fredag 1 maj 2015

Flugsnapparhanen

Apropå maj, jag läste i fågelboken att flugsnapparna kommer tillbaka i maj. Så påpassligt då att jag fick besök på förmiddagen av en enveten och enträgen flugsnapparhane. Första spåret av fågeln var att den satt på ett av fönsterspröjsen och verkade titta in i huset. Jag tittade ut genom dörren och då skrämde jag iväg den från farstukvisten dit den flaxat. Sedan var "jakten" på gång.

Den svartvita flugsnapparhanen var överallt

Jag for in och riggade 300 mm-objektivet på min 7D Mark II. Det borde kunna bli någon bild i alla fall. Nu visade det sig att den lilla fågeln var ganska lättskrämd men samtidigt ständigt återkommande.

Flugsnapparhanen på väg bort från äppelträdet


När jag sitter och skriver detta hör jag fortfarande hans ständiga kvittrande. En enformig lockton som förhoppningsvis ger resultat. Om någon flugsnapparhona hör honom har vi kanske ett häckande par i en av tomtens fågelholkar igen. Det är några år sedan senast men när vi flyttade hit sommaren 1999 och flera år därefter var en av holkarna alltid upptagen av ett par flugsnappare. De är ju så söta.

Jag gav upp min jakt runt huset för att fota flugsnapparen. Gick in. Då satte han sig på uteplatsens ena stol och jag är glad att hustrun putsade fönstren häromdagen. Annars hade inte dessa bilder blivit till... Flugsnapparen är lite ryckig när den sitter ner. Ofta ryster den på en vinge i taget eller på stjärtfjädrarna. Detta gjorde vår lille besökare också samtidigt som den ständigt tjatade på med sina locktoner.

Svartvit flugsnappare. Det var kul, riktigt kul, att träffa dig idag på första dagen i bästa månaden!

6 kommentarer:

 1. Ett helt gäng fina bilder på snapparhanen... Håller tummarna för att det blir en häckning i holken på tomten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, han hade inte gett upp till lördagen då han fortsatte locka. Även om det inte var lika intensivt...

   Radera
 2. Du...de där flugsnapparbilderna gick inte av för hackor...skitsnygga rent ut sagt...!
  Grattis till fina bilder på den!!

  Steffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Steffe! Lite kul att jag fick med flugsnapparhanens "nervösa" vingryckande på ett par bilder. Den är förhoppnings kvar runt huset fortfarande men det var bara under fredagen som den lockade intensivt på en tilltänkt partner.

   Radera
 3. Kan bara hålla med om ovanstående kommentarer!
  Underbara fågelbilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Extra kul att få en eller annan bild på flugsnapparen som är en välkommen besökare i utkanten av våra trädgårdar men som jag tidigare bara beundrat på avstånd. Den här hanen var så full med hormoner att han nog glömde att vara skygg... :-)

   Radera