lördag 12 november 2016

Årets Halloween-eldshow på Kolmården

För oss som varit besökare på Kolmårdens Halloween-firande tidigare var huvudnumret deras avslutande eldshow. Så mycket lärde vi oss ifjol att vi fattade att detta var Grejen. När höstmörkret sänkt sig är eldkvastar uppseendeväckande.

Inledningen av showen ägnades åt att få publiken att tränga ihop sig så att alla fick plats
Läktaren där fågelshowen brukar hållas räckte inte på långa vägar för alla intresserade

Ifjol stod vi i bortre änden för att hjälpligt kunna se eldshowen. Då fotade jag med min Canon 5D Mark II och mitt 135 mm-objektiv. Bilderna blev helt okej trots ISO 6400 och bländare f/2.0. I år hamnade vi längst in på läktaren tack vare vår någorlunda tidiga ankomst till "arenan". Tyvärr trängdes det in en sittande rad åskådare framför oss där det normalt endast är en yta att gå på, och de flesta bilder jag tog fick mössor och huvuden i nederkant som jag fått beskära bort.
Jag ska inte gny över icke-optimala fotoomständigheter. Men å andra sidan är jag van vid att få bästa möjligheterna när jag fotograferar sport eftersom arrangörerna har en avsedd plats för oss med kamera. Det är en intressant utmaning i sig att göra det bästa av situationen och de omständigheter som råder.Denna gång fotograferade jag med min Canon 1D Mark IV samt 70-200 mm-objektivet. Manuella inställningar (vilket jag inte tror jag hade ifjol) vilket gav mig bättre svärta i bakgrunden och lägre ISO-tal där ljusmängden på människorna fick styra. Något som jag däremot inte lyckats bemästra är elden, och med det menar jag tonen på elden och att det blir utfrätt i centrum av eldkvastarna.
Jag kan i ärlighetens namn inte säga om det överhuvudtaget är möjligt att undvika att det blir utfrätt i eldens centrum. Något som däremot säkert går att göra bättre än vad jag klarar är efterbehandlingen. Kanske finns tips på nätet hur det ska göras, jag har inte googlat. Youtube är överlastad med fototips.
Efter några Instagram-inlägg från årets eldshow fick jag kontakt med de medverkande i årets show. De är från en produktionsbolag som heter Unibros Production och de har bl.a. varit med under årets Medeltidsvecka i Visby. Något som ligger mig varmt om hjärtat. Du kan läsa mer om dem på deras hemsida som du hittar HÄR>>>

Eldshowen innehöll ett antal olika moment med lite olika redskap. Alla sevärda. Jag hade hoppats mest på de små glödkorgarna som slungas mot marken och ger ett uppseendeväckande gnistregn i luften. Tyvärr stod (!!) en fullvuxen person upp framför mig i den vinkel när detta gjordes så jag fick inga bilder på den delen av showen. Jo, jag sade till vederbörande redan i början av showen men vissa människor tycks vara födda med huvudet i arslet och skiter fullständigt i andra.

Drömmen vore väl att få fota just Kolmårdens eldshow från allra bästa plats någon gång. Jag skulle tro att det vore från marknivå framför den yta där artisterna uppträder. Kanske skulle det gå att lösa genom att vara på plats någon timme innan showen börjar men det är ju inte jättekul att sitta och vänta i höstkylan. Kanske göra en tysk paxning, lägga ut en handduk...? ;-)
Om jag hade haft ett stativ med mig (och inte suttit ihopträngd på en läktare) skulle jag ha testat längre slutartider för att fånga rörelsen i elden. Det borde kunna ge långa ljusspår som med lite tur blir läckra bilder.Dagens inlägg är löjligt långt tack vare rekordmånga bilder. Jag testar detta men borde kanske skapat ett album på Flickr istället för huvuddelen av bilderna. Det är bara det att jag har märkt att ingen följer länkarna till Flickr och då ses ju inte bilderna av någon.I och med detta kan jag lägga årets Halloween-firande på Komården bakom mig. Nya utmaningar väntar förhoppningsvis runt hörnet även om jag allra mest längtar efter lite vanligt vardagsfotograferande i närområdet. Då med mitt macro-objektiv som sällskap. Bara jag blir fri från influensan så...

2 kommentarer:

 1. Ser ut att ha varit en häftig eldshow. Tycker nog att du gjorde ett bra jobb här. Låter ju tråkigt att ingen kollar in dina länkar till flickr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att länka vidare är vanskligt. Jag brukar lägga en blänkare på Facebook när jag skrivit ett blogginlägg och det är bara i undantagsfall som Facebook-följarna ("vännerna") väljer att klicka på länken. Jag klandrar dem inte, man vill inte bort från det media man befinner sig på. Givetvis försöker vi även på min arbetsplats att skapa trafik till vår hemsida med Facebook-inlägg men det är knixigt.

   Jag är ju i stort sett inaktiv på Flickr men det känns som att man antingen dumpar bilder där eller faktiskt försöker använda det som ett socialt media där man interagerar med andra Flickr-användare. Jag har ungefär samma erfarenhet av Google+, det är en plats som knutits till mig p.g.a. att jag ursprungligen använde Google-uppköpet Picasa. Google+ har inget fristående värde för mig.

   Radera