onsdag 20 maj 2015

Gotland - Svartvitt

Gotlandsresan i mitten av maj 2015 var ett direkt resultat av mitt eget önskemål att fira min 50-årsdag i lugn och ro. Nu var jag långt ifrån ensam på resan eftersom hela familjen, totalt 8 personer, gjorde trippen tillsammans. Vi bodde innanför Ringmuren på Strand Hotel i Visby och ägnade ett par dagar åt utflykter på ön men också en och en halv dag i Visby.
Jag har samlat ihop mina bilder från resan i olika teman. Du kommer att få ta del av sju vitt skilda kategorier och min förhoppning är att bilderna kan stå för sig själva och ge dig som betraktare någonting i utbyte mot den tid det tar för dig att titta på dem. Ett större bildgalleri finns också med blandade bilder där framförallt familjemedlemmarna dyker upp både här och där.

Svartvita tolkningar

I detta inlägg har jag samlat några bilder som jag valt att konvertera till svartvitt. Det återfinns sådana även i några av de kommande inläggen men här är det all in som gäller. Kanske kan man tycka att något så vackert och sagolikt som Gotland gör sig bäst i färg. Måhända, men det finns en lockelse i att se vad gråskalorna kan plocka fram ur vissa motiv. I alla fall för mig.

I nordvästra hörnet av Visby Ringmur, på bron över vallgravarna till Västerport

Jag vill betona att jag på intet sätt är någon specialist på Gotland, Visby och dess innehållsrika historia. Åtskilliga är de som varit där regelbundet och läst in sig på både vad som hänt genom århundradena och saker och tings namn.

Vältuktade träd kastar sina skuggor mot en byggnad nedanför en alla många ruiner i Visby

Det är lätt att förälska sig i Gotland. Låta de inföddas diftonger kittla hörselgångarna. Att se solen gå ner utanför muren där Östersjön sträcker sig till synes oändligt långt bort västerut är en själslig upplevelse som skänker sinnesfrid för en stund.

Helgumannens fiskeläge på Fårö. Flitigt avbildad idyll.

För mig var denna resa i första hand en familjeresa. Givetvis tog jag chansen att fota så mycket som möjligt men jag var inte dummare än att jag tog hänsyn till sällskapets tempo och de aktiviteter vi skulle genomföra. Faktum var att jag aldrig använt mina mobiltelefoners kameror så mycket som under dessa dagar.

Fiskebodar vid Helgumannens fiskeläge

Inför resan hade jag ordnat en delad mapp i Dropbox som alla via sina telefonappar kunde dela bilder till. På så sätt fick vi spontana, bra och roliga bilder att titta på under resans gång men också nu när vi kommit tillbaka till verkligheten. Jag tycker själv att många av bilderna från deltagarna håller högre kvalitet än de jag tagit med min systemkamera. Kanske inte tekniskt men innehållsmässigt.

Båtar och fiskebodar vid Helgumannens fiskeläge

Nu gillar jag att bildbehandla och efter denna Gotlandstripp hade jag med mig drygt 400 bildfiler hem. Alla dessa kommer inte ut i offentlighetens ljus. Och av de bilder jag visar är långt ifrån alla hårt bearbetade. De svartvita bilderna kräver dock lite mer ansträngning än att bara räta upp, beskära och lägga på en gnutta slutskärpa.

Det var inte bara den 50-åriga fotografen som var ett vrak på Fårö

Att släpa på en fotoryggsäck med en kamera och flera objektiv är ganska otympligt och tungt. Dessutom törs man inte lämna grejorna obevakade hur som helst. När andra kan kliva ut ur bilen tomhänta måste jag kränga ryggsäcken över axlarna. Förvisso härdad sedan flera år med detta så jag tänker inte på det längre.

En ung tall har uppenbarligen hittat lite jordmån på stenstranden

Risken när man åker iväg till ett ställe där man på förhand vet att man kommer att vilja fota massor är att man plockar med på tok för mycket grejor. Jag hade flera objektiv med mig och använde alla fast jag kan erkänna att jag kunde lagt åtminstone ett av dessa kvar hemma i Stigtomta. Nästa gång jag åker till ön ska jag försöka hålla ner antalet objektiv ytterligare. Om det går.

Detta körsbärsträd intill Ringmuren är den bild jag tvekade längst inför att göra svartvit

Får jag som jag önskar kanske det blir ett besök till i Visby innan sommaren är över. Det är delvis en dröm men utan dem får man sällan uppleva något.

