måndag 1 december 2014

Så passande

Precis som jag skrev i gårdagens inlägg så tog hösten slut i min almanacka i och med november månads utgång. Således är det vinter nu enligt min tideräkning. Och så har det faktiskt blivit. Trots gråvädret är temperaturen inte det minsta mild, det pendlar runt nollan nu och den närmaste tiden, och under natten eller den tidiga morgonen kom några sketna snöflingor som har överlevt dagen.

Förra vintern rasade ett träd över taket på huset nedanför Stora Berga
De fallna kastanjelöven ger den fjuniga snön en plats att landa på

Jag vill ge lite cred till min 7D mark II. Efter futsal-DM för en vecka sedan var jag lite besviken. Tyckte inte riktigt att jag fick de bilder jag ville ha och allt för få keepers bl.a. beroende på oskärpa. I lördags gav jag mig i kast med en innebandymatch i Rosvallas nya skrytbygge och min besvikelse över kameran har ännu en gång förbytts till positiva tillrop och uppmuntrande klappar på blixtskon (eller var man nu klappar en DSLR.)

Onyx innebandydamers Mariette "Marre" Karlsson

Efter att ha kalibrerat vitbalansen mot mitt lilla smutta gråkort trevade jag lite i inställningarna innan jag hittade rätt. Körde manuella inställningar där jag slutligen landade på ISO 4000, bländare 2.8 (använde mitt 70-200 telezoom) och 1/800 sekund.

Katrineholms IBF:s målvakt Linnéa Norén gör vad hon kan

Förutom ett par hundra keepers från matchen (av ungefär 300 exponeringar) var jag glad eftersom innebandytjejerna bjöd på en bra och spännande match inför hela 184 åskådare. Skoj. Det har blivit ett blogginlägg hos lokalsporten.se samt ett bildgalleri efter matchen.

Onyx-tjejerna jublar efter det avgörande målet och motståndarmålvakten deppar

Jag ber att få återkomma i andra ärenden vad det lider! :-)

2 kommentarer:

 1. Härligt skarpa bilder av innebandytjejerna. Jag inser att mitt nyligen inköpta reseobjektiv på 18-300mm inte riktigt fångar bilder på samma skarpa vis. Det är helt enkelt inte tillräckligt ljusstarkt för detta ändamål.
  Kanske måste inhandla ett för ändamålet bättre, men det ligger i sådana fall en bit fram i planeringen.
  Reseobjektivet är dock utmärkt när man är ute på resande fot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inomhussport kräver sin utrustning, helt klart. Jag har använt mitt 70-200/2.8-objektiv och Canons fyra modeller av denna glugg är erkänt skarpa trots att de är zoom-objektiv.

   Annars håller jag med dig (har själv ett 18-200 mm-objektiv) att det är smidigt med ett omfångsrikt objektiv när man är på resande fot. Tyvärr är dessa "superzoom" kompromisser i någon form. Framförallt betalar den omfångsrika lösningen med något sämre skärpa och sämre ljusegenskaper. Jag blir lite imponerad dock av att ditt objektiv går hela vägen mellan 18 till 300 mm. Smutt!

   Radera