måndag 8 december 2014

Fisheye och grannbybesök

Dagens bilder togs under söndagen. Dels i samband med en promenad förbi skroten, strutsfarmen och Skillra dels under snabbvisit på en mini-julmarknad i grannbyn. Inte ens med den bästa viljan i världen kan jag få det till att ha blivit särskilt hållbara bilder så du får se detta inlägg som:

  • ett livstecken från bloggaren
  • teknisk utvärdering av Samyangs fisheye på en 7D Mark II
  • teorier om varför de geografiskt nära grannbyarna ändå är så åtskilda

Den kronologiska ordningen innebär att vi tar oss genom långpromenaden först. Det gick att njuta av lättare skyar istället för blyertsgrå himmel denna dag men särskilt behagligt blev det aldrig eftersom en envis vind gjorde sig påmind. Jag försökte gömma mig bakom min Canon 7D mark II och det lilla fisheye-objektivet, men som du säkert förstår gav inte detta särskilt mycket lä.

I kanten av Stigtomtas kyrkogård

Inte tycker jag att fiskögat gjorde så bra reklam för sig denna gång. En fördel med objektivet på en crop-sensor är att det i alla fall tecknar ut i hörnen. Dess 8 mm blir med faktor 1,6 ca 12,8 mm. Kombinationen är vidvinkligare än 17 mm är på fullformatssensorn och du kan se skillnaden på bilden här ovan och en av de svartvita bilder jag publicerade i senaste inlägget (eftersom bilderna är tagna från exakt samma punkt vid kyrkogårdsmuren).

TGOJ-banan öster om Stigtomta

Järnvägsspår-bilden är undantaget från det jag nu ska skriva. (Den är endast beskuren lite, lite eftersom en av övergångens bommar syntes som en krokig banan i övre högra hörnet.) Det blir mycket redigerande av bilderna som jag tar med mitt fisheye. Om jag klarar av att placera horisontallinjen någorlunda i mitten av bilden (vilket ur kompositionshänseende är vråltråkigt) så blir i alla fall inte den linjen böjd.

Gården Skillra (bostadshuset längst till vänster) och Prästgården uppe till höger

Det är lutande linjer ta mig tusan överallt. Nu har jag snabbfixat det med vad som heter "adaptiv vidvinkel" i Photoshop men å andra sidan så försvinner lite av det vida perspektivet när jag beskär och snävar till bilderna. Andra motivval gör mig förmodligen nöjdare med de speciella egenskaper ett fisheye erbjuder. Jag har faktiskt varit nöjd med några få av bilderna jag tagit med objektivet även om det inte blev så denna gång.

Här står jag i höjd med Prästgården och ser Skillra rakt fram i bilden (långt där borta)

Samyangs objektiv på Canon-kamerahus pratar inte med varandra med automatik. Ställ in ungefärligt avstånd (oftast oändligt) och en bländare på objektivet så funkar det oftast okej. Glasen i objektivet är hyfsat schyssta men lite färg- och kontrastlöst blir nog slutresultatet i alla fall. Nu är de sakerna lätta att pilla med i t.ex. Photoshop så det är inte hela världen.

Nu lämnar jag fisheye-objektivet för denna gång och vi tar oss vidare till nästa söndagsäventyr.

Utan att ha fakta i målet måste jag påstå att det är något märkligt med förhållandet mellan Enstaberga och Stigtomta. Vi har geografiskt nära till varandra, en ynka mil skiljer "hålorna" åt, men ändå distanserar vi oss framgångsrikt från varandra. Enstaberga lierar sig med kompisar i Kiladalen, såsom Svalsta och Bergshammar, medan Stigtomta ingår allians med kompisar västerut i sjöområdet kring Långhalsen, Hallbosjön och Yngaren. Jag tror det har att göra med kyrkliga församlingsgränser och socknar. Vi i Stigtomta ska sätta vårt hopp till Vrena (9,5 km bort), Bärbo, Halla och så vidare.

Julmarknad på Enstaberga IP i IK Tuns regi

En snabb sväng till den annonserade julmarknaden på Enstaberga Idrottsplats där IK Tun huserar kräver, som du förstår av ovanstående utläggning, minimal ansträngning. I alla fall om man tar bilen. Det lutar inte ens åt något håll. Byarna ligger liksom på var sin sida om den s.k. Stigtomtarakan på riksväg 52 mellan Nyköping och Katrineholm.

Julgranar utanför IK Tuns klubbhus

Det visade sig vara en väldigt liten julmarknad. Och huvuddelen av de som tagit sig till idrottsplatsen valde att skydda sig från den kyliga vinden genom att hålla sig inne i klubblokalen där det gick att köpa fika. Familjen Jansson valde korv med bröd utomhus och inköp av lotter. Efter att ha öppnat nitlott efter nitlott kände jag mig nöjd eftersom det måste vara den ultimata formen av sponsring...

A-planen är försatt i vinterdvala men såg ändå grön och fin ut

Besöket på den lilla julmarknaden blev inte långvarigt. Inklusive restiden var vi borta i knappt en timme från hemmet. Lite frisk luft fick vi i alla fall och några kronor till grannbyns idrottsklubb bidrog vi med. Alltid något.

Förhoppningsvis köpte någon annan den fina julkransen!

När jag tänker efter kan en av de historiska förklaringarna till Stigtomtas och Enstabergas distansering stavas motvind. Över de öppna landskapen blåser det banne mig alltid motvind, oavsett från vilket håll man kommer. Där är nog svaret på gåtan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar