lördag 23 maj 2015

Gotland - Gatufoton

Gotlandsresan i mitten av maj 2015 var ett direkt resultat av mitt eget önskemål att fira min 50-årsdag i lugn och ro. Nu var jag långt ifrån ensam på resan eftersom hela familjen, totalt 8 personer, gjorde trippen tillsammans. Vi bodde innanför Ringmuren på Strand Hotel i Visby och ägnade ett par dagar åt utflykter på ön men också en och en halv dag i Visby.
Jag har samlat ihop mina bilder från resan i olika teman. Du kommer att få ta del av sju vitt skilda kategorier och min förhoppning är att bilderna kan stå för sig själva och ge dig som betraktare någonting i utbyte mot den tid det tar för dig att titta på dem. Ett större bildgalleri finns också med blandade bilder där framförallt familjemedlemmarna dyker upp både här och där.

Gatufotografier

Bilderna i detta inlägg är nog inte gatufoto på riktigt. Definitionen och utfallet går nog inte riktigt hand i hand. Hur som helst har jag samlat 10 bilder från Visby-besöket förra veckoslutet i detta inlägg.

Första bilden har en viss betydelse för oss kommuninnevånare i Nyköping. När den nya, stora högstadieskolan uppfördes anlitade kommunen en konstnär som fick fria händer att utsmycka en vägg innanför entrén. Hon skapade konst precis som hon alltid brukar och när resultatet stod klart fick någon eller några personer extremt kalla fötter i kommunhuset. Att Carolina Falkholts konstverk, i folkmun kallad "Grafittan", täcktes över initialt och först på senare tid avtäckts igen är väl värt att googla på för den som tycker att det låter märkligt.

Gatukonst i Visby, i bakgrunden ett konstverk som måste bära Carolina Falkholts signatur.

Nu rymmer inte detta inlägg fler färggranna illustrationer av just detta motiv. Traskandet på de små och trånga gatorna i Visby fångade en del annat av intresse.

Första kvällen kom en häftig regnskur som vi sökte skydd från under ett utskjutande tak

Eftersom torsdagen och fredagen tillbringades ute i den vackra gotländska naturen så plockar jag huvuddelen av dagens bilder från min 50-årsdag som var på lördagen. Då rörde vi oss i Visby bland gränder och i anslutning till Ringmuren.

Färggranna och glada syntes de både här...
...och där.

När jag sökte mig ner mot de västligare delarna av staden påminde husgavlarna mig om stadens hansa-historik. Här är det inte heller lika trångt i gränderna som på en del andra håll av Visby.

Hansastaden Visby med flanörer
En tom uteservering och en vilande (?) turist

Direkt utanför Ringmuren finns gräsmattor som många utnyttjar. Vid Almedalen hittade jag ett sällskap som ägnade sig åt den sport (!) som även mitt sällskap utövade på Fårö under 3 timmar. Kubb.

Kubbspelande utanför Ringmuren under fruktträdens blomklasar

Att räkna antalet serveringar inne i de gamla delarna av Visby är lönlöst. De ligger överallt. Några gator får räknas som huvudstråk för hungriga och törstiga gäster.

Ännu en bild på Gamla Masters

Jag avrundar med ett par bilder på fordon. Den första är tagen utanför Österport där den mer moderna butikscentrumet av Visby ligger. Den andra bilden är tagen inne bland de äldre delarna av staden. Gemensam nämnare är att fordonen inte ser dagsfärska ut.

Gammal brödbil, kanske kör den franska eftersom det är en Citroen. Änna.
Tung motorcykel. Utan tvekan.

Jag kommer tillbaka med fler inlägg om Gotland. Tre kategorier återstår innan jag är färdigredovisad.

På återseende!

2 kommentarer:

  1. Nu vill jag ta en sväng till Visby igen. Kul med brödbilen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brödbilen var helt underbar. Svårkörd för den unge föraren, tjuvstannade ett par gånger när han skulle starta och motorn kan inte haft mer än något 10-tal hästkrafter. Jag fotade inte så mycket inne bland Visbys gränder. Det borde jag nog ha gjort...

      Radera