torsdag 28 maj 2015

Gotland - Växterna

Gotlandsresan i mitten av maj 2015 var ett direkt resultat av mitt eget önskemål att fira min 50-årsdag i lugn och ro. Nu var jag långt ifrån ensam på resan eftersom hela familjen, totalt 8 personer, gjorde trippen tillsammans. Vi bodde innanför Ringmuren på Strand Hotel i Visby och ägnade ett par dagar åt utflykter på ön men också en och en halv dag i Visby.
Jag har samlat ihop mina bilder från resan i olika teman. Du kommer att få ta del av sju vitt skilda kategorier och min förhoppning är att bilderna kan stå för sig själva och ge dig som betraktare någonting i utbyte mot den tid det tar för dig att titta på dem. Ett större bildgalleri finns också med blandade bilder där framförallt familjemedlemmarna dyker upp både här och där.


Växter & blommor

Gotland levererade när det kommer till växtligheten i mitten av maj. Trots en relativt kall och trist vår. Naturen var generös, Botaniska trädgården bjöd på blomsterprakt och fruktträden blommade för fullt. För mig lockar de vilda växterna mer än de "tama", ja de odlade alltså. Macro-objektivet var en av de objektiv som utan tvekan packades med på resan över Östersjön till ön.

Magnolia som var på väg att blomma ut i Botaniska trädgården inne i Visby

Jag sitter nu här vid min dator med 21 växtbilder som ska presenteras. Det är ingen av dem som är särskilt märkvärdig. Inget snyggt ljus, inga sensationer. Ett halvt öga vilar på omslaget till boken "Vår flora". Jag ser att klockan är över 23 och jag är lite för trött för att ta mig igenom artbestämningen av varje liten växt i detta inlägg.

Kejsarkrona inne på Botaniska trädgården i Visby
Mörka, mörka tulpaner på Botaniska

Visst är det tjusigt med alla udda och spektakulära blommor inne på en trädgård såsom Botaniska i Visby. Men ingenting går upp med vad naturen själv ordnat fram ute i det fria. Även den minsta, pyttiga lilla blomma kan vara vacker som en sommardag. Bara man tar sig tid och böjer sig ner ordentligt för att se.

Dessa små, små blommor växer bara någon centimeter höga över marken
Mandelblomman sträcker sig desto högre upp och doftar ljuvligt

För den med stort intresse för vår flora är Ölands och Gotlands kalkrika marker spännande utflyktsmål. Kanske förknippar du, precis som jag, dessa öar med en stor artrikedom bland orkidéerna. Då är det hög tid att åka, tiden från nu fram till högsommaren är orkidéernas tid.

Orkidéer vid sidan av vägen
En något närmare titt på orkidéerna

En blomma jag aldrig fotade var gullvivorna. De stod bitvis extremt tätt i de svagt sluttande dikesrenarna längst vägarna men det gjorde också att det inte alls var så lätt att stanna till på lämplig plats utan att utgöra ett trafikhinder. Gullvivor är ju å andra sidan fina blommor vi känner till här på fastlandet också. Som de flesta andra växter jag hittade på Gotland.

En blå liten skönhet
En nästan mikroskopiskt liten vit blomväxt

Mitt resesällskap tillika närmsta släktskap skrattade åt mig när jag låg på mage någonstans ute på den gotländska marken för att fota någon liten växt med macro-objektivet. Nåja, skratta ni bara, det bästa perspektivet för dessa blommor är sällan rakt uppifrån! Å andra sidan, hade jag kommit ännu längre ner i myllan hade de varit på min begravning... ;-)
Bitvis är det väldigt kargt på Gotland och Fårö. Precis som på Öland finns en massa alvar och jordmånen är sparsam. Särskilt mycket högväxt blomster hittar man inte ute i naturen. Vid det gamla kalkbrottet som numera utgör Blå Lagunen hittade jag både vad jag tror är någon sorts näva och smultron i stora mängder. Samt en grön och taggig plutt av okänd sort.

Näva (?) vid Blå Lagunen

Smultronblommor vid Blå Lagunen
Grön och taggig plutt framför smultronblommorna vid Blå Lagunen

En spännande växt, det går med nöd och näppe att kalla den blomma, som växte frekvent var den på bilderna här nedan. Kanske är det vad floran benämner Svartkämpar. Jag har dock ingen bild på hur växten ser ut närmare marken som artbestämningen blir lite knivig. Häftig tycker jag dock att den var och den förtjänade sin plats framför kameralinsen mer än en gång.
I gränslandet mellan tam och vild växt kommer följande silvriga blomma. Jag såg den innanför ringmuren men också helt offside ute på bonnvischan.

Snyggt silverfärgad liten blomma

Ringmuren stod som växtplats för en del vackra blommor. Inte bara murgrönan trivs på stenmurens skrovliga yta. I ett tidigare inlägg har du sett klasar av lila blommor på muren men på motsatta sidan av staden, den södra delen, växte dessa gula skönheter.

Gula växter på Ringmuren

Kanske var ändå fruktträdens blommor inne i Visby den stora växt-behållningen med denna resa. Det är nu i maj som det händer. Förtrollande vackert. Du som åker till Visby senare under sommaren kan istället njuta av alla rosor inne i stadens gränder där de växer intill ingångarna till de små husen.

Körsbärsblom i två nyanser
Fruktträdsblomning med ett av Ringmurens torn som bakgrund

Ur ett avseende var det bättre och lättare att fota fruktträdens blommor än de marknära små blommorna. Jag slapp bli hånad av mina närmaste.

Nu återstår endast ett inlägg med bilder från denna Gotlandsresa. Kommer inom någon dag, hoppas jag.

2 kommentarer:

  1. Här var det blomprakt. Min favorit är nog din bild på mandelblomman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det är intressant med växterna men tyvärr återstår det oändligt med lärande för att veta vad allt är för något. Sedan kan macrobilderna förbättras avsevärt, framförallt genom att få bättre infallande ljus som vid solens upp- eller nedgång.

      Radera