tisdag 27 oktober 2015

Skifte i sportbevakningen

Lördagens besök i Stockholm blev kameralöst. Ett klokt beslut att strunta i kameran. Varken under resandet med kollektivtrafik, besöket på Naturhistoriska Museet eller restaurangbesöket i Gamla stan hade det tagits några bilder av intresse. Mobiltelefonens kamera duger gott i dessa sammanhang.

Familjeutflykten under lördagen ringades in av ett par sportbevakningar. Just nu sker min övergång till inomhussporterna då fotbollssäsongen på lokal nivå är till ända. Nu blev det handboll på fredagskvällen och den förmodat sista 11-mannafotbollsmatchen på söndagen.

Rosvalla A-hall, lineup med släckt takbelysning fotad med fisheye-objektivet

Fredagens handbollsmatch spelades mellan IFK Nyköping och HK Tyrold (Stockholm). Jag är lika road varje gång jag försöker fota handboll (men inte lika nöjd när jag sedan ska blogga om sporten). Inomhus har jag lärt mig uppskatta min Canon 7D Mark II som är det nyaste kamerahuset jag äger och därmed har kameran bäst förutsättningar att klara det svagare inomhusljuset.

IFK-anfall där Olle Ivarsson-Hamberg avslutar, sett genom 17-40 mm-objektivet

Jag roade mig med att fota med mitt fisheye, mitt vidvinkelzoom (17-40 mm) och mitt telezoom (70-200 mm). Actionbilderna togs i huvudsak med telezoomen men det var lite kul att testa vidvinkelobjektivet för att få med både målvakt och utespelare på några bilder. Man måste ju få testa, eller hur?

Viktor Brofjord i IFK Nyköping fyller ut hela bildrutans diagonal (nästan)
IFK Nyköpings Simon Skuthälla i färd med att avsluta

Fredagens handboll var kul. Den sporten har jag inte fotat mig mätt på ännu. Visst händer en del framför kameran som inte blir fotat, särskilt om jag inte hinner med eller för att någon skymmer situationen jag vill fånga. Huvudsakligen är det ändå bara att vara beredd att det ska hända något spännande inom en begränsad yta. Och trycka av med förhoppningen att skärpan sitter på rätt ställe i rätt ögonblick. :-)

Söndagens fotboll bjöd inte på något himlastormande nytt. Visserligen har jag inte fotat Nyköpings BIS division 1-herrar särskilt ofta men utöver ett antal personer jag ville ha på bild handlade det mest om att försöka fota i vinklar som avslöjade hösten och hur sent på säsongen som matchen spelades.

Nyköpings BIS Enis Ahmetovic i röd tröja framför en höstfärgad fond på Rosvalla

Ska jag utmana mig själv under en fotbollsfotografering får jag snart sätta mig ner och djupanalysera. Sätta upp någon slags resultatmål, delmoment och specialmotiv som jag ska försöka få på bild på bästa möjliga sätt. Just nu känns det ganska skönt att fotbollssäsongen är slut, lite distans och vila från den sporten gör bara gott tills suget kommer tillbaka framåt vårkanten.

Nyköpings BIS huvudtränare John Wall coachar under matchen mot BK Forward

En spelare jag följde extra mycket under söndagens match var Mahmoud Eid. Han har precis skrivit på för Åtvidabergs FF och kommer alltså att försvinna från Nyköpings fotbollsscen i och med denna säsongs avslutning. Mahmoud är landslagsspelare för Palestinas fotbollslandslag och det har varit något som gjort lokaltidningen sysselsatt emellanåt. Vi har inte så många idrottare på den nivån i vår lilla stad...

Mahmoud Eid avslutar sitt spel i div 1 på lördag innan det blir Superettan med Åtvidaberg 

Jag avrundar med en actionbild. Även den visar Mahmoud Eid i farten. Fotbollsmatcherna har jag huvudsakligen fotat med min Canon 1D Mark III och mitt 300 mm-objektiv denna säsong. Funkar bra, tycker i alla fall jag.

Mahmoud Eids Nyköpings BIS fick 1-1 mot BK Forward i söndags 

Nya tag och nya sporter är att vänta. Med högt uppskruvat ISO. Tyvärr.

2 kommentarer:

  1. Wow, bilden på Simon är en vinnare. Du borde skicka den till honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jag skulle nog tro att han redan sett bilden. Nyköping är en liten ankdamm där de flesta idrottarna har koll om någon bild publiceras. IFK Nyköpings handbollsherrar har nog koll de få gånger någon annan än lokaltidningen fotar och mina blogginlägg på lokalt kända Lokalsporten bidrar till att bilderna får spridning. :-)

      Radera