fredag 30 oktober 2015

Halloween på Kolmårdens djurpark

Jag är egentligen inte mycket för Halloween, Alla Hjärtans Dag med flera bjäfsiga kommersiella påfund. De slår mynt om folks önskan om att få uppleva känslor och det kan vi ju göra utan att affärsidkarna ska peka ut riktningen och plocka hem kulorna. Eller hur? Nåväl, höstlovet är här och i anslutning till det ligger också Allhelgonahelgen. Där i faggorna han man också klistrar in Halloween i kalendern.

Tillskuren pumpa, symbolen för Halloween

Under höstlovet har Kolmårdens djurpark valt att öppna upp under onsdagen till och med söndagen. Perfekt för oss som bor så nära. Och tack vare deras omsorgsfulla och genomtänkta Halloween-koncept var torsdagens besök i parken riktigt roligt. Vi har varit där så många gånger och även om vissa saker förändras med jämna mellanrum så känns det numera lite tradigt att trampa runt inne bland djurhägnen.

Utanför entrén vid Kolmårdens djurpark under Halloween
Jag vet inte om denna förare är representativ som Volvo-ägare. Gubb-varning?

Vi var liksom inte helt ensamma om att välja detta resmål. Oups vad barnfamiljer som sökt sig till djurparken. Emellanåt så där mycket att man trampar andra på deras hälsenor om man inte ser upp. Och vid de scener där det var föreställningar så var det inte ens möjligt att stå i tredje eller fjärde ledet för att åtminstone kunna höra vad de framförde.

Vi kan väl ta några obligatoriska djurbilder först. Jag tar alltid en massa sådana på Kolmården, mot bättre vetande, eftersom instängda djur inte är något fotografiskt märkvärdigt eller särskilt upplyftande. Nu behärskar jag mig och slänger upp endast några stycken här i bloggen.

Björn, som sitter.
För mig okänt klövdjur, som står.
Järv, som stårliggsitter. Typ.
Delfin, flygande.

Japp, då var sektionen med djur avklarade. Det kommer dock några fler djurbilder av det märkligare slaget straxt. Först tänkte jag förevisa några helt random utvalda bilder från besöket. Klämmer till med ett svartvitt porträtt på min yngsta dotter allra först. Valet att fota med 135 mm-objektivet triggar bl.a. porträttfoto då det objektivet är så himla "snyggt". Alltså, jag kan inte tänka mig något av mina andra objektiv som tar lika snygga bilder, rent generellt.

Alva
Klängväxtens löv utanför Tiger World
Nästa år ska nya åkattraktionen Wildfire stå klar. Oj oj, 113 km/h!

Spöken, pirater, gastar och annat oknytt fick vi sällskap av var vi än gick inne i djurparken. Nu tror jag att jag hade roligare åt dem än vad de lyckades roa oss. En av varulvarna flög mot oss efter att jag råkat säga "vårrulle" om den och en annan gick och petade på mig efter att jag sagt till en av döttrarna att det tilltaget skulle vara mer irriterande än något annat de kunde hitta på. :-)

Han var lite stiff till att börja med men visade sig vara en trevlig prick!
Utanför entrén med Tropicariet i bakgrunden. Färgglatt.
Inte lika färgglad men däremot i olika nyanser av vitt
Propert klädd men lite blek i skinnet
De traskade runt lite varstans inne i djurparken

Jag avslutar med att visa fler bilder från ett par djurhägn. Borta vid apornas avdelning i djurparken hade hägnen fått tillfälligt nya ockupanter. Bäst var nog spökena, men de var ingen idé att fota eftersom det ligger i sakens natur att de inte syns...Som jag skrev tidigare i inlägget tycker jag att Kolmårdens djurpark verkligen hade ansträngt sig med sitt Halloween-tema. Många utklädda otäckingar, mycket rekvisita och t.o.m. stora portioner med humor i det som gjordes. Ett flertal föreställningar och en kringvandrande orkester. Hela dagen avslutades klockan 16.30 med en eldshow som jag visar bilder från i nästa blogginlägg.

Hoppas du kan sova gott efter dessa spökerier ;-)

4 kommentarer:

 1. Jag har bara besökt Kolmården ett par gånger, en gång med familjen och en gång på en klass-utflykt, båda besöken sedan länge preskriberade. Halloween-grejen var nog uppskattad här skulle jag tro, i alla fall av de något yngre besökarna. Wildfire ser ju "läskig" ut i nuvarande form. Undrar var i världen det okända klövdjuret hör hemma. Porträttet på dottern var fint.135-gluggen finns med på min vill ha-lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som Stigtomta-bo har jag ungefär en halvtimmes bilresa till djurparken. Och fyra barn har bidragit till åtskilliga besök. Vad gäller spökerierna så tror jag att det fanns fler exempel på när de Halloween-utklädda skrämde vuxna (t.ex. genom att länge gå bakom någon och sedan titta fram och skrämmas) medan de var försiktigare med de små barnen. Bra fingertoppskänsla, skulle jag vilja påstå.

   Åkattraktionerna blir fler och fler i djurparken och där samlas många besökare för att stå i långa köer. Förmodligen är det rätt väg att gå för ägarna. Det ska vara spektakulärt och djuren är väl inte tillräckligt lockande.

   135 mm-gluggen köpte jag begagnat vilket nog är ganska riskfritt när det gäller detta objektiv. Enda nackdelen med detta objektiv är att det gäller att ha tillräckligt kort exponeringstid. Det är lätt att åstadkomma skakningsoskärpa med detta lilla teleobjektiv. Men när skärpan sitter och man kan utnyttja det korta skärpedjupet så är det nästan magiskt.

   Radera
 2. Jag hade själv inte möjligheten att besöka Kolmården denna Halloween, men frugan som var där med barn och barnbarn sa att det var riktigt häftigt och det visar dina bilder att det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev positivt överraskad! Ett besök som tog hela dagen men dugligt väder och udda inslag i parken gjorde vistelsen toppen. Kul för mig att fota annorlunda motiv mot normalt i djurparken. :-)

   Radera