söndag 12 mars 2017

DM i cheerleading

Vilken grej! Jag gör det inte alltid lätt för mig när jag kastar mig in på sportarenor där jag inte har en susning om vad som kommer att hända. De senaste åren har jag försökt bredda mitt eget perspektiv genom att göra bevakningar på sporter som jag tidigare inte sett. Genom att fotografera och skriva om detta på Lokalsportens portal hoppas jag att fler får upp ögonen och breddar sin sportsyn.

DM i cheerleading på Rosvalla

Förra helgen såg jag av en slump att DM i cheerleading skulle avgöras på Rosvalla den 11-12/3. Jag kontaktade arrangörsklubben Haninge Cheer Elite och fick en ackreditering till söndagens tävlingar. Under lördagen avgjordes DM för Stockholmsdistriktet och dagen efter följdes detta upp med DM för distriktet som kallas Mellersta (med lag från bl.a. Uppsala, Karlstad, Örebro). Söndagens tävlingar innehåll även representation från Nyköping eftersom Cheer Legacy var med. Extra kul och intressant.

Nyköpingsklubben Cheer Legacy deltog i DM under söndagen

Efter att ha fotograferat nonstop i 4 timmar och därefter gjort en första utsortering bland de 2500 bildfilerna (!) så är jag för mör i huvudet för att lägga ut texten om DM. Det ska jag dessutom göra på Lokalsporten när jag redigerat färdigt de bilder jag väljer ut till bildgalleriet. Dagens blogginlägg här i fotobloggen innehåller några av de bilder jag fastnade för vid första genomgången.

Cheerleading i Rosvallas A-hall

Jag har också lagt ut några bilder på Instagram. Det brukar vara så att jag lägger ut 5-10 bilder på Instagram direkt efter ett sportevent. Ett trevligt media som är väldigt direkt och lättillgängligt där jag når ut till ca 750 följare (plus de som hittar bilderna tack vare de taggar som görs på respektive bild).

Så många ansiktsuttryck

Jag packade stora kameraryggsäcken med två kamerahus och en väldig massa objektiv (lämpliga för fotografering av sport inomhus). Lite koll på ljus och avstånd hade jag hunnit skaffa mig eftersom arrangören lagt ut en livestream från lördagens tävlingar på Youtube.

Mer Cheer Legacy från DM på Rosvalla

Vi var ett par ackrediterade fotografer som satt snett framför mattan där utövarna visade upp sina konster. Det visade sig att jag nog var den ende bland de drygt 1700 i hallen som hade noll erfarenheter av sporten sedan tidigare... Nåväl, mycket går att lösa med rutin från sportfotografering i andra sammanhang.

Det blev möjligheter att fotografera tajta porträtt där inlevelse och uttryck spelade stor roll. Givetvis fanns mycket akrobatiska och synkroniserade rörelser att fånga med kamerorna också. Det knepigaste var nog när de lyfte upp någon i luften (eller kastade upp någon) eftersom det gjorde att bildformatet helst skulle vara stående. Ingen lätt sak att vända kameran på tvären på en bråkdel av en sekund.Jag hade även med mig mitt enbensstativ eftersom jag var nyfiken på att testa en fototeknik som verkar vara poppis just nu i sportfotosammanhang. Långa slutartider med rejäl oskärpa men med mycket känsla för rörelse. Knepigt men ganska cool, väldigt arty.


Långa slutartider ger medveten oskärpa

Deltagarna var allt från s.k. miniorer till seniorer. De tävlade naturligtvis i olika klasser men också på olika svårighetsnivåer. Jag behöver definitivt sätta mig in i regelverket ytterligare innan jag skriver mitt blogginlägg på Lokalsporten.

Trots att jag fotograferade tävlingsmomenten från samma fläck i fyra timmar fick jag mycket variation på bilderna. Det gick att hela tiden leta detaljer som utfördes. Och självklart var deltagarnas ansiktsuttryck obetalbart bra och intressanta att fånga med kameran.


När jag rensat bort "skräp" har jag rekordmånga bilder kvar på hårddisken. Cirka 1250 bilder finns kvar att välja bland när jag ska skapa ett bildgalleri så småningom. Några bilder behövs också till blogginlägget om DM-tävlingen som skrivs till Lokalsporten.se. Lite läcker ut redan nu i detta fotoblogginlägg, resten får ta någon eller några dagar innan jag publicerar.
Kanske, kanske kommer ännu en tävling att avgöras i Nyköping under maj med Haninge Cheer Elite som arrangör. Då rekommenderar jag alla att titta till cheerleading som sport. Verkligen häftigt.

DM i cheerleading är över för den här gången

Jag tackar för idag!

20 kommentarer:

 1. Lite skillnad mot att fota fotboll! Jag har träffat ett par tjejer som tävlat i Cheerleading. Haninge Cheer Elite är ju rätt bra, dom brukar uppträda på Haningedagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För helgens DM hade Haninge Cheer Elite mellan 80-100 funktionärer på plats i Nyköping. Imponerande. Nyköpingsklubben Cheer Legacy är i sammanhanget färska, de bildades 2013 och har ungefär 100 medlemmar.

   Att fota cheerleading var mer likt handboll där det mesta av händelserna sker på en bestämd plats. Fotboll, innebandy, ishockey m.m. är svårare att förutse och all action sker på en mycket större yta.

   Radera
 2. Åh vad härliga bilder!
  Är en sk. cheermum i Cheer Legacy och jag lovar att vi är många i föreningen som nu väntar med spänning att få ta del av fler bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att bilderna funkar. För mig blev det en mycket trevlig bekantskap med en sport som fungerade utmärkt att fotografera. Bilder och bloggtext kommer att vara klart senast på torsdag kväll (på Lokalsporten.se).

   Radera
 3. Var hittar jag dig på Instagram?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hittar mig på Instagram om du söker efter användarkontot @fotbollslasse.

   Radera
 4. Faktafel. RM/SM 2017 går i Luleå, kommande år är än så länge skrivet i stjärnorna.

  Micke Moijé
  Ansvarig för funktionärslistorna DM Stocholm och Mellersta 2017

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, då var det någon annan tävling som ev. planerades till Rosvalla i maj. Jag ändrar texten till något mer "luddigt" då jag inte riktigt har kläm på vilken tävling det var frågan om. Tack för påpekandet. :-)

   Radera
 5. I maj på rosvalla går en sk JAM fest, samma drag men annan förpackning��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag tar med mig det till den "riktiga" bloggtext jag ska skriva om helgens DM och min upplevelse av cheerleading (på Lokalsporten).

   Radera
 6. Alltid spännande och utmanande att plåta något nytt. Tycker du har lyckats bra Lasse, riktigt grymma bilder. Väntar med iver på att se mer bilder ifrån fototillfällen :)

  Ha det bäst / André

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fototillfället (sista ordet)...Menade jag ju förstås. Jäkla "rättstavning" i telefon :)

   Radera
  2. Tack André, det går många gånger att tillämpa gamla kunskaper i nya situationer. Sedan gillar jag closeup-bilder rent generellt när jag fotar sport och det gavs ju oändliga chanser till det när jag nu bevakade cheerleading. Jag kämpar vidare med bildredigeringen, har väl några timmar kvar, innan jag skriver en text och sjösätter hela kalaset inom någon dag.

   Rättstavningsfunktionen i mobiltelefonen är utsänd av Hin Håle. Den är bara till för att stjälpa, aldrig hjälpa. ;-)

   Radera
 7. Tjena. Suveräns bilder. Att du körde Canon såg jag, men vilka gluggar hade du packat med dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Mestadels fotade jag med Canon EF 70-200 mm/2.8L IS II USM men jag varvade även med 17-40 mm/4.0, 24-70 mm/2.8 och 300 mm/2.8L IS USM. Några bilder tog jag också med Samyangs fisheye-objektiv. I detta blogginlägg är nog inte alla objektiv representerade. Jag använde en Canon 1D Mark IV och en 7D Mark II som kamerahus.

   Radera
  2. Oj oj oj, vilken godispåse. Körde själv med en 7D uppe från Funktionärsholken, men inte med så fina gluggar som du. Min lottovinst har inte trillat in än. 😆

   Radera
  3. Jag har sparat och sparat samt köpt mina grejor begagnat. Det är en obetald hobby och då är det givetvis "besvärligt" med utrustningskraven för inomhussportena. Det gäller dock att inte enbart stirra sig blind på tekniken när det gäller fotografering. 😊

   Radera
  4. Jag vet, men brännvidd och ljusstyrka är ganska avgörande. Och jag är insnöad på originaloptik. Har plåtat sen -79 och varit involverad i Cheerleading sen 2008 så en och annan Toetouch-bild har det blivit. Gillar också closeup-bilder mer än helhetsbilder.

   Radera
 8. Medveten oskärpa är inte att förakta. Omedveten kan dock förstöra en hel bildserie.

  Cheerleading är en "sport" jag inte förstår mig på, men bilderna är onekligen häftiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, värsta oskärpan är skakningsoskärpan. Rörelseoskärpa kan vara effektfull och tillföra något i bilderna.
   Jag har de senaste åren bevakat sporter jag på förhand inte alls haft någon koll på eller haft en hel del fördomar inför. Det har givit mig vidgade vyer och aldrig någon besvikelse.

   Radera