tisdag 12 maj 2015

Helt overksam har jag inte varit

Jag nämnde i gårdagens inlägg att jag inte hinner fotografera just nu. Det är inte helt sant. Förvisso stämmer det såtillvida att jag inte hinner ta de där fotorundorna som innebär att jag kan strosa bland blommor, träd, gräs och insekter. I torsdags var jag hur som helst ute på kvällskvisten med syfte att fota ett av de lokala damlagen i fotboll. Lagbild samt enskilda spelarporträtt till IK Tuns hemsida.

IK Tuns damlag anno 2015

Ett trevligt uppdrag. Många av spelarna känner jag mycket väl igen sedan tiden som damfotbollsbloggare i Nyköpingstrakten. Och det gäller verkligen ledarna i laget också. Strävan i dessa sammanhang är att kunna ta bilderna utomhus i befintligt ljus. Helst en regnfri dag. Nu klarade vi oss nästan från regn och det var snarare en skarp kvällssol som ställde till det på några av de enskilda spelarporträtten.

Katja Andersson
Sandra Carlsson

Som du kan se på de två bilderna här ovan var det stor skillnad på om solen sken eller var bakom något moln. De skarpa skuggorna på solbilderna hade jag i och för sig kunnat undvika med hjälp av en stor reflexskärm. Jag fick dessutom vrida på spelare och mig själv en aning efterhand som fotograferingen pågick eftersom tjejerna blev mer och mer bländade av den lågt stående solen.

Ledare Björn Carlsson

Jag slogs mest av hur bra alla 25 spelarna samt de 5 ledarna gjorde sig framför kameran. Jag är nog mer van vid att hälften av de som fotas i liknande sammanhang är hyfsat obekväma framför kameran. Dessa fotbollsspelare och ledare var ju födda till modeller! ;-)

Jag ombads också att ta några bilder på omgivningarna med "neutrala" partier där text kunde läggas in. Syftet var att göra matchannonser för den egna hemsidan med någon eller några bilder.När spelarna fotats och genomförde sin träning gick jag runt och letade lämpliga utsnitt och kompositioner. En kul uppgift som jag fick träna kreativiteten med (och som jag inte var förberedd på).

En oskarp bänk i förgrunden och klubbhusets tak i fokus där långt borta
Egentligen var det alldeles för blött i gräset för att ligga på mage och fota...

Trots mycket nedpackad utrustning använde jag endast min 5D Mark II, objektiven 50/1.4 och 135/2.0 samt stativet. Och trådutlösaren. Till lagbilden gick det åt ett gäng stolar samt några plankor och bockar till den bakre raden av spelare. Jag föredrar en kompakt uppställning för att bildytan ska bli så utfylld som möjligt.

Tack för titten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar