söndag 4 oktober 2015

För att inte åka i tomme

Lördagens morgondimma var trevlig att fota. Nu skulle dagen inte bara innehålla en morgonpromenad samt trädgårdsarbete utan även en fotbollsbevakning på trevliga Hyttvallen i Nävekvarn. Det handlade om en hängmatch i damfemman som lockade eftersom både Nävekvarns GoIF och gästande IFK Mariefred återstartat sin damverksamhet inför denna säsong. Matchstarten klockan 11.00 passade utmärkt eftersom det skulle öppna upp för trädgårdsarbete under några eftermiddagstimmar. (Samt ge mig en behaglig bearbetsningstid för matchbildsredigering och bloggskrivande.)

Hyttvallen var helt och totalt folktom när jag efter en dryg halvtimme i bilen nådde fram till destinationen klockan 10.40. Jo, det föresvävade mig att detta scenario kunde inträffa. Kanske 50/50 enligt min riskkalkyl, Matchen var fortfarande utlyst i de officiella fotbollskanalerna (Fogis/SöFF:s hemsida) samtidigt som inget av damlagen har någon levande hemsida som kunde tala om ifall matchen skulle spelas eller inte. Kommunikation är svår, administration och ordning och reda ännu svårare. Tydligen.

Med två teleobjektiv, en telekonverter och två kamerahus i ryggsäcken kunde jag ju inte åka hem i helt oförrättat ärende. Några bilder var jag ju tvungen att ta. Jag åkte ner till småbåtshamnen där det var båtupptagningstider. Strålande väder samt mycket svag vind gjorde havsnärheten behaglig. Något vidvinkligare alternativ fanns inte nedpackat så jag riggade 300 mm-objektivet samt telekonvertern.

Båtupptagning i Nävekvarns hamn

Det blir tajt och trångt med 420 mm på kameran. Lite svårt att gå runt med i hamnen. Mina steg tog mig bort mot Folkets Park, badplatsen och den långa gångbron ut mot Skäret. Dit har jag tagit dig som återkommande bloggbesökare några gånger vid det här laget.

Storskarven satt på sin stolpe och putsade fjäderdräkten

Skärgårdshöns...

I somras var sundet innanför Skäret proppfull med fåglar. Den här gången fanns inte fler än ovan redovisade fjäderfän. Två måsar och en ålkråka. Inte mycket att fota...

Spår

Varvet ute på Skäret avslöjade att jag inte var ensam där ute. En hund med tillhörande husse fanns där också. Även ute i Bråviken rådde lugnet (trots det fina vädret) och endast enstaka båtar syntes.

Lugnet rådde på Skäret
Förflyttning till upptagninshamn någonstans på östgötasidan av Bråviken?

Jag satte mig en stund längst ute på Skäret och spanade på blåmesarna som syntes i rönnbärsträdet. Tyvärr skrämde jag nog iväg dem när jag kom och de tordes inte tillbaka igen. Inne i skogen på Skäret fanns några andra småfåglar som definitivt var skygga och ofotograferbara.

Blåmes men tyvärr också korsad med en suddmes

Jag fördrev närmare en timme i Nävekvarn innan jag moloket åkte hem igen. Trädgårdsarbetet gick i alla fall bra och värmen bestod dagen igenom. Om jag lyckas hålla liv i plommonträdet trots stenhård beskärning återstår att se... Jag avrundar dagens inlägg med en insektsbild tagen nära närgräsnen för 300 mm-objektivet (2,5 meter). Handledarna längst gångbron vid Skäret var fulla av sländor som inte iddes flyga iväg förrän man passerade dem på mycket nära håll. Dessa två var involverade i något som ändå gjorde att de på något konstigt sätt kunde flyga undan när jag kom för nära.

Sländor vid Skäret

Söndagen ska nog innebära en fotbollsmatch trots allt, men då har jag ledarklädseln på mig.


Over and out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar