måndag 10 juli 2017

Motorsport, ska're va nåt?

Så har jag flyktigt fått se ännu en plats som jag mer än gärna återvänder till. Och det har jag sportbevakningen att tacka för. Under lördagen arrangerade Katrineholms Motorklubb sin årliga rallytävling Slottssprinten och den har sitt centrum vid Ericsbergs Slott. Trots den relativa närheten till Stigtomta har jag aldrig tidigare svängt av väg 52 för ett besök vid slottet. Nu när jag vet hur fint det är runt slottsområdet kommer jag verkligen att vinnlägga mig om ett besök dit på nytt. Kameran ska givetvis vara med men också plånboken så att ett depåstopp kan göras i det café som slottet har.Ericsbergs slott

En rallybil på väg ut på transportsträckan till specialsträcka 3


Vid Ericsbergs slott fanns Slottssprintens start-, mål- och depåområde. Själva epicentrum av den klassiska och populära rallytävlingen. För mig var det första gången jag besökte Slottssprinten och jag ville göra en bevakning av tävlingen med bilder som på något sätt kunde koppla rallyt till slottet och dess omgivningar. Målgången på fjärde och sista specialsträckan var bakom slottsområdet så jag tog mig som väldigt många andra åskådare till slottet för en gnutta rally-action.

Profilen Stig Blomqvist var på plats redan under fredagskvällens special-jippo
Stig Blomqvist gjorde ett uppvisningsåk på specialsträcka 4 i sin klassiska Audi Quattro

På väg upp från publikparkeringen nedanför slottet riggade jag min Canon 1D Mark IV med normalzoomen 24-70 mm. Bra till motiv som inte på förhand är kända eller givna. Det minst sagt usla vädret med blygrå himmel och emellanåt regn var inte det roligaste för lystern i bilderna men det var i alla fall dammfritt på de söliga och slippriga grusvägarna.Jag började med att positionera mig precis vid målgången eftersom arrangören byggt ett litet hopp där. Nu visade det sig att endast de vassaste bilarna, de som återfanns i den fyrhjulsdrivna klassen, lyckades få upp tillräcklig fart för att verkligen bli luftburna i hoppet. Övriga fordon körde genom portalen och in i mål utan spektakulära luftfärder.

Målgången i Slottssprinten 2017

Jag riggade min Canon 7D Mark II med mitt 70-200 mm-objektiv. Avståndet var lagom för brännviddsintervallet i det objektivet och jag valde att fota 2/3-delar av startfältet när de tog sig in i mål. Några få bilder tog jag med normalzoomen när bilarna passerade mig och jag försökte panorera för lite fartkänsla i bilderna.

Ett ofrivilligt uppehåll på en timme inträffade i tävlingen och då passade jag på att byta fotoplats. Nu hamnade jag istället på en plats där jag kunde fota bilarna när de kom in från den sista långa fartrakan och sedan hade en 90-graderssväng upp till målgången.

Depåområdet till vänster i bild och slottsträdgården till höger bakom stenmuren

Givetvis kom det ett par rikliga regnskurar. Redan på första specialsträckan upptäckte de tävlande att morgonens regn gjort vägarna svårbemästrade. I den böj jag hade framför kameran på fotoplats nummer två var lervällingen närvarande och jag kunde tack vare den få lite spektakulära bilder till skillnad från icke-hoppet vid målgången. Jag ångrar att jag inte gick till denna position mycket tidigare.

För att skydda kameran från regnet lyckades jag placera paraplyets handtag i regnjackans ena ficka och spänna fast paraplyet mot kroppen med hjälp av en rem på kameraryggsäcken. Nu hade jag båda händerna fria och slapp knipa fast paraplyet i ena armhålan. Funkade riktigt bra.
Trots det opraktiska i att det regnade måste jag erkänna att regnet faktiskt tillförde något i bilderna. Både i luften och när det så småningom blandade sig med sanden på grusvägen. Damm gör sig givetvis också bra på bild men det är elakare mot kamerorna. Och motorsportsdamm har jag fått min beskärda del av denna försommar.Nu gäller det att lura med övriga familjemedlemmar på en utflykt till Ericsbergs slott när solen skiner. Jag strosar gärna runt i slottets omgivningar och njuter av det lugn jag misstänker finns i trakterna när det inte är en stor rallytävling som avgörs. Om du vill se mina försök att dokumentera målgången i årets Slottssprint kan du se mitt bildgalleri med ca 250 bilder HÄR >>>

8 kommentarer:

 1. Vilka bilder, vilken miljö, vilket väder....

  Allt på en gång i en härlig mix. Slottet har jag besökt några gånger, inte minst när vi paddlade från Katrineholm till Åkerö vid ett par tillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte förrän jag läste på inför rallyt som jag insåg att de tog emot gäster och att man kunde ströva runt i omgivningarna. Hur många gånger har jag inte åkt förbi vägskylten ute vid väg 52 under alla år... Nu väljer jag nästa besök när det inte hällregnar, men hoppas det sammanfaller med att caféet är öppet.

   Att det låg en sjö bredvid slottet var också en överraskning. Det kan man inte tro när man passerar ute på landsvägen. För övrigt lyckades jag slingra mig förbi en större bilolycka en kilometer innan avfarten i lördags. Otäckt, men ett 10-tal bilar hade redan stannat och hjälpte till på olycksplatsen. Det första räddningsfordonet mötte jag precis när jag skulle svänga ner mot slottet.

   Fortsätter jag min bilfärd förbi slottet kan jag klämma nästa utflyktsmål på samma resa. Rimligtvis ringlar sig någon grusväg till Forssjö och det har jag ju utlyst som ett givet foto-utflyktsmål. Hur entusiastiska mina barn förhåller sig till detta råder det dock tvivelaktigheter kring.

   Radera
 2. En härlig samling bilder. Ser ut att vara en mycket trevlig omgivning. Man drar sig rätt ofta för att fota när det regnar, men regnet kan tillföra nya dimensioner i bilderna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slott och rally är en cool kombo. Bättre en det mer krystade skidor och skytte! 😜

   Regn, hagel och snö har gett mig sportbilder som jag gillat lite extra. Bra när man tagit sig igenom det, mindre kul under tiden som man fotar.

   Radera
 3. Du hade i alla fall tur med vädret. Blev bra bilder i regnet. Imponerande slott måste jag säga. Kul att hitta nya platser är det förstås också. Vad är det vi ser på första bilden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mängder av ekonomibyggnader runt det magnifika slottet. Jag googlar lite snabbt och kan inte hitta någon beskrivning av magasinet/ladan. Jag har dock lärt mig att slottet började byggas under 1600-talet och sedan har det renoverats i ett par omgångar under 1800-talet till dagens glans och storhet. Även spökhistorierna om Pintorpafrun har nått långt ut i landet och det nämns givetvis hos Wikipedia samt på Ericsbergs egen hemsida.

   Radera
 4. Spöken är ju alltid lite kul. En bekants mor avled förra året. När familj och bekanta besökte huset hörde alla hur någon gick på övervåningen, en kvinna påstod sig ha sett en äldre dam och en kätt däruppe vilket fick min bekand att börja undra eftersom hans mamma hade en katt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, jag har själv inte vistats i någon byggnad som haft rykte om sig att hysa spöken. Nu är jag naturvetare i grunden och borde inte tro på dylika ting men i min ungdom läste jag många böcker om parapsykologi så helt fri från tron på spöken kanske jag inte är trots allt.

   Radera