utanför Stigtomta. Skillra och Prästgården.
Tiondeboden vid Prästgården

Bilderna från dagens inlägg tog jag under söndagspromenaden. Inledningsvis mulet och därefter soligt och varmt. Härligt höstväder som lockar till utomhusvistelse. Jag valde min 5D Mark II samt 50 mm-objektivet. Initialt hittade jag ingenting att fota, vilket kan ha berott på den gråmulna himlen.

Än blommar maskrosorna i dikeskanterna
Även malvan är senblommande

Jag avslutar med en riktig fulbild. Den föreställer ingenting. Du känner igen de vippor jag tycker är vackra men det är inte därför jag tog bilden. När jag passerade denna plats hörde och såg jag rörelser ute bland vipporna. Jag var helt säker på att det var ett rådjur som rasslade omkring 10-15 meter från vägen. Jag stannade och höll mig helt tyst och stilla. Nu rörde det sig på 3-4 ställen och en av dessa rörelser kom allt närmare mig på vägen. Fortfarande såg jag inget djur men vid det här laget hade jag insett att det faktiskt var en mindre flock vildsvin där ute. Grymtanden och gruffande hördes. Givetvis var jag en smula förvånad eftersom jag inte förväntat mig att märka av några vildsvin mitt på dagen. Tyvärr kom en bil på vägen och de drog sig undan utan att jag fick se skymten av någon vildsvinsragg eller ett tryne.

Och här var det en flock vildsvin, mitt på dagen!

Kanske var det bäst att jag inte fick något halvgalet vildsvin intill fötterna. Jag vet inte hur farligt det skulle vara, en reaktion i form av rädsla är dock troligare än ett aggressivt utfall mot mig. Tror jag.

På återhörande!

2 kommentarer:

  1. Idyllen är väldigt fin. Aspbilden likaså, glad att du klarade dig från en närkontakt med vildsvinen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ilsken galt eller en sugga med kultingar kan säkert vara bra att undvika. Jag var i alla fall tillräckligt nyfiken för att stå kvar och någonstans innerst inne hoppades jag att det skulle sticka fram ett huvud ur det kanadensiska gullriset. Bilen som passerade satte stopp för min önskan. :-/

      Radera