En titt över Almedalen in mot domkyrkan i Visby

Det stora bildgalleriet som består av en salig mix av motiv har jag placerat på Flickr. Du kommer till Gotlands-bilderna här. Jag kommer att länka till detta album i de kommande inläggen också vilket jag hoppas att du som regelbunden bloggbesökare kan förlåta. Tjatig vill man ju undvika att vara...

På återseende!

8 kommentarer:

 1. Känns väldigt mycket Ingmar Bergman, men utan all ångest.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, uppe vid Fårö lever det Bergmanska arvet kvar. Åkte förbi ett museum med hans namn. Citerade något för barnen ur Det sjunde inseglet ... ;-)

   Radera
 2. Det var en härlig samling bilder du visar upp. Ringmuren och dess områden är tacksamma fotoobjekt och det var roligt att se att du hade använt fiskögat till ett par raukbilder. Härligt Härligt Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det kommer någon mer fisheye-bild på raukar i ett inlägg så småningom. Det var nog trots allt det objektivet jag kunde lämnat kvar hemma... Blir runda bilder på fullformatskameror och därför fick jag beskära dem kvadratiskt. Även Ringmuren ska få ett eget inlägg eftersom den är så makalös och annorlunda. :-)
   Kul att du hittat till bildgalleriet på Flickr. Där är alla bilder placerade som inte får speciell uppmärksamhet i blogginläggen runt Gotlandsresan. Lite mastigt med 150 bilder i ett album...

   Radera
 3. Hej Lasse, först och främst grattis!!
  Även om det känns som om du inte är helt bekväm med din nu höga ;-) ålder så är det ju trots allt bara en siffra. Eller två...
  Är avundssjuk gällande din Gotlandsvistelse då jag bara varit där en gång, en knapp vecka för typ 5 år sedan, precis innan jag gick över till digital fotografi. Typiskt!
  Har inte tänkt tanken själv på att använda svartvit teknik soldränkta dagar vid havet men inser nu att det funkar alldeles utmärkt, bra idé där, ska anammas vid tillfälle!
  Blir inspirerad av dina Fårö-bilder som ser ut precis så jag tänkt mig att det gör, åkte aldrig över dit den där veckan. Den som spar han har!
  Ser fram emot dina kommande Gotlandsbilder, väntar redan på nästa inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack så mycket Jimmy!

   Jag har inte åldersnoja men gillar däremot inte uppvaktning och att vara "centrum på festen". Det är andra bättre på än vad jag är. Att jag blir äldre är en pågående process som jag ändå är tacksam för, alternativet hade inte varit något vidare inbjudande. :-)

   Jag tycker att Gotlands landsbygd, stränder och natur är som Öland men på anabola steroider. Det jag inte kostat på mig vid mina två Gotlandsbesök i vuxen ålder är att fota naturen eller raukarna i "snyggt ljus". Alltså tidig morgon eller på kvällarna. Det har istället varit antingen mulet eller extremt starkt solsken. Fårö-bilderna var tagna i det där nästan äckligt vassa ljuset som inte är plättlätt att få bukt på.

   Det var lite läskigt att ändra den vackert blå himlen till en mer medioker grå nyans. Men i de sparsmakade omgivningarna där inte mycket hände för övrigt på färgskalan funkade det nog. Tror jag. Hur som helst så tyckte jag att det var kul att testa och värt ett försök.

   Jag kan rekommendera ett besök på Fårö för att få ta del av raukarna, sanden och den speciella naturen. Annars har huvudön så mycket att erbjuda att det inte nödvändigtvis är ett måste-resemål. Förutom det faktum att Kutens Bensin ligger på Fårö! ;-)

   Jag tror att nästa inlägg kommer att visa nattbilderna jag tog i utkanten av Visby. Men det kommer mera.

   Radera
 4. Hej Lasse!
  Underbara bilder! Om jag skulle vilja ha en av dina bilder från Gotland som fototapet hemma, hur går jag tillväga då?
  Vänliga hälsningar
  Ulrika ulrika@lyckligasma.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad kul att du uppskattar bilderna. Säg bara till om det är någon speciell bild du fastnat för så ska jag se till att du får den så högupplöst som jag kan fixa den. Hur man sedan gör med resten av processen hoppas jag du kan lösa själv. Jag har ingen tanke på att ta betalt då jag inte riktigt har någon "betalningsmodell". Så länge inte bilden används i något kommersiellt syfte få du använda den (t.ex. till en fototapet).

   Radera