fredag 11 november 2016

Upp och ner för Kolmårdens bergochdalbana

Jag börjar bli lite nedstämd av att sitta med feber, huvudvärk och förkylning i en hel vecka. Och det är inte över ännu. Sabla influensa. Idag skulle jag ha varit på Fotomässan i Älvsjö för att inspireras. Jag har bara varit på Fotomässan en gång tidigare och då var föreläsningarna det som gav mig någonting. Även de upphängda bilderna gav mig mycket att se. Att trängas med hundratals andra kring utställarnas montrar för att klämma och känna på grejor man ändå inte har råd att köpa är otroligt saggigt och ogivande. Nåväl, ingen Fotomässa i år utan soffhäng och Alvedon.

Låt mig istället visa några tråkiga bilder på Kolmårdens nya åkattraktion Wildfire. Det är nu en vecka sedan vi besökte djurparken i samband med deras Halloween-firande. Berg- och dalbanan invigdes i försomras efter mycket om och men. När den togs i drift var det inte utan intrimningsproblem. Och jag har inte åkt den...

Wildfire

Jag stod och tittade på Wildfire när vi kom fram till delfinariet. Under fjolårets besök i parken var berg- och dalbanan fortfarande under byggnation. Nu insåg jag att den häftiga träkonstruktionen inte alls är som t.ex. Balder på Liseberg. Balder är en åkattraktion jag verkligen, verkligen gillar. Negativa G-krafter och klassisk berg- och dalbana. Wildfire är enorm men har uppenbarligen en annan upphängning av vagnarna som tillåter lutning i sidled m.m. vilket troligtvis ger en annorlunda åkupplevelse.
Wildfire sträcker sig över ett stort område i kanten av djurparken. Kolmårdens skogsklädda berg utgör en unik närmiljö. Bäst överblick, förutom att åka banan, får man från safaribanan. Då inser man hur Wildfire sträcker sig ut och upp vid Bråvikens kant. Just därför är konstruktionen i trä så passande i miljön. Snyggt.
Kan det verkligen bli så att Wildfire måste rivas? Enligt uppgifter i lokaltidningen kostade bygget 100 miljoner. Bygglovet är för närvarande indraget och detta sägs bero på de närboendes överklagan. Ljudnivån från banan är en av anledningarna samt en fruktan för att trafiken på den smala och krokiga kustvägen ökat p.g.a. Wildfires dragningskraft på djurparksbesökande turism. Svårbegripligt.

Den råkalla novemberdimman vid Bråvikens kant


Jag utgår från att Wildfire kommer att kunna köras i framtiden. Allt annat är i min värld otänkbart. Då ska jag förhoppningsvis våga mig på en åktur. Vi får se.

Nu återstår ett kommande blogginlägg efter Halloween-besöket på Kolmården. Det blir de mest spektakulära bilderna eftersom de togs under den fina eldshow som genomfördes inför en stor, stor publik.

4 kommentarer:

 1. Wow. Ser ju riktigt häftigt ut. Verkar ju vansinne att kasta 100 miljoner kronor i sjön. Tråkigt med influensan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt att tro att en av Sveriges största turistattraktioner (Kolmårdens djurpark) skulle sättas på putten av de offentliga myndigheterna. Konsekvensen av ett permanent indraget bygglov skulle troligtvis innebära konkurs... Nåväl, det är väl inte min sak att tycka och döma. Jag gillar i alla fall Wildfire som byggnadsverk, för det är verkligen ett Verk.

   Radera
 2. Ni verkar ha haft en härlig dag i Kolmården, trots kylan. Är lite avundsjuk och hade gärna varit där...för att fota alltså.

  Vänner som åkt Wildfire säger att det var en härlig upplevelse. Synd om den svenska byråkratin omöjliggör dessa överlevnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tolkar det som att det är de närboende som genom anmälningar och åberopande av diverse regler sett till att attraktionen måste stängas. Jag misstänker därmed att bl.a. Norrköpings Kommun inte kan göra annat än följa reglerna som finns i dessa fall.

   Det blev 5-6 timmar i parken som definitivt var värt besväret ur ett fotografiskt perspektiv. :-)

   Radera