tisdag 26 februari 2013

Att skåda ljuset. Vinterljuset.

En nästan överjordiskt vacker februarimorgon var vad som bjöds för den som gav sig själv möjligheten att se, se ljuset och vad det gjorde i de frostkristalltyngda grenarna och i den kalla morgonluften. Jag plockade med mig kameran och lät dieselmotorn ta mig fram längs en av Södermanlands vackraste vägsträckor, Hallavägen.

Panorama vid ett stopp längs vackra Hallavägen.

Hallavägen bjuder det som är Södermanland för mig. Skogspartier, jordbrukslandskap och sjöar kantar vägen och de röda husen med sina vita husknutar fulländar bilden av landskapet i våra hjärtan.

Frosttyngda men sedan länge torra och döda.

Även om själva vägen framåt var givande så bestämde jag mig för att målet med resan var Harhålet. Badplatsen vid Yngarens strand där endast en smal landremsa skiljer den stora sjön från Hallbosjön i nordost.

Vy från Harhålets vass mot nordväst.
Harhålet vid Yngarens strand.

Spår av andra människor fanns naturligtvis vid sjön. Pimpelfiskare brukar besöka platsen, men om jag tolkar bilden här nedan rätt så är det inte en vinterfiskare som tagit sig tid att skapa ett litet konstverk i snön på isen.

Snöängel inringat av ett spårat hjärta. Tack för denna lilla "installation"!

I kanten av sjön fann jag inte bara spår av mänsklig existens utan även av diverse gnagare, rådjur och annat knytt & otyg. Jag tänker inte tynga er med bilder på dessa spår (men jag har dem på hårddisken...) Vi nöjer oss istället med en bild på en vass-vippa i motljus. Crowd pleaser, som man skulle kunna uttrycka det.

Vass-vippa i motljus.

Innan jag åter satte mig i bilen passade jag på att ta en bild på några björkar som får ett gyllene skimmer i morgonsolens strålar av kristallerna som tynger deras grenar. Oerhört vackert för ögonen men inte lika lätt att göra rättvisande med kameran.

Gyllene björkar.

Jag fortsatte min resa längs Hallavägen och stannade till ett par gånger. Dels blev det en landskapsbild som jag ännu en gång valt att skära ner till panorama-format. Jag har nog aldrig beskurit bilder på detta sätt förut annat än till banners för hemsidor, men det kanske funkar som enskild bild också?

Landskapsvy längs Hallavägen.

Sista stoppet gjordes vid Halla Kyrka. En tämligen liten kyrka som tillhör Stigtomta-Vrena församling.

Halla Kyrka med tillhörande klocktorn.

Tack för uppmärksamheten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar