lördag 27 december 2014

Gudomlig inspiration

Jag är förmodligen inte rätt person att använda ordet "gudomlig", icke-troende som jag är. Lite slarvigt använt kan ändå "gudomligt" användas för att beskriva det naturen bjöd oss sydsörmlänningar idag. Solen skänkte ett gyllene skimmer över nejder som pudrats med några centimeter nysnö. De 10 minusgraderna gav luften sting och ljuset fortplantade sig på bästa tänkbara sätt.Jag valde att sätta mig i bilen för att åka upp till Långhalsen och sommarstugeområdet Kisäng. Mina spår kan återfinnas på denna plats efter ganska många besök där, och du har tidigare kunnat se bilder här i bloggen från de sjönära omgivningarna.Av dagens 88 exponeringar överlevde 50 stycken på hårddisken. Och av dessa har jag valt ut 18 som dyker upp i detta blogginlägg. Att det blev så många raderade bilder kan förklaras med att jag tog några alternativa exponeringar med varierande bländaröppning och från olika vinklar där inte utfallet blev bättre än på de bilder jag slutligen valde att rädda från den digitala soptippen.Den första hälften av bilder togs med min Canon 5D Mark II som fick vidvinkelzoom-objektivet påmonterat. Längst fram skruvade jag dit polarisationsfiltret. Den andra hälften bilder tog jag med min 7D Mark II där telezoom-objektivet 100-400 mm blev valet. Bilderna med den sistnämnda kombinationen blev mer lika macrobilder men det gör i alla fall inte mig någonting...Några få bilder fick en svartvit konvertering i datorn innan publicering. Lite spännande att se hur några av motiven gjorde sig i monokromt utförande, därav mitt val. Motiven är väldigt kontrastrika i det skarpa solskenet med den kritvita snön som ingrediens.Dagarna runt jul har jag avundsjukt kunnat ta del av bilder från duktiga hobbyfotografer från landets nordligare delar där snön hängt tungt på tallar och granar. Inte för att jag gillar snö, skottningshelvetet är för intensivt, men för den fotografiska variationens skull.Mest påtagligt är ändå ljuset som kommit med den plötsligt uppdykande solen. I ett par månader har det varit precis så grått och tråkigt som det bara kan vara när hösten övergår i vinter. Förvisso står solen som lägst på himlen nu men den är hjärtligt välkommen i alla fall!På flera av bilderna har jag valt att få med solen i bilderna. Liten bländaröppning och polarisationsfiltret har väl räddat upp möjligheten att ändå få någon behållning av bilderna. Den medvetne fotointresserade läsaren kan få helt rätt i sin (outtalade) kritik att jag borde se till att vara t.ex. vid Kisäng runt soluppgången istället. Himlens rosa-lila-gula färgton är magisk i gryningen. Jag har inte riktigt orkat uppbåda energin men jag ger belackaren rätt i sin tankegång.

Selfie. Min skugga gick inte att undvika i denna fotoriktning... Badplatsen är väldigt tom för övrigt!

Härifrån och nedan kommer bilderna som är tagna med teleobjektivet. Mina erfarenheter tillsammans med 7D-kameran växer och allt som oftast överraskar den mig positivt. En sak är dock säker och det är att jag aldrig skulle vilja vara utan en "fullformats"-sensor. Hur bra crop-sensorerna än är. För mig handlar det helt enkelt om att välja rätt kamera till det jag tänker mig att fota, och i vissa lägen får det bli kompromisser om jag inte orkar släpa på allt för mycket utrustning.Idag släpade jag på mycket utrustning. Jag visste å andra sidan att jag inte skulle gå särskilt långt och att jag ville ha möjligheter att ta varierande bilder. Nu blev förvisso både mitt fisheye- och 135 mm-objektiv liggandes orörda i kameraryggsäcken, de kommer dock att få jobba någon annan gång istället. Jag lovar.Den tidiga eftermiddagen har ägnats åt administration. Hur outsägligt tråkigt det än är att betala räkningar så måste det ju göras... Lite roligare att efter denna månatliga pärs ägna sig åt bildredigering. I hallen utanför hemmets lilla kontor sprakar det i kaminen av björkveden som sprider sin värme och får oss att glömma kylan utomhus.Det kan bli så att jag senare ikväll, ja kanske närmare det vi kallar "natt", ger mig ut med kamera, trådutlösare och stativ. Det fotas just nu vilt upp mot vinternatthimlen, och det har jag liksom aldrig testat själv. Vem vet när det blir en klar natthimmel nästa gång. Om jag lyckas eller ej kan jag inte förutspå, blir det något som är i närheten av en visningsbar bild lär det dyka upp här så småningom.

Det är lätt att bli dagvill av alla dessa helgdagar. För att ge lite stadga i tillvaron har jag ett par arbetsdagar att se fram emot inom kort innan nästa storhelg knackar på dörren. Sedan trasslar det till sig på nytt eftersom fredagen den 2:a januari ägnas åt semester och horisontalläge i kökssoffan. Igen.Jag trodde kanske att jag även idag skulle ha fotat några av fåglarna som besöker fågelbordet för att få energi ur de serverade solrosfröna. Av det blev det intet. Däremot tvingades jag att jaga bort grannens katt som satt mitt i plommonträdet där fågelbordet hänger. Innan katten förstörde fågelfriden hade två par domherrar hunnit visa sig. Kul eftersom de är så fina och starkt förknippade med vinter och juletid.Under gårdagens promenad hörde jag ett fågelläte som jag inte kände igen i en av beteshagarna vid Skillra. När jag stått still och spanat en stund visade det sig komma från ett par steglitsar. De lät nästan som tofsviporna kan göra med ett artificiellt och högt ljud. Tyvärr gav Kisängsbesöket inte en enda fågelbild och de två fåglar jag såg, talgoxar, satt långt borta i toppen av en björk.Jag var långt ifrån ensam uppe vid Kisäng idag. Några bilar passerade och lördagsflanörer kom från stugorna för att njuta av vädret. De senaste dagarna har ovanligt många varit ute och gått på vägarna runt Stigtomta. Jag förstår dem.Det är skönt att röra på sig och tiden vi i julhelgen ägnar oss åt stillasittande och ätande kräver nästan en bensträckare samt ny, frisk luft i lungorna. Dagar som denna är det en fröjd att ta del av vad naturen slänger åt oss. Att då få göra det med en kamera ger i alla fall mig en extra kick. Utmaningen att åtminstone försöka återge det fantastiska som naturen skapar är antagen!Over and out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar