söndag 24 februari 2013

Solsken. Äntligen!

Ivern att komma ut var påtaglig. Klockan var strax före 08.30 när jag nästan stormade ut genom ytterdörren för att låta kropp och själ formligen suga upp all energi som den nyuppstigna solen gav. Efter en och en halv timmes promenad kunde jag konstatera att det visserligen blivit en lång runda men att det utan problem gick att räkna hem ansträngningen. Tänk att solen värmde trots några minusgrader i luften.

Dagen till ära tog jag med det gamla "proffhuset" med mitt billigaste objektiv monterat. En 50 mm-glugg (ett s.k. normalobjektiv) som kostar runt en 1000-lapp, är utöver glasen gjort i plast (!) och borde vara skrutt men tillhör en av de mest prisvärda objektiven Canon gjort (och fortfarande gör.)

Först passerade jag TGOJ-banan. Bilden här nedan föreställer det gamla stationområdet i Stigtomta. Tyvärr revs själva stationshuset får något år sedan men å andra sidan går ju inga persontåg på banan längre och godstågen stannar inte heller hos oss i byn...


TGOJ-banan genom Stigtomta.
En liten bit på vägen kunde jag se Stigtomta Kyrka. Som på så många andra platser är kyrkan placerad så att den tydligt syns på långt håll. Men det viktigaste är väl ändå att den syns uppifrån...?


Stigtomta Kyrka.
På vägen framför mina fötter dyker det upp en liten död näbbmus. Det är märkligt, näbbmusen är begåvad med en försvarsmekanism som gör den oätlig för andra djur, men det förhindrar den ändå inte från att bli dödad. Till vilken nytta, funderar jag på när jag går därifrån.


Död näbbmus. En oaptitlig gynnare som likväl faller offer men oftast lämnas kvar oäten.
Min promenad tog mig vidare på den intressanta skrot-rundan. Vi Stigtomta-bor har något som inte finns på många andra ställen och där dessa udda djur förekommer naturligt lär inte varningsskyltar sitta!


Struts-varningsskylt. Hur ofta ser man sådana?
Innan jag når "vår" berömda strutsfarm passerar jag en hästgård som är så fantastiskt charmig och ligger så fint så jag nästan blir sugen på att skaffa häst bara för att få bo där... ;-)


Finfin hästgård i närheten av Stigtomta.
Något hundratal meter innan strutsfarmen hittar man också Stigtomta-skroten som torde vara en av de verksamheter som syns tydligast på satellitbilderna som Google Earth visar över Stigtomta-området. Själv har jag med glädje överlämnat en bil till dem vid ett tillfälle. Enda platsen där en Ford gör sig riktigt bra!


Stigtomta Skrot har söndagsstängt. Tydligen.
Strutsfarmen bjöd på en överraskning i februarimorgonens solsken. Några strutsar hade släppts ut i ett avlägset hägn och en annan fångades på bild när den spanade ut genom dörröppningen på det hangarliknande tält de hållit sig i hela vintern.


Spanar-struts.
Mina steg tog mig så småningom runt och kompletterade det ganska långa varv som skrot-rundan innebär. Gården Skillra blev sista foto-motiv denna underbart fina söndags-morgon.


Prästgården i februarisolens sken.

Spår
Jag har några bonus-bilder från dagens promenad. Uppe på skaren har det sedan några dagar legat ett par centimeters lössnö som inte varken blåst eller töat bort. Bra spårsnö med andra ord. Jag identifierade några spår och först ut är vad jag kan bedöma hjort (rådjursspåren är mindre och oftast mer samlade i spetsen av klövarna.)


Gjort av hjort?
Massor av harspår vittnar om att det tydligen är gott om harar även om jag banne mig inte sett någon på evigheter.


Jösse was here.
Sedan stötte jag på ett spår på ett par, tre ställen som förundrar mig. De fanns i anslutning till harspår men var mycket mindre och samlade på ett helt annat sätt än harens fot-isättning. Någon som kan tipsa mig om vad det är för djur?


Framtassarna mycket större än baktassarna. Vad är det för djur?

Sedan såg jag något som i en annan miljö skulle kunna vara spåren efter en planlöst irrande kund på Gekås i Ullared. Nu var det ju inte där jag var i morse så jag utgår från någon annan slags mus.


Irriterande irrande.
Sista spåret var omisskännligt. Tydligt avtecknade det sig i spårsnön och hade jag bara smugit tystare så kanske jag hade sett det fara fram över det som varit Stigtomtas flygfält (klicka på länken så kan du läsa mer!)


Se, en skygg skoter har varit i farten!

Tack för idag!

1 kommentar:

  1. En titt på Jägareförbundets hemsida kan löna sig. Särskilt nyttig för den som bara tror sig kunna saker...

    De spår jag inte kunde gissa på är ekorrspår. Intressant eftersom ag uppfattade spåren som stora.

    Och hjortspåren kan jag nog glömma. Det lär vara vildsvin enligt spår-guiden. Inte osannolikt då Stigtomta-området är svin-tätt! :-)

    SvaraRadera